воскресенье, 30 августа 2015 г.

Район працює стабільно, але проблеми можуть виникнути восени

Провідним питанням порядку денного спільного засідання колегії райдержадміністрації та президії райради стало підбиття підсумків виконання програми соціально-економічного розвитку району в І-му півріччі.


Доповідь, виголошена першим заступником голови райдержадміністрації В.Радібедою, була наповнена оптимістичними цифрами. Випуск промислової продукції підприємствами Щорсівщини зріс. (Передовсім – завдяки заводу продтоварів, меблевій фабриці, фірмі „Техсервіс”). Вироблено 101 тонну соку, 42 тонни повидла, 992 тонни пряників, 139 тонн печива, надано послуг з токарної обробки металевих виробів на майже 3 мільйони гривень. Однак при цьому голова райдержадміністрації П.Мірошниченко звернув увагу виступаючого на показник падіння обсягу реалізованої продукції – на 11,2% до відповідного періоду торік – і доручив В.Радібеді з’ясувати причини виниклої ситуації.
Стосовно торгівлі, то в районі діють 279 торговельних об’єктів (з урахуванням аптек і автозаправок). У нинішньому році відкрито ще 6 магазинів і 2 аптеки. Надалі виступив начальник фінуправління РДА М.Іваницький. Розповідаючи про перебіг бюджетного процесу на Щорсівщині, він передовсім зауважив: попри непросту фінансову ситуацію в країні всі місцеві бюджети (міський, сільські) виконані в звітному періоді на 132,4%. Додатково до скарбниць міста і сіл надійшло більше трьох мільйонів гривень. Завдяки земельному податку бюджети отримали 2 млн. 865,1 тис. грн. (173,1% до плану). Там, де є потужні сільгосппідприємства, відповідно – і надходження більші. До бюджету Петрівської сільради перераховано 180,3 тис. грн., Кучинівської – 166,8 тис. грн., Рогізківської – 160,9 тис. грн., Гірської – 111,1 тис. грн., Тур’янської – 134,5 тис. грн., Хотуницької – 105,4 тис. грн., Сновської – 100,7 тис. грн. По акцизному збору (бензин, алкоголь, цигарки) планові надходження перевиконано на 528,7 тис. грн. Однак це джерело доходів „функціонує нерівномірно”, бо Великощимельська сільрада (завдяки автозаправці на своїй території) отримала 103,2 тис. грн., а ось Кучинівська – 5,6 тис. грн., Займищанська – лише 400 грн. Усе це – реалії, спричинені існуючим Бюджетним кодексом.
Єдиного податку з підприємців району понад план надійшло в сумі 448,8 тис. грн. Натомість податку за нерухомість у нашому краї зібрали лише 12,4 тис. грн. Причому в Тихоновичах його взагалі не збирали, а в Гірську надходження склали загалом 6 грн. 36 коп.
Загалом перше півріччя показало, що проблем із виконанням доходної частини бюджету не повинно виникнути. А ось стосовно видатків... На початку року прогнозувалося, що наявних коштів для виплати зарплати бюджетникам вистачить до жовтня. Але через деякі причини проблеми для деяких галузей почнуться вже у вересні. Завдяки позичкам держказначейства район поки що виходить із скрутної ситуації, однак у перспективі процес фінансування згаданих виплат може ускладнитися. Звісно, можна чекати, що, як і в попередні роки, району знову виділять додаткову дотацію „згори”. Проте не слід забувати і про пошук резервів на місцях. Скажімо, після проведеної в цьому році фінансовою інспекцією ревізії в міськраді було виявлено зайво виплачена зарплата посадовцям мерії (внаслідок порушення законодавства при нарахуванні надбавок, премій голові та секретарю міськради) на загальну суму 63,4 тис. грн. Тобто можливості економії існують. І всі повинні долучитися до цієї справи
До слів доповідача голова РДА П.Мірошниченко додав, що суттєвим фактором, який вплинув на видаткову частину райбюджету (якщо конкретніше – на медичну галузь) стала передача району залізничної лікарні, на яку з початку року вже пішло понад 500 тисяч гривень. Їх довелося взяти із загального фінансування медицини Щорсівщини. „Але в залізничному закладі охорони здоров’я працюють наші люди, тож керівництво району ухвалило принципове рішення – кошти на нього виділити, не доводячи ситуацію до аналогічної тій, яка склалася в Чернігові, де в залізничній лікарні виникла кількамісячна заборгованість із зарплати”, - зауважив П.Мірошниченко.
Начальник управління агропромислового розвитку РДА Н.Дятел, характеризуючи поточний стан в сільськогосподарській галузі, упевнено констатувала: комплекс весняно-польових робіт видався успішним, під урожай 2015 року сільгосппідприємства засіяли 21 тис. 625 га (105% до плану). Вдалося дотриматися оптимальних термінів і технологічних вимог. Серед іншого було внесено 1696 т діючої речовини мінеральних добрив.
Однак негативна тенденція спостерігалася в тваринництві – скорочувалося поголів’я корів у сільгосппідприємствах і, відповідно, „мінусував” показник валового надою молока. За даними на 20 серпня зернові й зернобобові культури зібрані на площі 7 тис. 217 га (54% до плану), причому ранні зернові – на 100%. Загальний намолот уже перевищив минулорічний обсяг і склав 20 тис. 295 тонн. Середня врожайність - 28,1 цн/га, що вище, ніж торік. Попереду в аграріїв – збирання кукурудзи, проса, гречки тощо. У першому півріччі сільгосппідприємства придбали 31 одиницю різноманітної техніки на суму 13 млн. 166,2 тис. грн. Це у чотири рази більше, ніж у 2014 році. Найбільше розширили свої технопарки псп „Яна Плюс”, СТОВ „Щорссільгоспсервіс” і псп „Прогрес”. До речі, станом на 1 серпня придбано ще 2 одиниці сільгосптехніки (на більш як 3 мільйони гривень). Загальний же обсяг залучених капітальних інвестицій у сільське господарство району перевищив позначку в 17,5 млн. грн. У районі укладено 5442 договори оренди між сільгосппідприємствами і власниками земельних ділянок. Станом на 1 серпня людям виплачено лише 10% від нарахованої орендної платні.
Надалі на колегії виступили заступник голови райдержадміністрації В.Карпенко, керівник місцевої пошти В.Сигута, заступник директора терцентру соцдопомоги В.М. Колодюк.
Завершилася колегія протокольним розглядом стану виконавської дисципліни та роботи із зверненнями громадян в райдержадміністрації, виконкомах міської та сільських рад за підсумками перших 6 місяців 2015 року.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий