понедельник, 18 апреля 2016 г.

Фізичні особи підприємці мають право на матеріальне забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності


 У зв’язку зі змінами в законодавстві з 01.01.2016 року з переліку платників, які мали право на добровільну сплату єдиного внеску були вилучені фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування (Закон України № 909), як наслідок Державною фіскальною службою в односторонньому порядку були достроково розірвані договори про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Виплати за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з 01.01.2016 року добровільно застрахованим особам були припинені.

Постановою КМУ № 85 від 18.02.2016 внесені змінами до постанови КМУ № 675 від 26.11.2014 року «Про затвердження пропорцій розподілу єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» відповідно до яких з суми єдиного внеску, який з 01.01.2016 року був встановлений в фіксованому розмірі 22% до бази нарахування для роботодавців та для осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, здійснюється розподіл до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
Міністерство соціальної політики в листі від 12.03.2016 № 72/18/99-16 надало роз’яснення стосовно матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності фізичних осіб – підприємців та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність де зазначено, що фізичні особи-підприємці та самозайняті особи з 1 січня 2016 року мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги відповідно до Закону України від 23.09.1999 № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (Далі – Закон № 1105) за умови сплати єдиного соціального внеску у розмірі 22% на загальних підставах.
Фінансування матеріального забезпечення фізичних осіб – платників єдиного внеску у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, вагітністю та пологами, допомоги на поховання здійснюється на підставі заяви-розрахунку, форма якої затверджена Порядком фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління Фонду від 22.12.2010 №26.
Заява-розрахунок надається фізичною особою-підприємцем до Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції Фонду разом із довідкою з територіального фіскального органу, або копіями квитанцій про сплату єдиного внеску за розрахунковий період та копією листка непрацездатності.
Слід зазначити, що розрахунок  матеріального забезпечення фізичні особи-підприємці здійснюють самостійно. Обчислення середньоденного доходу для розрахунку страхових виплат фізичними особами – платниками єдиного внеску здійснюється відповідно до пунктів 2 та 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266 (далі – Порядок № 1266).
Для фізичних осіб – платників єдиного внеску, які мали укладені договори добровільного страхування на період 2015-2016 років, розрахунковий період необхідно визначати враховуючи у тому числі місяці добровільного страхування в 2015 році.
Розрахунок страхових виплат повинен здійснюватися на підставі відомостей, що включаються до звіту, зазначеного в пункті 32 Порядку №1266.
Враховуючи те, що отримання даних робочим органом Фонду з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування до завершення звітного періоду є неможливим, тому розрахунок матеріального забезпечення фізичним особам - платникам єдиного внеску до моменту наповнення реєстру необхідно здійснювати із розміру мінімальної заробітної плати встановленої на момент настання страхового випадку.
Відповідно до статті 24 Закону № 1105 розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється з урахуванням загального страхового стажу фізичної особи-підприємця, тобто, стажу за який сплачувались страхові внески.
Якщо протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців, середній дохід визначається для розрахунку:
– допомоги по тимчасовій непрацездатності (крім тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, що пов’язані з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням), оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця – виходячи з нарахованого доходу, з якого сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку;
– допомоги по вагітності та пологах – виходячи з нарахованого доходу, з якого сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати та не менше за розмір мінімальної заробітної плати» встановлений законом у місяці настання страхового випадку.
У разі несплати єдиного внеску у строки, визначені Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464, матеріальне забезпечення, виплачене із розміру мінімальної заробітної плати, підлягає поверненню.
Крім цього зазначимо, що члени фермерського господарства, особистого селянського господарства та особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями як і раніше, мають право на добровільну сплату єдиного внеску відповідно до ст. 10 Закону № 2464.
Для отримання детальної консультації з питання матеріального забезпечення фізичним особам – підприємцям необхідно звертатись до Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції за телефонами:
м. Корюківка 3-12-36, 3-12-38 ;3-14-98;
м.Щорс 2-18-64;
м.Городня 2-75-18
                                      Директор Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції
                                      Чернігівського обласного відділення ФСС з ТВП
                                      Єрмоленко Т.О.



Комментариев нет:

Отправить комментарий