пятница, 24 апреля 2015 г.

Спільна любов до рідної землі

Посівні площі псп «Прогрес» на територіях Хотуницької, Тур’янської і Софіївської сільрад займають 5,5 тис. га.


По Хотуницькому відділку хлібороби сільгосппідприємства відсіялися повністю, тож посівні комплекси (німецький «Хорш» і американський «Джон Дір») ще в середу переїхали в Тур’ю. Обслуговують їх механізатори Анатолій Марченко і Василь Павловський та Микола Романенко з Артемом Тумашем. Обидва комплекси працюють у дві зміни цілодобово, засіваючи мінімум 150-180 га.
Льон-кудряш і ярий ріпак посіяли вже на запланованій площі. Зараз на часі сівба сої, під яку відвели 1900 гектарів, згодом на 600 гектарах ще будуть вирощувати кукурудзу. Переважна більшість сої – 1755 га – буде на тур’янських полях. Паралельно триває протруєння насіння цієї культури.
- При посіві, - розповідає головний агроном псп «Прогрес» Володимир Корчака, - вносимо по центнеру нітроамофоски на гектар. А перед сівбою Андрій Селяков і Євген Кириєнко обприскувачами вносять по 2 центнери карбамітно-аміачної суміші. Зауважу, що однаково старанно працюють молоді й досвідчені механізатори на всіх виробничих ділянках. Також КАСом були підживлені озимі пшениця і ріпак.
Як і сівачі, так само цілодобово на КамАЗах працюють водії Андрій Деркач і Руслан Сікач, котрі підвозять посівний матеріал. Колектив згуртований, роботи йдуть злагоджено. Між керівництвом і спеціалістами панує взаєморозуміння, адже у них спільна справа і спільна любов до землі, котра за сумлінну працю віддячить гарним урожаєм.
І це попри несприятливі погодні умови: осінь була посушливою, зима нехарактерно теплою, а весна затяжна і також скупа на опади. Тож хліборобам додалося роботи. За зиму земля занадто ущільнилася (В.М. Корчака сказав, що просто зацементувалася). Посівам озимої пшениці не вистачає повітря. Господарство вирішило застосувати нову технологію. Придбали кільчато-шпорову борону, яка розпушує грунт. З 5-ї ранку до 21-ї вечора механізатори Василь Авраменко, Олександр Видра, Віталій Вовчок і Роман Северин курсують пшеничною нивою, допомагаючи озимині жити, набратися сил.
… За теплими днями знову настає різке похолодання, але найбільше хлібороби виглядають дощу. І поспішають із сівбою впоратися в оптимальні строки.

Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото Маргарити
ЛИТОВЧЕНКО



Комментариев нет:

Отправить комментарий