пятница, 3 апреля 2015 г.

Пенсії з новизною

З 1 квітня набрав чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення».
Ним передбачено, зокрема, зміну законодавчих норм, що регулюють питання пенсійного забезпечення працюючихф пенсіонерів, а також порядку призначення пенсій за віком на пільгових умовах і пенсій за вислугу років. Пенсії не виплачуються до звільнення з роботи пенсіонерам, які працюють на «спеціальних» посадах: державні службовці, прокурори, судді, народні депутати, працівники органів місцевого самоврядування. При цьому не має значення вид пенсії та закон, згідно з яким вона призначена. Серед 8170 пенсіонерів району тільки 30 осіб є працюючими «на спецпосадах».
Щодо виплати 85% призначеного розміру пенсії, то ця норма стосується лише тих працюючих пенсіонерів, розмір пенсії котрих перевищує 1423,50 грн.(1,5 розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність). А пенсії, що призначені в розмірі менше 1423,50 грн., працюючим пенсіонерам виплачуються у повному розмірі. Такий порядок виплати пенсій, є тимчасовим і діятиме до 1 січня 2016 року. Вищезазначені зміни не поширюється на інвалідів 1 та 2 груп, інвалідів 3 групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців, учасників АТО.
З 1 квітня 2015 року поетапно змінюється вік жінок, необхідний для призначення пенсій на пільгових умовах. Цей процес відбуватиметься поступово впродовж 10 років - щороку на 6 місяців. Також поетапно, на 6 місяців за рік, змінюється загальний стаж роботи для призначення пенсій на пільгових умовах. При цьому необхідна тривалість пільгового стажу залишається без змін.
На 5 років поетапно, протягом 10 років, на 6 місяців за рік, змінюється тривалість загального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, а для окремих категорій працівників – необхідної вислуги років. Це стосується, робітників локомотивних бригад, робітників на лісозаготівлях і лісосплаві, працівників освіти й охорони здоров`я, артистів та інших.
М.ШИДЛОВСЬКА,
начальник управління ПФУ в Щорському районі

Комментариев нет:

Отправить комментарий