среда, 13 апреля 2016 г.

Основні вимоги до правильного оформлення листків непрацездатності.



У зв’язку з численними зверненнями страхувальників до Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з приводу надання роз’яснень щодо правильності оформлення бланків листків непрацездатності лікувально-профілактичними закладами і можливості їх оплати за рахунок коштів Фонду.
Нагадаємо що саме необхідно
знати бухгалтерам, як діяти та на що звернути увагу в разі надання листка непрацездатності працівником підприємства, аби уникнути непорозумінь та зайвих перевірок.
Порядок заповнення ЛН визначає Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 3 листопада 2004 року № 532/274/136-ос/1406
Бланк ЛН складається з трьох частин: корінця, лицьового та зворотного боків. У медичному закладі заповнюється корінець і лицьовий бік бланка ЛН.
Зворотній бік ЛН бланка ЛН заповнюється за місцем роботи застрахованої особи.Записи в ЛН здійснюються розбірливим почерком, без помарок, синім, фіолетовим або чорним чорнилом. 
Перший розділ зворотного боку ЛН: заповнення  табельником.
В день виходу на роботу після непрацездатності та відсутності працівник віддає ЛН табельнику або іншій особі, що уповноважена приймати цей документ.
Оформлення ЛН на підприємстві, до якого співробітник надає цей документ, починається із заповнення табельником відомостей у першому розділі зворотного боку ЛН, а саме із зазначення наступних відомостей:
·         назва підприємства;
·         структурний підрозділ, в якому працює співробітник, його посада і табельний номер;
·         характер роботи працівника (постійна, тимчасова, сезонна);
·         дати початку і закінчення періоду непрацездатності із зазначенням неробочих днів за період непрацездатності, що відповідають графіку роботи працівника;
·         дата, з якої працівник став до роботи;
·         дата заповнення.
Як і кожен із тих, хто заповнює ЛН, табельник або інша уповноважена особа закінчують заповнення листка зазначенням свого прізвища та підписом.
Другий розділ зворотного боку ЛН: заповнення у відділі кадрів
Відділ кадрів, заповнюючи другий розділ зворотного боку ЛН, має підкреслити один з рядків, передбачений бланком листка:
·         працівника віднесено до однієї з трьох категорій осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС (підставою є копія посвідчення, де вказано категорію постраждалого);
·         працівник є одним із батьків (або особою, що їх замінює), який доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи (підставою є копія посвідчення потерпілої дитини);
·         працівник є ветераном війни або особою, на яку поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» № 3551-ХІІ від 22.10.1993 (підставою є копія посвідчення учасника бойових дій, інваліда війни, учасника війни або члена сім’ї загиблого).
До ветеранів війни належать також особи, віднесені до жертв нацистських переслідувань відповідно до ЗУ «Про жертви нацистських переслідувань» № 1584-ІІІ від 23.03.2000.
Відділ кадрів також має зазначити, якщо особа, якій видано ЛН, відноситься до таких категорій пільговиків, як:
·         «Донор», підставою є «Довідка про надання донорам пільг» (форма № 435/о, затверджена Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 301 від 07.07.2003), яка видається медичним закладом за місцем давання крові і підтверджує, що особа протягом року безкоштовно здавала кров та (або) її компоненти в сумарній кількості, яка дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам. Такий працівник має право на оплату ЛН у розмірі 100 % середньої заробітної плати донора незалежно від тривалості страхового стажу відповідно до ст. 10 ЗУ «Про донорство крові та її компонентів» № 239/95-ВР від 23.06.1995. Ця пільга надається донорам протягом року після давання крові та (або) її компонентів у зазначеній кількості;
·         «Дитина війни», підставою є штамп «Дитина війни» у пенсійному посвідченні. Згідно зі ст. 5 ЗУ «Про соціальний захист дітей війни» № 2195-ІV від 18.11.2004, діти війни мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи.

Відділ кадрів, заповнюючи свою частину ЛН, повинен підкреслити той період стажу застрахованої особи, який ця особа має на день настання тимчасової непрацездатності. Для цього у ЛН зазначено чотири стажеві групи:
- до трьох років,
- від трьох до п’яти років;
- від п’яти до восьми років;
- від восьми і більше років.
Стаж застрахованої особи впливає на розмір оплати ЛН, що визначається комісією (уповноваженим) із соціального страхування на підставі зазначених даних.

Третій розділ зворотного боку ЛН: заповнення комісією із соціального страхування

Перед заповненням своєї частини ЛН комісія (уповноважений) із соціального страхування перевіряє наявність та правильність всіх реквізитів цього документа. Ця перевірка є важливим етапом, оскільки саме комісія (уповноважений) приймає рішення щодо призначення або відмови у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також про припинення (повністю або частково) її виплати. Це рішення повинно бути відображене у протоколі засідання комісії (рішенні уповноваженого) із соціального страхування.
Комісія (уповноважений) із соціального страхування вносить до ЛН наступну інформацію:
Кількість календарних днів зайнятості. (відповідно до видів страхування - період перебування у трудових відносинах, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами, проходження служби, провадження підприємницької або іншої діяльності, пов'язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, - тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати
Розмір виплати у відсотках до середньої заробітної плати залежно від тривалості страхового стажу працівника комісія (уповноважений) із соціального страхування вносить до ЛН відповідно до ст. 24 Закону № 1105:
·         50% середньої заробітної плати – якщо стаж становить до трьох років
·         60 % середньої заробітної плати – якщо стаж становить від трьох до п’яти років;
·         70 % середньої заробітної плати – якщо стаж становить від п’яти до восьми років;
·         100 % середньої заробітної плати – якщо стаж становить понад вісім років;
·         100 % середньої заробітної плати незалежно від тривалості страхового стажу, якщо особа має право на пільгу, зазначену кадровиком у другому розділі зворотного боку ЛН.

Найбільша кількість питань як заповнити розділ зворотного боку листка непрацездатності «Довідка про заробітну плату», враховуючи те, що бланком передбачено розрахунковий період тривалістю шість місяців?
Як відомо для страхових випадків, які наступили з 04.07.2015 р., допомога по тимчасовій непрацездатності й допомога по вагітності та пологах обчислюються за новими правилами, зокрема: розрахунковий період для обчислення середньої зарплати становить 12 календарних місяців (а не 6) і оплаті підлягають календарні дні (а не робочі) тимчасової непрацездатності, відпустки по вагітності та пологах.
Проте, незважаючи на нововведення, розділ зворотного боку листка непрацездатності не адаптований до 12-місячного розрахункового періоду й розрахунку страхових виплат за календарні дні.
Виникає запитання, як такий розділ правильно заповняти?
Відповідь на це питання можна знайти в п. 22 старої редакції Порядку № 1266, в якому зазначається, що, підприємство, яке здійснює розрахунок середньої зарплати для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності чи допомоги по вагітності та пологах автоматизовано, розділ листка непрацездатності «Довідка про заробітну плату» може не заповнювати, а додавати до нього роздруківку розрахунку середньої зарплати, засвідчену підписом керівника й головного бухгалтера та печаткою. Проте все ж такий розрахунок має містити відомості, передбачені цим розділом листка непрацездатності.
Виходячи з цього, підприємства можуть не заповнювати на зворотному боці листка непрацездатності розділ «Довідка про заробітну плату», зважаючи на із відсутність можливості заповнення даних за 12-місячний період і наведення календарних днів,замість робочих. Натомість,підприємству необхідно сформувати окрему довідку про зарплату працівника, форма якої має бути аналогічною до тієї, що міститься на зворотному боці листка непрацездатності. Для цього необхідно кількість місяців розрахункового періоду збільшити до 12-ти, а графу «Кількість робочих днів» замінити на графу «Кількість календарних днів». Далі таку довідку треба підписати головному бухгалтеру і керівнику та додати її до листка непрацездатності.
Нагадаємо, що правильність видачі та заповнення документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення, перевіряє комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства (пп. 3.1.1 Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затвердженого постановою Правління ФСС із ТВП від 23.06.2008 р. № 25).
За роз’ясненнями та консультаціями просимо звертатись за телефонами:
м. Корюківка 3-12-36, 3-12-38 ;3-14-98;
м.Щорс 2-18-64;
м.Городня 2-75-18
                                      Директор Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції
                                      Чернігівського обласного відділення ФСС з ТВП
                                      Єрмоленко Т.О.


Комментариев нет:

Отправить комментарий