четверг, 5 января 2012 г.

Потенціал профтехосвіти

Вже не перший рік практично будь-яка презентація Щорсівщини не обходиться без вищого професійного училища лісового господарства. Дійсно, про нього є що розповісти. Тим більше – цей навчальний заклад ніколи не зупиняється на досягнутому і впевнено крокує в ногу з часом.

Не так давно в училищі проведено капітальний ремонт і модернізацію лабораторії кухарів.


Причому справа не обмежилася лише встановленням нового обладнання і якісного освітлення. Приміщення оснащене системою відеоконтролю, через яку майстер може спостерігати за робочим місцем кожного учня, оперативно впливаючи на навчання. Як розповіла завлабораторією Л.М. Насінник, для виведення процесу підготовки спеціалістів на сучасний рівень по ходу занять використовується те, без чого не уявити сучасну кухню – кухонні комбайни, блендери, силіконовий інструмент. На додачу до продуманого інтер’єру і хорошої сантехніки в лабораторії створені й інші умови для набуття професії. До речі, у планах керівництва училища – відремонтувати аналогічним чином і кондитерський цех.
Про ще один цікавий аспект діяльності училища ми дізналися у майстра Л.М. Медведкіної. За її словами, нині триває пошук традиційних рецептів куховарення, тобто тих, які властиві нашому краю. Старовинні технології приготування страв з дичини, риби, дарів природи (грибів, ягід тощо) останніми роками набувають все більшої популярності, тож оволодіння ними для молодих спеці-алістів буде цілком доречним. У перспективі при ВПУЛГ можливе відкриття кафе, яке спеціалізуватиметься на народній кухні.
Обличчя училища постійно змінюється. Оновлюється актовий зал, класні кімнати, радує чудовий тренажерний зал. При бібліотеці створено гарну читальню, де в затишній атмосфері можна не лише посидіти над книгами, а й скористатися комп’ютером та Інтернетом. У приміщенні гуртожитку діє кімната відпочинку з системою супутникового телебачення.
На завершальному етапі – облаштування лабораторії озеленювачів. Там буде оранжерея, висіватимуть рідкісні культури дерев і чагарників, слідкуватимуть за їхнім ростом та розвитком. Застосовуватиметься технологія крапельного зрошування, освітлення регулюватиметься спеці-альними датчиками. Словом, цікавого буде доволі. Й екзотичного – теж. Принаймні, лимони в училищі вже ростуть.
Стосовно господарської діяльності ВПУЛГ, то вона широка і добре відома. За словами старшого майстра С.Ф. Мойсіяша, діє міні-цех з виробництва лицювальної і тротуарної плитки, бордюрів. Є свій зарибнений ставок, пасіка, будується фазанарій. Не забувають і про таку галузь як свинарство.
Якщо вести мову про новації навчального процесу, то їх прокоментував заступник директора ВПУЛГ В.В. Ананко. Серед іншого випускники можуть отримати підвищений розряд (V-ий кухаря і ІV-ий – кондитера). Базовий розряд здобувають усі, а потім, після конкурсного відбору, 15 бажаючих за рахунок додаткового терміну навчання підвищують свій кваліфікаційний рівень. Так само можуть вчинити штукатури і лицювальники-плиточники, з наступного року аналогічна можливість з’явиться у столярів-верстатників.
Наразі у ВПУЛГ навчається понад чотири сотні юнаків та дівчат, на його базі також оволодівають професіями безробітні за направленнями центру зайнятості. Впорядкований двір, банківське відділення, що обслуговуватиме не лише колектив навчального закладу, а й мешканців навколишнього мікрорайону міста... Розповідати про училище можна ще довго, проте дійсно - краще побачити все на власні очі. Там будуть раді гостям й із задоволенням ознайомлять з сьогоденням профтехосвіти України.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий