воскресенье, 30 августа 2015 г.

Місцеві вибори. Про це говорять. Як все буде за новим Законом?

14 серпня у „Голосі України” опубліковано закон про проведення у 2015 році місцевих виборів. У законі є новації, власне, вони й очікуватимуть на учасників цього непростого й цікавого процесу.


До 30 серпня ЦВК має оголосити про офіційний початок нинішньої виборної кампанії. До речі, сам процес стартує 5 вересня. Починаючи з 26 серпня і не пізніше 1 вересня, обласні та районні організації політичних партій повинні подати до ЦВК кандидатури відповідно до складу обласних і районних виборчих комісій.
У залежності від чисельності населення, що проживає на відповідній території, до районної, міської, сільських рад Щорсівщини обиратиметься певна кількість депутатів. Приміром, до Щорської районної ради (можливо) буде обрано 26 чи 34 (нині – 50), до міської – 26, до сільських – по 12 депутатів. Ще раз підкреслю: все залежатиме від кількості населення.
Відтепер у районній раді не буде мажоритарників, тоді як раніше половину обирали в мажоритарних округах, а половину - за партійними списками.
У мажоритарних округах обиратимуться голови територіальних громад (сільські та міський), а також депутати у сільські та міську раду.
Їхні кандидатури можуть пропонувати як політичні сили, так і самі себе вони можуть висувати.
А в міську, районну та обласну ради вже самим висуватися не можна. Ці повноваження надані лише місцевим партійним осередкам.
Для визначення кандидатур у депутати усіх рівнів та на посади керівників громад визначено час: з 21 по 30 вересня. Тільки-но кандидат зареєструється у територіальній виборчій комісії – можна починати політичну агітацію, зокрема, у засобах масової інформації.
Цікавий факт. Запроваджено обов’язкову грошову заставу. Зрештою, щоб балотуватися на посаду Щорського міського голови, треба сплатити 515 грн. (Переміг – гроші повертаються, програв – ні). Партіям, що братимуть участь у виборах, доведеться платити за виборчий список: до міської ради – 515 грн., районної – 1067, а до обласної найбільше – 41477 грн. Не важливо, скільки людей у списку, сума – стала. Виборчі округи будуть у кожній громаді – не менше одного. Є ще новація. Одна людина має право одночасно висуватися і на посаду керівника громади і депутата ради. У разі перемоги там і там – залишається на посаді керівника громади. А передумає – то депутатом.
Олена КОМПАНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий