воскресенье, 26 апреля 2015 г.

Посіяти огірки і скупатися в річці

Пам’ятаю, коли я навчалася ще у Жовідській школі, ми з однокласницями завжди чекали Переплавну середу, щоб першими відкрити купальний сезон.



Дорога додому вела через вузеньку річечку, вода в якій завжди була льодяна від того, що в її руслі багато джерел. Та ми, повертаючись після уроків, щоразу купалися в ній. Не завжди була й тепла погода, як і нинішнього року, але традиція є традиція і кожна з нас досі пам’ятає ці середи.
Переплавна середа - це православне весняне свято, що припадає на середину між Великоднем та Трійцею. У цьому році вона відзначатиметься 29 квітня. Вода, освячена в цей день, вважається цілющою. Нею в минулому столітті священики окроплювали поля та молилися за майбутній урожай.
З цього дня вважається, що відкрився купальний сезон, який триватиме до 2 серпня – дня пророка Іллі. Матері, залякуючи своїх дітей, казали: «До Переплавної середи і після Іллі в річці купатися не можна - може верба з людини вирости!» (Можливо тому на могилі утопленика ставлять завжди хрест із верби). Тож, щоб ціле літо не хворіти й щоб судоми не хапали рук і ніг, треба у Переплавну середу скупатися саме в проточній воді. Взагалі в народі воді у відкритій проточній водоймі приписують здатність не тільки очищати, а й лікувати тіло й душу. Але за умови, якщо дотримуватися певних правил: не купатися в понеділок, бо можна змити із себе щастя; не треба купатися на «вредні» свята, такі як Трійця, бо можна втопитися чи тяжко захворіти.
А ще всі господині мають знати, що саме на Переплавну середу добре сіяти огірки, кабачки, гарбузи, кавуни й дині – зав’яжуться з першого цвіту. Чоловікам цього дня навпаки заборонено працювати в полі й на городі.
Народні прикмети говорять: якщо на Пререплавну середу йде дощ — гарно все вродить; добре, коли на небі багато хмар – до рясних урожаїв городовини.
Лариса МАРТИНЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий