воскресенье, 10 апреля 2016 г.

Коли мистецтво торкається серця

По-справжньому провідною подією культурного життя нашого району став творчий звіт аматорів Щорсівщини в рамках масштабної акції «Талант митців Чернігівського краю звитягу патріотів величає». Святкова програма під назвою „Я живу в Україні!” була присвячена героїзму наших земляків, які зі зброєю в руках стали на захист Вітчизни від ворога. У залі районного Будинку культури велика громада глядачів щирими оплесками віддячила артистам за хвилюючі емоції та приємні враження.




Перед початком концертної програми у фойє РБК під бравурні мелодії оркестру відкрилася виставка-оповідь про тих мешканців району, завдяки яким Україна відстояла свою свободу. Передовсім, це військовослужбовці, активісти волонтерського руху і безліч інших людей, що підтримали українську армію словом та ділом. Своїм прикладом вони ще раз підтвердили: справа захисту Вітчизни є спільною для всього народу. Поміж присутніх на заході було багато учасників бойових дій. Для них це стало нагодою знову вдягнути військову форму, згадати пережите за час, проведений на фронті, та усвідомити: вони зробили все можливе для, щоб лихо війни не дісталося нашого краю (фото 5). На чільному місці виставкових стендів знаходився портрет Юрія Костюченка, який загинув у бою з російськими загарбниками під Донецьком. Дуже змістовною виявилася тематична добірка дитячої бібліотеки (фото 1), де, серед іншого, розмістили матеріали про нашого земляка Юрія Семака. Він командир танка, воює зараз у Донецькій області. Присутня в РБК мати солдата – Валентина Дмитрівна – сказала, що днями син їй зателефонував і розповів: зараз зайнятий ремонтом триплекса, пошкодженого в бою. А ще – чекає на демобілізацію й повернення додому.


Також дуже цікавою виявилася виставка міської школи №1 (фото 2), учні й колектив якої постійно беруть участь в організації допомоги армії та інших патріотичних заходах. Прологом же до концертної програми став показ дівочого вбрання, підготовлений театром моди Є.Гордюк.
І ось – сценічне дійство почалося. Наші артисти з самого початку змогли знайти ті струни, від доторку до яких серця присутніх вмить наповнилися теплими й інколи щемними переживаннями. Події останніх років, мов хвилі, проносилися перед очима присутніх і знову й знову нагадували про вічність таких почуттів, як любов до України, кохання, турбота про дітей, вірність обов’язку, надія на краще майбутнє. Словами пісні й круговертю танцю митці ніби стверджували: Україна була, є і буде, наш народ – єдиний і нездоланний, що всі ми гідні кращої долі, наша справа – праведна, тож і перемога буде обов’язково з нами.
Майже всі концертні номери заслужили на рясні аплодисменти публіки. Декламація „Балади про дві душі” у виконанні Крістіни Ніколаєнко (фото 3), органічно поєднана з музичним твором ансамблю домристів, настільки збентежила душі присутніх, що одна з слухачок потім сказала: „Аж плакати хотілося…” Оригінальну музичну композицію – поєднання гітари і бандури – представив дует Олександра Єременка і Яни Зорко (фото 4). (Гітаристка Яна Зорко за власної ініціативи протягом двох місяців оволоділа грою на цьому музичному інструменті). Чудове враження справив танець „Соняшник” хореографічного колективу „Ягідки” – масовою постановкою, майстерністю і життєстверджуючою ейфорією.
Після виступу дуету баяністів у складі Сергія Крецули та Світлани Гладченко і ударника Леоніда Рибальченка в залі чулися вигуки „Браво!” А у словах пісні „Я живу в Україні” (гуртом виконаної учасниками творчого звіту) чувся неначе голос нашої землі, всього нашого народу. Логічним продовженням стало спільне виконання українського національного гімну і традиційне заклик-вітання: „Слава Україні!” – „Героям слава!”
Після завершення концерту публіка охоче ділилася своїми враженнями й практично кожен глядач з упевненістю констатував: ця мистецька акція йому сподобалася. Схожу думку висловив і Леонід Смоляк (директор обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв). Він відзначив солідний потенціал митців Щорсівщини, які навіть попри складні часи здатні дивувати і радувати земляків своєю творчістю. За підсумками концерту вже є попереднє рішення – залучити три або чотири номери цієї програми до участі в культурно-розважальних заходах обласного рівня. Визнання таланту і майстерності митців є очевидним.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий