понедельник, 17 августа 2015 г.

Проблема торгівлі людьми

Незважаючи на здійснення певних зусиль з боку держави в напрямку протидії торгівлі людьми, ця проблема залишається актуальною. Станом на 22 липня 2015р. Міністерством соціальної політики 94 громадянам встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, серед яких 88 - громадяни України і 6 іноземців (з Пакистану, Молдови та Росії).
З них - 39 чоловіків, 39 жінок і 16 дітей. У 42 випадки це була трудова експлуатація, у 24 - сексуальна, у 19 - залучення до жебракування, у 4 - змішана експлуатація, у 3 - вилучення органів, у 2 - продаж малолітньої дитини. Країни призначення (експлуатації): Україна - 37 випадків, Російська Федерація - 37, Турецька Республіка - 6, Республіка Польща - 5, Республіка Молдова - 2, Республіка Азербайджан – 2, Ізраїль - 2, Республіка Сербія - 1, Греція – 1, Федеративна Республіка Німеччина - 1. На сьогодні у Щорському районі 4 особам встановлений статус особи, що постраждала від торгівлі людьми. Всі 4 випадки – трудова експлуатація за кордоном.
Відповідно до Закону «Про протидію торгівлі людьми», особи, які постраждали від торгівлі людьми у разі потреби можуть отримати комплексну психологічну, соціально-педагогічну, соціально-медичну, юридичну, інформаційну допомогу, в працевлаштуванні та перекваліфікації тощо в одному з діючої мережі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або центрів соціально-психологічної допомоги. Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є основним виконавцем заходів з надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, на які покладені функції зі здійснення оцінки потреб постраждалої особи, розробки плану її реабілітації, координації та контролю за його виконанням.
Українці стають дедалі вразливішими до загроз торгівлі людьми
За результатами репрезентативного опитування населення, частка тих, хто працює за кордоном неофіційно, зросла з 28% станом на 2011 р. до майже 41% від усіх українців, які працюють за кордоном зараз. Більше того, 21% потенційних трудових мігрантів з України, погодилися б заради роботи в іншій країні перетнути кордон нелегально, працювати під замком або віддати свій паспорт працедавцю; чотири роки тому ця група ризику становила 14% від загальної кількості потенційних трудових мігрантів. Дані зазначеного опитування також свідчать про те, що 8% українців, тобто три мільйони осіб, планують знайти роботу за кордоном у найближчому майбутньому. Чоловіків серед них приблизно вдвічі більше, ніж жінок. 34% опитаних не мають нічого проти працевлаштування за кордоном, але ще предметно не думали про це. Що стосується основних країн призначення трудової міграції, привабливість Росії скоротилася в останні роки: якщо у 2011 році її розглядали 18% охочих працювати за кордоном, то тепер таких 12%. Водночас, привабливість Польщі зросла з 7% 2006 року, до 30% сьогодні. Лідерство в рейтингу привабливості з Польщею поділяє Німеччина, на третьому місці – Італія, де хочуть працювати 19% потенційних трудових мігрантів з України; за ними йдуть США (15%), Велика Британія та Росія (12%), Канада і Чехія (11%).
За додатковою інформацією звертайтеся до начальника відділу в справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Н.Л.Авдєєнко; тел. – 2-13-32.

Комментариев нет:

Отправить комментарий