воскресенье, 22 января 2012 г.

Техконтроль замість техогляду

У липні минулого року було скасовано проведення державних технічних оглядів та встановлено обов’язковий технічний контроль транспортних засобів.
З 1 січня 2012 р. вступили в дію зміни до порядку реєстрації. За роз’ясненням ми звернулися до начальника Держтехнагляду по Щорському району В.Г. Храпача.


- Володимире Григоровичу, в чому полягає технічний контроль?
- Постановою Кабміну України визначено Порядок здійснення обов’язкового техконтролю тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів, зареєстрованих Держсільгоспінспекцією та її територіальними органами й обласною інспекцією держтехнагляду. Дія цього Порядку поширюється на суб’єкти господарювання та на фізичних осіб, які є власниками зареєстрованих інспекціями машин або уповноваженими ними особами та на суб’є-кти господарювання, що уповноважені здійснювати контроль.
Обов’язковий технічний контроль передбачає перевірку технічного стану транспортного засобу, а саме: стану систем гальмового й кермового керування, зовнішніх світлових приладів, пневматичних шин та коліс, світлопрониклості скла, газобалонного обладнання (за наявності), інших елементів у частині, яка безпосередньо стосується безпеки дорожнього руху та охорони довкілля.
- Хто бере участь у технічному контролі?
- Суб’єктом господарювання, уповноваженим здійснювати контроль у нашому районі, є представник ТОВ «Техноторг-Дон». Замовником виступає власник зареєстрованої інспекцією машини або уповноважена ним особа. Контроль машини здійснюється шляхом перевірки її технічного стану, відповідності типу, марки, ідентифікаційних номерів машини, державного номерного знака записам у реєстраційному документі, наявності документів. Потім складається відповідний протокол, який закріплюється у правому верхньому куті вітрового скла машини.
- Як проходитиме технічний контроль у нашому районі?
- Головою РДА в грудні підписано відповідне розпорядження. Розроблено графіки проходження технічного контролю на підприємствах АПК, у сільрадах та в організаціях і на промислових підприємствах. Додатково буде повідомлено не пізніше, ніж за 10 днів, про проведення технічного контролю. Визначено місця, дні й час його здійснення. Контроль машин здійснюється щороку з 15 січня по 15 грудня.
- Які саме документи слід подати замовнику для здійснення контролю?
- Виконавцеві замовник має подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, а також - у разі подання документів уповноваженою особою – документ, що підтверджує її повноваження; реєстраційний документ на машину (техпаспорт); квитанцію (платіжний документ), що підтверджує сплату коштів за здійснення контролю.
- Дякую за розмову.
Інтерв’ю взяла
Валентина ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий