понедельник, 16 января 2012 г.

Конвенція про права дитини

Про права людини, як про те, що належить кожному від народження, говорили ще філософи Стародавньої Греції. Проте не завжди всі були рівними – були й раби. Три століття тому відбувся революційний переворот в історії прав людини, з`являються перші правові документи.
Після сумного досвіду Другої світової війни держави світу були рішуче налаштовані створити міжнародну систему законів, щоб попередити повторення жорстоких подій недалекого минулого. Тому 10 грудня 1948 року ООН приймається Загальна Декларація прав людини. Згодом було прийнято дуже багато міжнародних конвенцій і багато країн ратифікували їх у себе. А серед них і Конвенція про права дитини (1989 рік). В Україні вона набрала чинності в 1991 році. Саме її вивченню і присвячувався треніг, організований Чернігівською міською молодіжною  громадською організацією М`АРТ у рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» (www.edu.helsinki.org.ua) .
Заняття під час першої сесії проводили представники Гельсінського фонду з прав людини (Варшава, Польща) - Ельжбета Чиж, громадської організації М’АРТ (Чернігів, Україна) та Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» - Руслана Бурова та Сергій Буров.
Конвенція містить провідні положення та принципи щодо захисту дитини від усіх форм насильства та експлуатації, захисту прав на збереження індивідуальності, громадянства, на ім`я та сімейні зв`язки, на охорону життя і здоров`я.  Необхідно відзначити, що в Україні діють і свої закони, де прописані права дітей: Конституція, «Про охорону дитинства», Сімейний кодекс. Треба розуміти, що міжнародні деклараці в першу чергу застосовують до держави, а не до окремих її громадян. Кожен має в першу чергу звертатися до місцевого законодавства, щоб захистити свої права. Лише потім, з`ясувавши чи країна прийняла міжнародні документи, можна встановлювати зв`язок з міжнародними організаціями, такими як ООН.
Тренінг був інформаційно насиченим. Своїм досвідом з питань захисут дітей з нашимим земляками ділилися польські і російські колеги.  Після триденного навчання учасники отримали практичне завдання. Друга частина тренінгу буде проведена в лютому.
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий