понедельник, 30 января 2012 г.

Допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам

У зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму змінюється у бік збільшення і державна допомога громадянам з обмеженими фізичними можливостями, яка надається їм щомісяця. Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» розмір допомоги визначається у відсотках від прожиткового мінімуму.


Інвалідам з дитинства, які мають право на державну соціальну допомогу відповідно до названого закону, на пенсію та на державну соціальну допомогу згідно із Законом «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», призначають за їхнім вибором один із видів допомоги або пенсію. При цьому, якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію в разі втрати годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до цього закону, ці виплати призначаються одночасно.
У 2012 році розміри державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам виходять із прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, та дітей відповідного віку. Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства І групи підгруп А та Б призначається розміром І00% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Надбавка на догляд за інвалідом з дитинства І групи підгрупи А встановлюється розміром 75% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за інвалідом з дитинства І групи підгрупи Б або без встановленої підгрупи - розміром 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Для інвалідів з дитинства II та ІІІ груп розмір цієї допомоги становить 80 і 60% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.
Державна соціальна допомога на дітей-інвалідів віком до 18 років призначається в розмірі 70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Крім того, до державної соціальної допомоги дітям-інвалідам до 18 років може бути призначена надбавка на догляд - 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку і призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють і фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом (для одиноких матерів факт роботи не має значення). Призначається без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї, в якій виховується дитина-інвалід.
Отож розмір державної соціальної допомоги з 1 січня 2012 р. становить: для інвалідів з дитинства І групи підгрупи А - 1438,50 грн., підгрупи Б - 1233,00 грн.; для інвалідів з дитинства II та III груп - 822 грн.; для дітей-інвалідів до 6 років з надбавкою на догляд - 1021,90 грн., від 6 до 18 років з надбавкою на догляд - 1131,40 грн.
Т.БИХОВЕЦЬ, начальник відділу грошових виплат та компенсацій УПСЗН

Комментариев нет:

Отправить комментарий