суббота, 28 января 2012 г.

Торік небезпечних захворювань не було

24 січня ветеринарна служба району підводила підсумки роботи у 2011 році. Взяти участь в нараді приїхали всі ветеринарні фахівці державної служби та сільськогосподарських підприємств. На засіданні також були присутні начальник Щорського пункту ветконтролю та нагляду на кордоні та транспорті та заступник начальника Головного управління ветмедицини в Чернігівській області.


Перед початком засідання проведено семінар-навчання з діагностики трихінельозу. Цим небезпечним захворюванням, спільним для тварин і людей, можна заразитись при споживанні м’яса, що не пройшло ветсанекспертизу. Питання актуальне для нашого краю, адже резервуаром хвороби є дикий кабан, хоча при поїданні гризунів можуть заразитись і домашні свині.
На початку цього року в Чернігівському районі вже зареєстровані випадки хвороби. До Чернігівської ЦРБ звернулись 3 особи з ознаками, схожими на трихінельоз. Виявилось, що в кінці грудня вони разом ще з 12 своїми товаришами з Києва та Чернігова вполювали кабана, а продукти забою споживали без попереднього проведення лабораторних досліджень.
Далі, про досягнення служби ветеринарної медицини району доповідали керівники ветустанов та їх структурних підрозділів. За 2011 рік спеціалістами ветмережі Щорського району було проведено 1600 перевірок підконтрольних об’єктів, виконано 189 тисяч щеплень, понад 250 тисяч головообробок, близько 100 тисяч діагностичних досліджень, надано 35 тисяч послуг з ветеринарного сервісного обслуговування. Широко пропагувалися ветеринарні знання: було надруковано близько 450 листівок, проведено 6 навчань, надруковано 3 статті в райгазеті, ініційовано та проведено 7 засідань державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. У цілому робота служби була оцінена позитивно.
Завдяки проведеній роботі впродовж 2011 року на території району не було допущено жодного небезпечного захворювання тварин, таких як сказ, сибірка, трихінельоз, туберкульоз, бруцельоз, африканська та класична чума свиней, грип та ньюкаслська хвороба птиці. Була проведена оперативна робота по недопущенню поширення лейкозу великої рогатої худоби, який реєструється в районі у вигляді поодиноких випадків.
Підводячи підсумки роботи районної ветмережі, заступник начальника Головного управління ветмедицини Юрій Павлішен подякував працівникам служби за проведені заходи та утримання стійкого благополуччя району, тоді як сусідні райони неблагополучні щодо сказу та лейкозу.
За результатами підсумків було визначено та нагороджено Почесними грамотами передовиків служби. Ними в 2011 році стали працівники Новоборовицької та Кучинівської дільниць ветмедицини, бухгалтер райветлікарні Т.І.Гордійко.
В.БІЛАШКО, начальник управління ветмедицини в Щорському районі

Комментариев нет:

Отправить комментарий