воскресенье, 24 апреля 2016 г.

„Там де гори, полонини...” – словами з відомої пісні варто розпочати оповідь про поїздку танцювального ансамблю „Ягідки” в Івано-Франківськ, на всеукраїнський вокально-хореографічний конкурс „Самоцвіти”







Неофіційна столиця Прикарпаття – Івано-Франківськ – у перших числах квітня прийняла більше сорока танцювальних колективів. Половина з них представляла обласні центри – Львів, Одесу, Запоріжжя, Полтаву, Вінницю, Тернопіль, Чернівці тощо, а решта – райцентри на кшталт нашого Щорса. „Ягідки” вирушили на фестиваль двома віковими групами загальною кількістю в 45 дітей. Вони представили тамтешній публіці чотири танці: „Моя країна – квітуча Україна”, „Буковинський святковий”, „Барви гуцулії” та „Соняшник”. Окремо варто згадати саме про останню постановку, яку колектив активно готував протягом останніх кількох місяців. За словами С.М. Горбатович, робота над цією хореографічною композицією тривала доволі складно,  ще на етапі творчого задуму довелося витратити чимало часу на осмислення концепції та найдрібніших деталей.  Треба було пошити відповідні костюми, провести виснажливі репетиції з дітьми. Але результат перевершив усі  сподівання. Дебютний показ „Соняшника” відбувся в березні на сцені  районного Будинку культури в рамках  творчого звіту митців нашого краю і справив на глядачів чудове враження. Приблизно те ж саме сталося в Івано-Франківську. Цей танець організатори фестивалю включили до фінального гала-концерту.
Два конкурсні дні минули якось непомітно. Увесь час з ранку і до вечора тривала фестивальна програма. Репетиції на сцені через щільний графік виступів не передбачилися, тож танцюристам довелося  виступати, як-то кажуть, сходу. Але вони гідно  впоралися із своїм завданням. У підсумку  змішана вікова група „Ягідок” отримала відзнаку за ІІ місце (їх обійшли представники Броварів), а середня – теж ІІ (сильнішими за них журі визнало колектив зі Львова).
Приємний момент: на конкурсі „Ягідки” зустріли свого випускника -  Яніса Старченка, який нині є артистом ансамблю Чернігівського обласного філармонійного центру „Сіверські клейноди”. Він у складі свого колективу став володарем І місця у відповідній категорії.
За традицією, колектив „Ягідки” під час поїздок, як-то кажуть, поєднував приємне і корисне. На наших дітей чекала пізнавальна і цікава екскурсійна програма. Вони знову пересвідчилися, наскільки Україна прекрасна і різноманітна. Коли вони виїжджали зі Щорса – було прохолодно, а в Івано-Франківську стояла над диво тепла погода +22 градуси! І кожен бачив картину контрасту на Прикарпатті – ще засніжені вершини гір і перші  прояви цвітіння садів у долинах. „Ягідки” пройшлися стежкою Довбуша, помилувалися водоспадом, оглянули етнографічний базар у Яремчі, відвідали музей писанки у Коломиї. Також чимало приємних вражень залишила по собі прогулянка старовинним центром Івано-Франківська, після якої всі зрозуміли – врятуватися  від втоми можна лише в Пасажі, смакуючи морозиво і  фрукти... До речі, адміністрація готелю, де ночували наші діти, висловила своє захоплення порядком і взаємодопомогою, які панують у колективі, додавши – таких чемних та вихованих гостей чекатимуть завжди.
І ось сотні кілометрів дороги вже позаду. Автобус з танцюристами в’їжджає до рідного міста. Батьки з нетерпінням зустрічають своїх дітей. Метушня, схвильовані вигуки, радісні обійми. Усіх „Ягідок” ведуть до зали, де на них чекає величезний торт. Це мов знову нагадало – тут усе найкраще. І дім, і друзі, і природа, і, звісна річ, публіка. Бо, зрештою, саме землячкам „Ягідки” завжди дарують свою творчість із  найбільшим задоволенням.
АНОНС.
3 травня о 12-00 в районному Будинку культури відбудеться концерт за участю вокалістів і танцюристів зі Щорса, Чернігова, Києва, Мени та Ніжина. Одночасно триватиме відеозапис усіх творчих номерів для визначення їхньої можливої участі в турі до Франції цього літа.

Комментариев нет:

Отправить комментарий