четверг, 5 января 2012 г.

Митні правила: вони стали простішими, але контроль за їхнім дотриманням посилився

У листопаді Верховна Рада внесла зміни до Митного кодексу України. Таким чином наше законодавство стало ще на крок ближчим до міжнародних стандартів, а вітчизняна митна служба отримала додаткові можливості для продовження реформ у сфері своєї відповідальності. Детальніше про це читачам «Променя» розповів начальник митного поста «Щорс» О.О. МЕДВЕДЬОВ.

- Відтепер підприємець, що займається імпортно-експортними операціями, витрачатиме значно менше часу на документальне оформлення такого роду діяльності. Також шляхом використання сучасних електронних систем і технологій суттєво скорочується термін проходження товару через митницю, мінімізуються бюрократичні процедури. Найважливіші новації – на проведення митного оформлення з моменту подачі декларації та документів відводиться 4 години; за неправомірні затримки оформлення настає персональна відповідальність посадової особи митниці; декларант звільняється від відповідальності за ненавмисні помилки. Новим кодексом передбачені й значні позитивні зміни для звичайних громадян, які перетинають кордон. Якщо раніше людина могла ввезти на територію України без оподаткування товар на суму до 200 євро, то тепер – до 1000. Якщо вартість товару сягнула від однієї до 10 тисяч євро, то ставка мита – 10% (раніше – 20). Введено і нові поняття – «Компроміс у митній справі». Законом декриміналізовано товарну контрабанду, тобто її переведено з розряду кримінальних злочинів у розряд адмінправопорушень. Скорочено перелік видів порушень митних правил – їх лишилося 18 (по 5 з них передбачено конфіскацію). При цьому варто зауважити, що розмір штрафних санкцій значно збільшено.
Новий Митний кодекс суттєво розширює права підприємців у частині оскарження рішень та дій митників. Загалом же законодавчі нововведення сприятимуть пожвавленню економічних процесів у країні. За умови дотримання Митного кодексу перетин кордону не становитиме для людей проблем, а суб`єкти зовнішньоекономічної діяльності здійснюватимуть свої операції в оптимальні строки.
Користуючись нагодою, О.О.Медве-дьов привітав колег й усіх мешканців Щорсівщини з новорічними святами і побажав їм злагоди, оптимізму, міцного здоров`я, здійснення мрій та задумів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий