воскресенье, 9 августа 2015 г.

Спрощення системи житлових субсидій

21 липня набрали чинності зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій, внесені постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 № 475 «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій», які суттєво коригують принципи надання субсидій громадянам.
1. Припиняється практика декларування громадянами розмірів їхніх доходів. Отже, відтепер у новій формі декларації не потрібно вказувати конкретну суму доходу за попередній календарний рік, а лише його вид (зарплата, пенсія, стипендія тощо) та місце, де людина цей дохід отримує (місце роботи або навчання, а для пенсіонерів — Пенсійний фонд).


2. Дохід громадянина, родини або домогосподарства братимуть не обов’язково за попередній календарний рік, як раніше, а за бажанням людини — за попередні три, а для пенсіонерів – за один місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія. Для цього подаються довідки про доходи таких осіб за зазначений період за формами, затвердженими Мінсоцполітики.
3. До сукупного доходу громадян для отримання субсидій не зараховуватимуть деякі види доходів. Це - сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, які беруть безпосередню участь в антитерористичних операціях, допомога громадських та благодійних організацій, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, як-от допомога на оздоровлення, до Дня Перемоги, для людей з особливими потребами, матерям-героїням, одноразова матеріальна допомога з місцевих бюджетів (родинам воїнів, загиблих під час проведення АТО), допомога на поховання тощо.
4. Врегульовано питання щодо визначення доходу для отримання субсидії фізичних осіб-підприємців. Як відомо, у звітності підприємці першої, другої та третьої груп платників єдиного податку вказували тільки валовий дохід. Він був значним, тож підприємці та їхні сім’ї фактично були позбавлені права на отримання субсидій. Тому постановою встановили, що для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховуватиметься дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, другої групи — двох, і для третьої — трьох прожиткових мінімумів.
5. У разі смерті власника житла змінами передбачено призначення субсидій за рішенням комісії на одну із дієздатних осіб, яка на момент смерті власника була в помешканні зареєстрована.
Раніше якщо помирав власник квартири або будинку, його родина, яка проживає у цій нерухомості, втрачала право на отримання субсидії. Адже цим людям слід було дочекатися, доки мине півроку і вони законно змогли б успадкувати це житло та провести законну процедуру переоформлення. Тому постанова передбачає, що віднині таким родинам можна призначати субсидію одразу за рішенням комісії на одного з членів родини (дієздатну особу), яка зареєстрована в цьому помешканні і з часом отримає на це житло повне право власності.
6. Якщо управління соціального захисту у встановлений законом п’ятиденний термін не отримало від органів влади інформації про кількість зареєстрованих на певній житлоплощі осіб, субсидію призначатимуть на ту їхню кількість, яку заявник вказав у декларації. Адже, на жаль, трапляється, що, чекаючи на уточнювальні дані з різних інстанцій, управління соцзахисту не з власної волі затримує оформлення субсидій. Щоб цього не відбувалося, працівники управління довірятимуть людям та відомостям, які вони подаватимуть у документах.

Комментариев нет:

Отправить комментарий