понедельник, 17 августа 2015 г.

НЕБУВАЛИЙ УРОЖАЙ

У псп імені Ватутіна пшениця дала понад 45 центнерів на круг
Зернотік сільгоспформування працює з неабияким навантаженням, бо новоборовицькі землі ще не давали такого врожаю. Цьогоріч уперше в господарстві вирощували нові сорти пшениці – Канадка й Актор. Якщо перший сорт має скромніші результати, то Актор – пшениця німецької селекції (до речі, й донині найпопулярніша на батьківщині) приємно здивувала й порадувала. Низькоросла, безоста, з гарним наповненням колоса, вона зараз саме достигла, суха – відпала потреба в сушильних машинах, іде третім класом – тобто продовольча. Тож зерно привозять і одразу чистять. Робота у господарстві чітко налагоджена.

–Попри те, що восени сіяли ми пшеницю пізнувато, - зізнається директор псп В.І. Жолобецький, - результатом залишилися задоволені. Й на наступний рік зупинилися на виборі саме цього сорту.



За дотримання оптимального режиму живлення, як свідчать фахівці, формується зерно першого-другого класу з високими хлібопекарськими показниками. Навіть давши тільки азот, новоборовицькі хлібороби отримали гарний результат. А якби пшениця отримала ще й фосфор та калій, урожай був би кращим. До того ж слід врахувати високу кислотність наших грунтів та не найліпші попередники. Про новий і перспективний сорт пшениці почув головний агроном сусіднього псп «Прогрес» В.М. Корчака й заспішив разом із В.І. Жолобецьким і начальником управління агропромрозвитку РДА Н.О. Дятел просто в поле, щоб переконатися в почутому. Говорили про норми й строки висіву, про реагування на добрива, про інші агротехнічні особливості. Торкнулися й ціни на посівний матеріал. По всьому було видно, що новий сорт справив враження.
- Я шукаю перспективне насіння для озимого засіву, - каже В.І. Корчака.- А тут і їхати далеко не треба. Й ціна прийнятна.
З цього приводу Н.О. Дятел завела розмову про необхідність у кожному сільгоспформуванні мати агронома – тоді керівник почуватиметься впевненіше. Адже сьогодні багато нової сільськогосподарської хімії, змінюються засоби захисту рослин, нові перспективні сорти насіння, агротехніка не стоїть на місці. На фахівцеві економити не варто, адже саме агроном слідкує за новинками, змінами в галузі, будує її стратегію на майбутнє.
У зерноскладі вже накопичили чимало насіння. У порядок його приводила молода бригада, до складу якої увійшли Ярослав Заєць, Павло Книр та Ігор Смолягов. Під навісом чистила збіжжя інша бригада. Володимир Шевченко разом з колегами майже не розгинає спини. У полі зранку, як тільки висохне вранішня роса, й до вечірньої курсують два наймані комбайни – «Клас» і «Єнісей». Відвозять зерно з поля до точка трактори й автомобілі. Біля комбайнів ми застали трактористів Олексія Чернецького з Дмитром Захарченком. Усього на збиранні ранніх зернових у господарстві зайнято дванадцять чоловік.
685 гектарів у господарстві займають посіви соняшнику. На більшості ланів він поки що квітне золотом. А от на ниві, де вирощують кондитерський безолійний сорт соняшника, голівки вже майже дозріли. Для чого призначений цей сорт говорить сама назва – Конфетка. Квітки мають неповторний аромат, тонкий і вишуканий. А коли дозріває насіння, то має смак, який чимось нагадує цукерку. Господарство має замовлення саме на такий соняшник. На точку будуть фасувати в 20-кілограмові мішки й до 1 листопада повинні доставити в Одеський порт. Далі дорога на Туреччину. Тож халва буде з українським присмаком.
Збирання ранніх зернових у псп імені Ватутіна завершується. На часі думати про посів озимого клину. Знову збираються вирощувати пшеницю сорту Актор. Цьогоріч уже мають своє насіння і позитивний досвід, адже деякі поля дали по 55 центнерів з гектара. Для Нових Борович урожай – небувалий!
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий