пятница, 24 апреля 2015 г.

Наш Щорс стане Сновськом?

Виходячи з нещодавно прийнятих Верховною Радою законів (до речі, Президент їх ще не підписав), назви населених пунктів, вулиць, котрі хоч якось пов’язані з комуністичною ідеологією, мають бути змінені. Серед них – наше місто Щорс, котре має повернути одну зі своїх старих назв. Якою вона буде? Одні вважають, що взагалі рідне місто перейменовувати не треба, інші пропонують повернути йому історичну назву – Сновськ, а дехто взагалі доміркувався до того, аби райцентр назвати ще більш історичнішим іменем – Коржівкою. Словом, дискусія у розпалі. Її підводні камені – важкі. Про доцільність й непотрібність змін говорять вголос і пошепки. Вийшли в народ і наші журналісти. Почали дізнаватися про бачення цієї ситуації у різних осіб. Першим інтерв’юером став перший посадовець району.


Павло Мірошниченко, голова РДА
- Є Верховна Рада, прийнятий народними депутатами (до речі, ми їх обрали) закон. Тому, як законослухняні громадяни (правової держави), щорсівчани мають виконувати ухвалене. Механізм застосування даного закону буде всім роз’яснений. Вірогідно, що особливих проблем виникати не повинно.
Олег Хасенко,
приватний підприємець
- Ярмо імен сепаратистів і комуністів – тих, які у 1918-1920 роках допомагали радянській Росії ліквідувати незалежну Українську Народну Республіку, має бути скинутим. Наше мальовниче містечко має носити не ім’я розпалювача вогню війни, а ім’я, приміром, красивої річечки Снов – Сновськ. І вулиці, як на мене, доречніше звучали, якби називались, приміром, Яблунева, Вишнева, Вербова…
Володимир КРИВЕНКО,
залізничник
- Обговорювати парламентські рішення – справа непроста, бо, дійсно, у кожній демократичній державі ці рішення мають виконуватися. Однак питання перейменування населених пунктів у даній складній економічній ситуації є, на мою думку, недоцільним. Також воно не слугує об’єднанню суспільства. Переважна більшість людей його не сприймає, оскільки думає, як виживати, як витримати тарифи, урізання пенсій, інші виклики.
Марина Ошиєвська,
тимчасово не працює
- Люблю свою державу, своє місто, звикла до його нинішньої назви і вважаю, що міняти нічого не треба. Це ж стільки документів різних треба буде заново переробити, та й не безкоштовно.
Наталія Ващенко
(знаходиться у відпустці по догляду за дитиною)
- У мене держава забрала навіть мізерні 130 гривень по догляду за дитиною. Дитяче харчування, ліки, одяг – все дорожчає, зростають тарифи. А зарплати, пенсії взагалі вистачає на день-два. Як жити? І хіба наразі перейменування міста і вулиць є найголовнішим для людей? Ні! Я проти подібних законів, хай Президент накладе на них вето.
Віктор Борисенко,
корінний щорсівчанин,
живе нині в Мінську, працює на великому підприємстві
- Не можна радикально ставитися до історії, цінностей, на яких виховувалося не одне покоління земляків. І треба усім пам’ятати: «Добрі закони – це коли людям стане жити краще, коли у них буде гідна робота, зарплата, пенсія, соціальні гарантії». Чи стане краще моїм землякам від перейменування рідного міста – питання риторичне…
Дмитро Кульгейко,
мешканець Щорса
- Я б назву міста не змінював, а всі пам’ятники діячам комуністичної системи поприбирав. Добре, що це вже почали робити. Приміром, пам’ятник Леніну хай би було замінено на пам’ятник когось із українських діячів (Бандери, приміром, чи героїв Майдану, АТО…)
Ірина Мелешко,
інженер з охорони праці
Щорської дистанції колії
- Наші депутати такі далекі від проблем народу – тому і голосують за подібні закони. Я проти, щоби наше місто змінювало назву, проти зайвих клопотів, які навалюють на наших терплячих людей. Краще б влада думала за майбутнє підприємств, створення робочих місць, підняття пенсійних і соціальних виплат. Тоді люди її підтримуватимуть. Я дуже люблю свою Україну.
Розмовляла
Олена КОМПАНЕЦЬ 

1 комментарий:

  1. Вы о чём речь ведёте? о Имени Великого Города ЩОРС???? Он жил сдесь , я рождён в Городе Герое ЩОРС! как вы пишите мнение людей типа - Олег Хасенко, он же не рождён тут !
    - Наші депутати такі далекі від проблем народу – тому і голосують за подібні закони. Я проти, щоби наше місто змінювало назву, проти зайвих клопотів, які навалюють на наших терплячих людей. Краще б влада думала за майбутнє підприємств, створення робочих місць, підняття пенсійних і соціальних виплат. Тоді люди її підтримуватимуть. Я дуже люблю свою Україну.
    реальные слова!

    ОтветитьУдалить