понедельник, 4 апреля 2016 г.

І ось школам відключили газ...

Освітянська галузь нашої області на початку року  опинилася в непростій ситуації – по 11 районах газопостачальники перекрили подачу блакитного палива до котелень у школах та садках. Не стала винятком і Щорсівщина.

Як розповіла  „Променю”  начальник відділу освіти РДА Т.А. Булденко, проблема з газопостачанням виникла ще торік. Причина ж полягає в змінах до законодавчо-правової бази у сфері торгівлі блакитним паливом. Якщо раніше освітянська галузь  району співпрацювала з „Чернігівгазом” лише згідно з угодою, то тепер існує вимога – провести тендер, на якому мінімум два  газопостачальні підприємства запропонують свою ціну й „бюджет” обере  найнижчу пропозицію. Загалом ідея відкритих тендерних  торгів є правильною. Проте на практиці виникають певні нюанси. Отже, на рік місцеві заклади освіти (а це гімназія, школа в Нових Боровичах, комплекси „школа-сад” у Великому Щимелі та Петрівці, ДЮСШ, РЦДЮТ, Новоборовицький садок) потребують приблизно 200 тисяч кубометрів газу. Ще у грудні минулого року відділ освіти оголосив про проведення тендерної процедури. Однак у встановлений термін жодна фірма не заявила про бажання взяти участь у торгах.  Згідно з правилами наступного місяця, в січні, був  організований повторний тендер, але він закінчився так само, як і попередній. Фактично на початку року газопостачання навчальних і виховних  закладів здійснювалося лише на технічних умовах. (Згідно зі старим договором з газівниками у січні вдалося пролонгувати його дію на місяць, заплативши таким чином за газ майже сто тисяч гривень).  Оскільки два тендери завершилися безрезультатно, закон дозволяє провести переговорну процедуру. Вона почалася 2 березня. І вже цього разу фірма „ЧернігівгазЗбут” виявила бажання продавати газ освітянській галузі нашого району. 16 березня були підписані відповідні документи. Здавалося б, справа владналася, але... Ще у першій половині березня співробітники газової служби перекрили подачу газу до котельні садка у Нових Боровичах. Як-то кажуть – за борги. (Дійсно, треба об’єктивно визнати, освітянська галузь заборгувала за блакитне паливо – станом на 21 березня – близько 450 тисяч гривень). Хоча можливість знайти порозуміння й не „перекривати вентиль” існувала.  Зрештою – угода ж на газопостачання підписана, проплати могли здійснюватися  в правовому полі. Та й  причина цієї проблеми полягала радше в організаційній сфері, а не фінансовій. Ні. Не так склалося. Незабаром – після 20 березня – погасли котли в спортшколі, гімназії, РЦДЮТ, навчальних закладах Петрівки, Нових Борович, Великого Щимеля. Добре, що морозної погоди майже нема, тож загроза пошкодження опалювальних систем відсутня. Наразі ведуться переговори про поновлення газопостачання. Умова газівників однозначна: вони знімуть свої пломби лише після повного розрахунку. До того ж існує ще один суперечливий момент: вони вимагають, щоб відділ освіти заплатив по 1600 гривень за кожен об’єкт, куди знову подаватимуть газ. Тобто освітянська скарбниця „схудне” ще на майже десять тисяч гривень? Хоча, за логікою, хто хотів „перекрити вентиль”, той має його і відкрити, причому – безкоштовно.
Минулого тижня керівництво облдержадміністрації визначило пріоритет – якомога  швидше погасити борги освіти за газ. На це спрямовуватимуться всі наявні кошти. (Ось минулої п’ятниці переховано чергову суму – 106 тисяч гривень). Але знову ж – чи не виникне через це загроза затримки зарплатні педпрацівникам? Т.А. Булденко вважає неправильним напередодні Великодніх свят залишити людей без грошей. Зрештою, життєвий рівень населення – відомо який, а заощадження ж  є далеко не в кожного. І як вийти з такої ситуації?
У понеділок, 28 березня,  після завершення весняних канікул почалося навчання. Попередньо на батьківських зборах у школах, де через припинення газопостачання немає обігріву приміщень, визначалися – як діти ходитимуть на уроки. Було два варіанти: продовжити канікулярний період й відпрацювати згаяний час потім – по суботах, або включитися в навчальний процес, але трохи скоротивши тривалість занять.  Більшість батьків підтримали ідею скорочених уроків.
Ця історія ще раз нагадала про користь від автономних пришкільних котелень – на дровах.  Саме завдяки такому обладнанню зараз обігріваються садок у Н.Боровичах і районний центр дитячої та юнацької творчості (так само, як і ще з десяток освітянських закладів району). Схоже, в сучасних умовах такі джерела теплопостачання вважатимуться все ефективнішими і вигіднішими. І головне – освітянська галузь буде незалежнішою від торговців газом. У своїй котельні – сам собі господар, до того ж ніхто не „накручуватиме” розмір тарифу й не зароблятиме на дітях. Попередньо вже ведуться переговори з Великощимельського сільрадою про закупівлю для сільського садка твердопаливного котла. Аналогічні пропозиції розглядаються й по деяких інших закладах. Можливо, доведеться використати котельне обладнання із шкіл, які вже не функціонують.
Наразі ж основна надія – на хорошу весняну погоду. У середу, 30 березня, було свято Олексія, яке в народі називають теплим. Можливо, і в класах температура незабаром повернеться до норми.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий