воскресенье, 29 января 2012 г.

Узимку ліс спочиває

Зимова пора року для лісового господарства – час відносного затишку. Є можливість підбити підсумки попереднього року, добре обміркувати плани на рік теперішній. Сьогодні ми пропонуємо увазі читачів «Променя» розмову з керівником Новоборовицького лісництва М.К. АНІЩЕНКОМ.


- Якщо вести мову про виробничі показники підприємства, то більшість планових завдань у 2011 році виконана на 100%, а вибіркові рубки і прорідження – на 110. Загалом заготовлено майже 13 тисяч кубометрів деревини. Вирубку здійснено на 17,5 гектара, причому аналогічна площа була засаджена молодими лісовими культурами. Також підготовлено грунт на 24,5 га для заліснення – у двох масивах під Безуглівкою. (Це малопродуктивні колишні колгоспні землі).
Стосовно заходів з лісовідтворення: ми маємо намір використати цьогоріч у роботі 575 тисяч одиниць посадкового матеріалу сосни звичайної, 61 тисячу берези повислої, 34 тисячі ялини звичайної і 9 тисяч чагарників. Тут варто ще згадати про проблему, яка вже протягом кількох років турбує не лише наше лісництво, а й багато інших господарств України – всихання ялини, старшої за 40 років. Причину такого явища наразі вивчають фахівці-екологи, але найімовірніше припущення, що цей негатив є наслідком непродуманої меліорації в нашому краї, яка призвела до пониження рівня ґрунтових вод. Тобто деревам може просто не вистачати потрібної для життя вологи. В угіддях Новоборовицького лісництва ялини було мало – близько двох гектарів, однак 80% дерев були вражені й тому їх довелося цього року вирубати. Вивільнену площу планується засадити такою хвойною породою, як дугласія Мендзіса. Можливо, саме це дерево цілком замінить на нашій місцевості ялину. Ми готуємо 31 тисячу посадкового матеріалу нової для Щорсівщини лісової культури.
Доволі цікавим є і такий напрямок роботи, як вирощування екзотів. Маємо плантацію, де можна побачити тую західну, модрину європейську, самшит, кизил, айву японську, барбарис пурпуролистий, біоту східну, ялицю цільнолисту, кавказьку, білу, багряник японський, сосну румелійську, ялину чорну тощо. У перспективі все це може піти в реалізацію – для озеленювальних робіт. Звісна річ, знайдеться місце для усіляких екзотичних культур і на території закладеного в Нових Боровичах кілька років тому дендропарку. Спільними зусиллями лісівників та учнів шкільного лісництва поступово створюється мальовничий куточок природи, здатний стати ще однією окрасою села.
Час летить швидко, вже й зима минула свій «екватор», тож вже незабаром на працівників лісового господарства чекає активна робота. Колектив лісництва, що нараховує 32 працюючих, готовий до стабільного виробничого ритму.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
На фото автора: керівник лісництва М.К. Аніщенко зі своїм помічником А.В. Моцаром на плантації екзотичних дерев і чагарників.

Комментариев нет:

Отправить комментарий