воскресенье, 22 января 2012 г.

Бюджет, садок і водопостачання

Чим нині живе одна з найбільших територіальних громад району – Новоборовицька? Про це ми спитали у сільського голови Анатолія СІРОГО.


- Якщо вести мову про формування сільського бюджету в 2001 році, то провідним джерелом його наповнення – близько 40% - був прибутковий податок з громадян. І цього року ситуація навряд чи зміниться кардинально. На території сільради працюють спиртозавод, лісництво і сільгосппідприємство (яке орендує майже тисячу гектарів угідь), заклади освіти, медицини, культури, соціальної опіки. Усі вони в той чи іншій спосіб долучаються до розв’язання проблем громади. Серед першочергових питань соціально-економічного розвитку села у ближчій перспективі розглядатимуться два: розширення мережі водопостачання і відкриття в дитячому садку ще однієї групи.
У Нових Боровичах функціонують два водогони: заводський (1,5 км) і той, що обслуговується райсількомунгоспом (6,3 км). Послугами останнього користуються в більш ніж ста п’ятдесяти оселях. Потреба якомога ширшого охоплення села централізованим водопостачанням спричинена підвищеним вмістом нітратів у колодязній воді. Є надія, що розширення водогінної мережі можна буде провести за рахунок загальнодержавних або обласних цільових програм.
Стосовно нової групи у садку, то необхідність вирішити це питання виникла давно. Фактично сільський дошкільний заклад нині відвідують 26 малюків й він переповнений. Ще близько десятка дітлахів перебувають у черзі. Попередньо вирішено, що для садкової групи буде виділено кілька кімнат у будівлі школи, на першому поверсі. На теперішній час у школі вдвічі менше учнів, ніж передбачено проектом, тому цілком слушною є думка використати вільні приміщення для організації дошкільного виховання.
Щоправда, для успішної реалізації наміченого плану треба багато чого зробити. Перш за все – забезпечити належний температурний режим, адже добре відома проблема Новоборовицької школи – там буває прохолодно. Звісна річ, з огляду на економічні реалії вести мову про заміну котельного обладнання не варто, однак провести хоча б часткову заміну вікон, вжити деякі інші заходи з енергозбереження – і очікуваний результат не забариться. Тож слід сподіватися: восени садок поповниться новими вихованцями.
Населення Нових Борович складає понад вісімсот мешканців. У повсякденному житті громади виникає чимало малих і великих проблем, які потребують розв’язання. Звісно, все й відразу з місця не зрушиш, але головне – працювати згуртовано, з чітким усвідомлення того, що в першу чергу треба покладатися на власні сили.

Комментариев нет:

Отправить комментарий