четверг, 28 апреля 2016 г.

Чорний біль нашої землі

У дитячій музичній школі ім. Н.Г. Рахліна відбулась тематична концертна програма «На Чорнобиль журавлі летіли...», яку підготували учні та вихованці цього закладу. Науковий співробітник Щорського історичного музею Раїса Сотнікова нагадала присутнім про обставини та події тієї гіркої трагедії 1986 року. Участь у заході взяв заступник голови райдержадміністрації Володимир Карпенко.


* * *
У читальному залі районної дитячої бібліотеки оформлено виставку одного жанру „...Чорнобиль... Трагедія... Пам`ять...” Стіл накритий чорною скатертиною, на ньому - образ Божої Матері, розламана хлібина, запалені свічки, колоски жита, кетяг калини. Увагу відвідувачів на книжковій виставці привертає розгорнута книга М.Затреби „Пропусти Чорнобиль крізь серце”, „Чернігів Чорнобильський. Книга пам’яті”, „Чернігів Чорнобильський. Книга життя” з автографом учасника ліквідації М.Д. Волокушина, в якій є і його спогади та інші художні і документальні твори. І ось до бібліотеки завітали учні 6-а класу ЗОШ №1 (кл. керівник Н.М. Вовненко) та учні 5-х класів ЗОШ №1 (кл. керівники: Ю.М. Халімон, І.О. Єременко) на годину пам`яті про страшну трагедію. Діти переглянули документальний фільм, почули розповідь бібліотекаря про Чорнобиль, вшанували хвилиною мовчання тих, хто своїм життям врятував тисячі інших. Згадали уродженців Щорсівщини, що взяли участь у ліквідації наслідків аварії. „Мине час і в житті назавжди зникнуть стронцій і радій, а Чорнобиль залишиться. Тож нехай весняні дощі змиють його гіркий присмак”, - такими словами закінчились години пам’яті та вшанування.
* * *
26 квітня у Чепельові пройшла зустріч за круглим столом „Чорнобиль – біль і крик душі людської” з учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС В.Г. Лащенком та М.М. Курбаковим, вдовою померлого чорнобильця В.В. Шокало. Перед присутніми виступили сільський голова Марія Мороз, завідуюча сільським клубом-бібліотекою Надія Науменко та інші. Учасники зустрічі переглянули тематичну виставку художньої літератури  „Мужність і біль Чорнобиля”. Спонсорами стали сільська рада та районний депутат В.А. Пискун.
* * *
У Петрівському НВК пройшла зустріч з ліквідатором аварії на ЧАЕС. Учні школи із захопленням слухали розповідь місцевого жителя В.Г. Соляника, ставили безліч питань, говорили слова вдячності за те, що можуть зараз жити й навчатися. Захід проводила педагог-організатор С.А.Сова.Вона від імені усіх школярів подарувала Василю Григоровичу буклет, виготовлений самими учнями. У ньому записи спогадів, фотографії, усі прізвища учасників ліквідації аварії на ЧАЕС з сіл Петрівка, Стара Рудня, Хотуничі, Камка, Смяч. Копію залишили в школі.
* *
Ліквідатору аварії на ЧАЕС Віталію Третякову із Єліного, який нещодавно повернувся додому після операції на серці, було дуже приємно 26 квітня приймати у себе гостей. А активісти сільської громади прийшли, щоб іще раз висловити свою щиру вдячність за врятовану землю, за подвиг тисяч і тисяч чорнобильців, які заради нас ризикували життям.

Комментариев нет:

Отправить комментарий