четверг, 5 января 2012 г.

Рік минув. Чим він запам’ятався?

Ось і залишився позаду рік 2011-й. Згадаймо, що відбувалося в житті району за ці 365 днів.
Економіка. З 1 січня 2011 року збільшили допомогу при народженні дитини до 22, 45 і 90 прожиткових мінімумів відповідно за першу, другу, третю і наступну дитину. Збільшувалася і мінімальна зарплата, та не досить суттєво.
Кабмін затвердив положення про новий порядок виплат за лікарняними листами – віднині вони здійснюються після того, як на рахунок організацій надходять кошти з Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності. З 1 лютого підвищилися тарифи на електроенергію: 24,36 коп. за 1 кВт/год. для міського населення і 22,50 коп. – для сільського (за умови, що було спожито до 150 кВт/год., бо понаднормове використання енергії оплачується ще дорожче). У Старій Рудні 5 квітня сталася визначна подія – у село прийшов довгоочікуваний природний газ. У с.Жовідь розширилася тваринницька ферма і створилися нові робочі місця завдяки псп «Яна Плюс» (О.Д.Веселий).
У травні у залінійному НВК відкрилися ще 2 додаткові ясельні групи, що дало змогу скоротити чергу з бажаючих потрапити в дитсадок. Зима на початку року видалася сніжною, тож були перебої з електропостачанням через налипання мокрого снігу. У заметах застрягали навіть хлібовози.На початку року побачив світ новий телефонний довідник району, який і нині можна придбати у відділенні «Телекомсервісу».
На жаль, для любителів легкої пари припинила свою роботу міська лазня. Більше не працює і районне радіомовлення. Довгобуд вартістю близько 5 млн. грн. – полігон для захоронення побутових відходів на Горбасі – мали закінчити 3 липня, але у зв`язку з припиненням фінансування сміттєзвалище й досі недобудоване. Мало того, паркан, зведений навколо нього, починає хилитися…
Приємно, що в цьому році ВАТ «Щорське АТП-17446» (голова правління В.М.Кі-лікеєв) своє професійне свято зустріло з прибутком. Автобусним сполученням вони намагаються охопити найвіддаленіші села району. Тільки автошляхи бажають бути кращими. Особливо дорога в напрямку Г.Студенецької. В цьому році капітально відремонтували лише дорогу в місті по вул.Р.Люксембург. Влітку «Південно-Західна залізниця» розмістила в депо Щорс на капітальний ремонт і модернізацію електропотяг з Фастова. Колектив ремонтників впорався з завданням. З жовтня електричка курсує по кільцю Київського залізничного вузла.
Влада. 20 січня на посаду голови РДА було призначено Олександра Грабовського, який за три місяці до цього був обраний міським головою. З того часу позачергові вибори у Щорсі не були призначені Верховною Радою, а повноваження голови покладено на секретаря міськради Валентину Москаленко. На Щорсівщині протягом року з традиційними візитами перебували депутати Верховної Ради – М.В.Чечетов та О.В.Ляшко. 18 вересня пройшли позачергові вибори у Г.Студенецькій сільраді, де очільником громади було обрано Сергія Супруненка. Начальником управління агропромрозвитку РДА призначено М.Ф.Колодюка, а начальником управління праці та соцзахисту населення РДА - О.В. Запорожець.
Час. У вересні цього року Верховна Рада України вирі-шила не переводити стрілки годинника назад в останню суботу жовтня. Проте згодом рішення було скасоване і годинники перевели. Віднині різниця у часі з Білоруссю у нас складає одну годину, а з Росією – аж дві. Тому, відповідно, це вплинуло і на розклад руху міждержавних потягів через Щорс.
Торгівля. «Гречаний» бум (подорожчання гречки до 24 грн. за кілограм) пішов на спад у кінці лютого. Не те, що вона впала в ціні, просто про вартість її перестали говорити, та й купувати – теж. Дивно, адже колись ця крупа була маркерною культурою під час висівання, наприклад, буряків (бо сходить гречка швидко і чітко видно рядки, які потім легко обробляти). А от у 2010 році вона стала невиправдано дорогою, тож не дивно, що в кінці 2011 року гречка майже втричі подешевшала. Не зважаючи на загальне подорожчання всіх видів товару, в райцентрі з`явилося багато нових магазинів («Супутник», «Шик-шоп», «Все по 38» тощо) та оновився ранковий базарчик. Під кінець грудня відкрив свої двері новий зал кафе «Вітамінка».
Культура. На початку року у Щорсі побували представники Люба Лор Україна, які, переглянувши виступи зразкового танцювального колективу «Ягідки» (С.М.Горбатович), згодом запросили його до Франції. Тож влітку наші юні танцюристи взяли участь в 11 концертах у французьких містах, а нині готуються до поїздки наступного літа. А ще «Ягідки» увійшли до фіналу конкурсу «Крок до зірок» і достойно представили свої танцювальні номери в Києві перед професійним журі і вибагливою публікою. «Нам є чим пишатися!» - саме такий висновок було зроблено після творчого звіту Щорського району в Чернігові. Нашим землякам аплодували стоячи, і вигукували «Браво!», а це - найвища нагорода і найвища оцінка. Юні таланти брали участь в різних обласних конкурсах і перемагали. Зокрема, Аня Кожанова, яка здобула перше місце в області у Всеукраїнському конкурсі «Найкращий читач України-2011» поїхала представляти нашу Чернігівщину у Львові. Вже вдванадцяте на сцені РБК наприкінці листопада пройшов районний конкурс «Жінка року» (в області представляла наш район вчителька гімназії Оксана Мудрицька). А в Кучинівці в цьому році вперше відбулося шоу «Чоловік року». Втретє Щорсівщина приймала влітку обласний фольклорний фестиваль ім.В.Полевика. Відзначили своє 100-ліття з дня заснування Гірська школа та 50-ліття - дитяча музична школа ім.Н.Г.Рахліна. На ювілей до музичної школи приїхала і переможниця проекту «Суперзірка» Вікторія Корженок.
У вересні з нагоди 70-річчя партизанського руху у с.Єліне відкрито історичний музей. 23 червня було встановлено на будинку, в якому жила письменниця, наша землячка Лідія Вакуловська, меморіальну дошку, а згодом – і пам`ятник на її могилі. Ілля Гузєй разом з дружиною представили книгу «Пам`ятні місця міста Щорс», яку отримала наша бібліотека. У січні ми відзначали 100-ліття з дня народження відомого російського письменника Анатолія Рибакова, який свого часу 8 років прожив у нашому місті. За його романом у Щорсі знімався фільм «Важкий пісок». А ще протягом року на Сновщині продовжували зніматись кінострічки, серед яких «Медова любов», «СМЕРШ». Наші земляки із задоволенням брали участь у масовках.
Служба «102». Три людини з Кучинівки в цьому році пішли з дому. Любов Федосівну Омеляненко шукають досі, Володимира Лагуту знайшли мертвим аж у Корюківському районі. А от історія 89-річної Марії Сидорівни Петрик закінчилася щасливо – через три дні її знайшли і повернули в село.
Статистика. За рік у місті народилося 145 немовлят і одружилося 133 пари. Розпочалася підготовка до перепису населення 2012 року. На кінець 2011 нас було 24,5 тисячі (з них у селах району 13,5 тисячs, а в місті – 11 тисяч).
Подорожі. Побачила світ книга «Королі і капуста» чернігівського письменника С.Дзюби, один з розділів якої присвячено подорожі низківського мандрівника Михайла Павлюка. Група наших щорсівчан, у складі якої були начальник локомотивного депо В.Б.Зайончковський та заступник голови райради В.М.Запорожець, відвідали Німеччину. З ознайомчим візитом у Грузії, Польщі, Росії та Білорусі побували цього року й наші працівники редакції.
Милосердя. Наша газета оголосила про те, що Даринці Панчошній потрібна допомога на лікування гемангіоми. Добре, що знайшлися небайдужі до чужої біди люди, вже у грудні стало відомо, що дівчинці іде на користь лікування, і вона потроху одужує. Допоміг «Промінь» і Катрусі Назаренко, мама якої захворіла на туберкульоз і навіть паспорта не мала. Нині родина мешкає у власному будинку в Єньковій Рудні - не без допомоги добрих людей.
Лікарня. Чутки про те, що гінеколог Ф.В.Леонов залишає Щорську ЦРЛ і їде в Корюківку, не підтвердилися. Навпаки, він не тільки залишився в районі, а й був призначений на посаду завідуючого акушерсько-гінекологічним відділенням. Поповнився район і ще двома лікарями: у дитячу полі-клініку приїхала педіатр О.І. Шарпан, а в Новоборовицьку сільську амбулаторію – лікар В.М.Клюсовець.
Знай наших! У конкурсі, організованому «Чернігівгазом», працівники нашої аварійної служби зайняли перше місце. Наша «Вітамінка» в особі завідуючої виробництвом Любові Теліман стала переможцем у всеукраїнському конкурсі споживчої кооперації «Кращий кухар України-2011», а Світлана Куценко із Займища брала участь у проекті «1+1» «Пекельна кухня». Наслідуючи масштабне всеукраїнське телешоу «Битва міст», ентузіасти хореографії Щорсі-вщини теж продемонстрували свій мистецький талант перед телекамерами у листопаді.
Блог газети. У березні цього року у нашого «Променя» з`явилася електронна версія – блог газети. Там є архів майже всіх опублікованих статей за рік і фото в кольорі. А ще на блозі ви маєте змогу коментувати публікації, висловлювати свою думку. Тож завітайте на сторінку http://promingazeta.blogspot.com/ І сподіваємося, весь 2012 рік ви будете з нами і з нашим «Променем», у якому ми висвітлюватимемо і далі всі грані життя району.
Підготувала Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий