вторник, 12 апреля 2016 г.

Обчислення страхового стажу для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності

Останнім часом почастішали звернення від роботодавців та застрахованих осіб до Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності щодо обчислення тривалості страхового стажу для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Перш за все хочу звернути увагу, що тривалість страхового стажу для визначення розміру оплати листка непрацездатності встановлюється на день настання тимчасової непрацездатності. Алгоритм обчислення страхового стажу неодноразово зазнавав змін.
Отже, щоб уникнути помилок при визначенні стажу для розрахунку лікарняного розглянемо правильність його визначення.
За період до 28 лютого 2001 р. (до набрання чинності Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18 січня 2001 року № 2240-ІІІ (далі — Закон № 2240) загальний трудовий стаж особи обчислюється відповідно до Правил обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 1998 р.                № 1658 (далі — Правила № 1658).
Згідно з п. 2 Правил № 1658 до загального трудового стажу зараховується час роботи на умовах трудового договору (контракту) або іншої роботи, протягом якої працівник підлягав обов’язковому соціальному страхуванню, незалежно від характеру й тривалості роботи і тривалості перерв.
Тривалість загального трудового стажу, який зараховується до страхового стажу, встановлює роботодавець за основним місцем роботи згідно із записами у трудовій книжці, яка є основним документом про трудову діяльність працівника (п. 1.1. Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 58 та п. 6 Правил № 1658). У разі відсутності трудової книжки або якщо в ній відсутній відповідний запис, підтвердженням загального трудового стажу можуть бути довідки, витяги з наказів, особові рахунки та відомості про видачу заробітної плати, інші документи, що містять дані про місце і час роботи.
З 28.02.2001 р з дати набрання чинності Закону 2240 до 31 грудня 2010 р. включно починає діяти страховий стаж.
До страхового стажу згідно з ч. 3 ст. 7 Закону № 2240 прирівнюється трудовий стаж, набутий працівником за час роботи до 28 лютого 2001 року.
Обчислення тривалості страхового стажу пов'язано зі сплатою страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у порядку та розмірах, установлених законодавством, крім деяких періодів, які зараховувалися до страхового стажу застрахованої особи без сплати страхових внесків.
Згідно зі статтею 7 Закону 2240 до таких періодів належали періоди (сума періодів): тимчасової втрати працездатності; відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами; відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; одержання виплат за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів; загального трудового стажу працівника для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, набутого ним до 28.02.2001.
Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 N 2464-VІ (далі — Закон № 2464) були внесені зміни до частини першої статті 7 Закону 2240, згідно з якими з 01.01.2011 по 31.12.2014 страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягала загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, а з 01.01.2015 дана редакція викладена у ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі — Закон № 1105)
Тому починаючи з 01.01.2011 зарахування періодів роботи застрахованої особи до страхового стажу пов’язано з розміром сплаченого страхового внеску.
Мінімальний страховий внесок - це сума коштів, що визначається як добуток мінімального розміру заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, встановлених законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) (пункт 12 статті 2 Закону                      № 2240, п.4 ч. 1 ст. 1 Закону №1105).
Крім того, під час обчислення тривалості страхового стажу після 01.01.2011 враховуються періоди, протягом яких застрахована особа не сплачує страхові внески, але які прирівнюються до періодів, за які сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску. Мається на увазі, що періоди відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включається до страхового стажу як періоди, за які сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.
Страховий стаж обчислюється в місяцях. Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша, ніж мінімальний страховий внесок, до страхового стажу зараховується лише період, визначений за формулою, відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону 2240 та ч 3 ст 21 Закону 1105 (пропорційно сумі сплачених страхових внесків): ТП = Св : В, де ТП - тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу і визначається в місяцях; Св - сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, сплаченого за відповідний місяць; В - мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.
Тому, при визначенні страхового стажу застрахованої особи, яка на початок 2011 року має страховий стаж менше восьми років і не має пільг згідно чинного законодавства, починаючи з 2011 року необхідно керуватися тільки інформацією про страховий стаж застрахованої особи набутий після 01.01.2011, який обчислюється за даними, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.
Відповідно до ст. 14, ч. 4 ст 17 Закону № 2464 Пенсійний фонд України та його територіальні органи зобов'язані надавати безоплатно на вимогу застрахованих осіб індивідуальні відомості з Державного реєстру за типовою формою ОК-7-з на паперових носіях про страховий стаж та заробітну плату, розмір сплаченого єдиного внеску та інші дані, що використовуються для обчислення та призначення страхових виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням.
У разі відмови надати довідку персоніфікованого обліку до страхового стажу будуть зараховуватись періоди перебування застрахованої особи у трудових відносинах згідно записів у трудовій книжці до 01.01.2011р., а з 01.01.2011р. - періоди за які підтверджено сплату мінімального страхового внеску.
Також, хочу звернути увагу, що з 01.01.2015р. відповідно до ч. 4 ст. 19 Закону № 1105 застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними ДРЗДСС мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на матеріальне забезпечення відповідно до цього Закону в таких розмірах:
1) допомога по тимчасовій непрацездатності - виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку;
2) допомога по вагітності та пологах - виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати та не менше за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.


За роз’ясненнями та консультаціями просимо звертатись за телефонами:
м. Корюківка 3-12-36, 3-12-38 ;3-14-98;
м.Щорс 2-18-64;
м.Городня 2-75-18
                                      Директор Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції
                                      Чернігівського обласного відділення ФСС з ТВП
                                      Єрмоленко Т.О.



Комментариев нет:

Отправить комментарий