четверг, 28 апреля 2016 г.

Гірка зірка Полин








Приблизно о 1 год. 23 хв. 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Ця техногенна катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 чоловік були евакуйовані із зон забруднення.
У ці дні велика увага звернена як української так і світової спільноти до людей і територій, які 30 років тому і ще багато часу після катастрофи, зазнавали впливу радіації.
Нині на Щорсівщині проживає 172 учасники ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції. А мобілізовано їх було з нашого району в той страшний час для країни 257 чоловік. У пам'ять про роковини з дня трагедії в Щорсі біля пам’ятного знаку ліквідаторам аварії на ЧАЕС відбувся мітинг-реквієм «Чорнобиль не має минулого часу», підготовлений працівниками РБК. З усього району з’їхалися чорнобильці, щоб разом згадати події 1986 року, своїх побратимів, які загинули, виконуючи високий громадянський обов’язок, рятуючи світ. Чорнобиль забрав тисячі життів громадян, прирік на страждання мільйони, змусив жити у постійній тривозі за власне майбутнє, змінив навколишнє середовище і навіть людську психологію.
До присутніх зі словами подяки за значний особистий внесок у подоланні наслідків катастрофи звернулися голова РДА Валерій Радібеда, міський голова Олександр Медведьов та керівник апарату районної ради Руслан Кравець. Вони вручили Почесні грамоти ліквідаторам наслідків аварії:  від райдержадміністрації - І.М.Загладі, від районної ради - В.Г.Солянику та П.С.Ракітенку, спільну від РДА та райради – Г.І.Ткаченку, від міської ради – М.В. Биховцю та І.М. Фещенку. С.М. Бурдюга нагороджено Грамотою обласної ради. Голова районної організації українського національного фонду допомоги інвалідам-чорнобильцям Михайло Волокушин вручив ювілейні нагороди Ф.М.Чулінді, О.А. Горбатовичу, С.М.Пильнику та В.Г.Єрмоленку. Військовий комісар Ігор Батюк оголосив прізвища наших земляків, учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, яким, відповідно до наказу Міністра оборони України, присвоєно чергові військові звання.
У заході взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, установ та організацій району, громадськість. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять тих, хто прийняв на себе удар страшної екологічної катастрофи, а учні ЗОШ №2 поклали до підніжжя пам’ятного знаку гірлянду.  Отець Василь Св.Миколаївського храму відслужив поминальну панахиду.
Доземний уклін пам’яті героїв Чорнобиля, ліквідаторам, та усім, чиєї долі торкнулася ця трагедія. «Врятований світ – найкращий пам’ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі, - звучать  слова ведучої.  – Пам`ятаємо про них і робімо все, щоб ніколи не падала на землю гірка зірка Полин…»
Лариса МАРТИНЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий