вторник, 17 января 2012 г.

Не можна за рибу життя віддавати!

Зимова риболовля особливо приваблива - тут не тільки свіжим морозним повітрям подихаєш, а й човен не потрібен - по льоду можна дістатися до будь-якого місця водойми. Переваг у підлідної рибалки багато, але все упирається в одне - надійність криги.
Є багато шляхів перевірки міцності льоду, проте рибалки часто не надають цьому питанню належної уваги і йдуть на невиправданий ризик, вибираючись на занадто тонкий чи уражений потеплінням, а відтак і вже крихкий лід. Особливо гостро постає ця проблема у період льодоставу восени, а також напередодні льодоходу - весною. Загострюється вона і тоді, коли за примхами погоди настає потепління, чи, навпаки, значно холоднішає. У такі періоди, за статистикою, значно зростає кількість нещасних випадків на воді та льоду.
Що ж треба знати, щоб не потрапити в біду? Ще раз нагадаю, що міцність льоду краще перевіряти за допомогою пішні. Якщо після першого ж удару з’являється вода, виходити на лід просто не можна. Під час підлідної риболовлі на невеликій ділянці не слід пробивати багато лунок, відстань між ними повинна бути не менше 5-6 метрів. Не бажано також стрибати і бігати по льоду, збиратись гуртами. Кожен рибалка повинен мати з собою рятувальну мотузку завдовжки 15-20 метрів з петлею на одному кінці та вантажем масою 400-500 грамів на другому. Обов’язково потрібно взяти також мобільний телефон, а ще покласти до кишені два великих цвяхи або ніж. З їх допомогою легше буде вибиратися на лід, якщо хтось провалився. Якщо ви все ж провалились - не панікуйте, а широко розкиньте по краях льодового пролому руки і утримуйтеся від занурення з головою. Не намагайтеся обламувати лід, а без різких рухів старайтеся вибратися на його поверхню, наповзаючи на нього грудьми чи спиною. Допомагайте собі, як при плаванні, ногами. Вибравшись на лід, відкотіться від ополонки, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли, і де міцність льоду перевірена.
Якщо ви побачили, що провалилась людина, - негайно крикніть, що ви йдете їй на допомогу - це її підбадьорить. Підкладіть під себе дошку чи фанеру (це збільшить площу опори) і обережно повзіть до ополонки. До самого краю не підповзайте, а киньте потопаючому ремінь, шарф, мотузку або простягніть йому лижу чи гілляку і поволі витягуйте на лід. Дійте рішуче і не гайте часу - у льодяній воді людина швидко мерзне, мокрий одяг тягне її на дно. Коли постраждалого витягли, вкрийте його від вітру, якнайшвидше доставте у тепле місце, розітріть, одягніть у сухий одяг, напоїть чаєм, а якщо потрібно - негайно викликайте лікаря чи швидку допомогу.
Шановні рибалки, будьте обережні! Не варто дратувати долю, бо вона може жорстоко повестись з вами. І насамкінець: дивіться не тільки у лунку, а й уважно поглядайте довкола. Будьте обережні і уважні до свого життя! Воно ж дається кожному тільки один раз.

О.КОЛОТУША, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій
райдержадміністрації

Комментариев нет:

Отправить комментарий