вторник, 25 августа 2015 г.

Все залежить від страхового стажу

В Україні змінився порядок розрахунку лікарняних і декретних виплат. Про це говоримо з провідним спеціалістом Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності по Щорському району Іриною Ільєнко.
– Основних змін – шість: 1) розрахунок середньої зарплати однаковий для оплати листків непрацездатності як по тимчасовій працездатності, так і по вагітності та пологах; 2) середньоденна зарплата визначається з розрахунку на 1 календарний день; 3) усі дні хвороби розраховуються за єдиним правилом; 4) розрахунковий період тепер становить останні 12 календарних місяців; 5) поважних причин чотири – хвороба, відпустка у зв`язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до 3 років (6 років за медичним висновком), відпустка за власний рахунок; 6) сумісникам середню зарплату враховують, виходячи з розрахункового періоду роботи за сумісництвом.
- Як впливає страховий стаж на розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності і як він вираховуватиметься?
- Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу працівника. Якщо страховий стаж до 3 років, то виплачуватиметься всього 50% від середньої заробітної плати, від 3 до 5 років – 60% від 5 до 8 років – 70%. Щоб отримати 100%, потрібно мати стажу більше 8 років.
Безпрограшним варіантом визначення страхового стажу для підприємства є вимога до працівника при прийомі на роботу надавати довідку з пенсійного фонду про страховий стаж. Наявність довідки дозволить і працівнику знати, на яку виплату він може розраховувати у разі тимчасової непрацездатності.


- А пільгові категорії?..
– До них належать: особи, що мають посвідчення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи I-III категорій; один з батьків або особа, яка їх замінює, що доглядає за хворою дитиною віком до 14 років, які постраждали від Чорнобильської катастрофи; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особи, зараховані до жертв нацистських переслідувань; донори, які мають право на пільгу, передбачену відповідним законодавством.
- Як вплинуть зміни на розрахунок середньої заробітної плати?
Встановлено верхню межу виплати за лікарняним листком (включаючи догляд за хворою дитиною). Сума середньоденної допомоги у розрахунку на місяць не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. У розрахунках це 680,22 грн. за день. Період для розрахунку середньої заробітної плати збільшився з 6 місяців до 12. Також із 1.01.2015 р. запрацювало ще одне обмеження щодо максимального розміру як допомоги по тимчасовій непрацездатності, так і допомоги по вагітності та пологах. Щоправда, стосується воно не всіх застрахованих осіб, а лише тих, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають страховий стаж менше 6 місяців. Це означає, якщо працівник, який влаштувався на роботу протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку має страховий стаж менше 6 місяців, захворів, лікарняний йому нараховуватиметься з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку.
- Якщо молода особа за кілька місяців повідомила роботодавцю про вагітність, на яку виплату вона може розраховувати?
- Якщо у застрахованої особи нарахована заробітна плата менша за розмір мінімальної заробітної платні, допомога по вагітності та пологах буде нарахована з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку. Це найнижча межа.
Є і найвища. Якщо жінка отримує високу заробітну плату, то допомога по вагітності та пологах обмежується двократним розміром мінімальної заробітної плати.
Розрахунки для тих працівників, які працевлаштовані за сумісництвом, будуть вестися з урахуванням страхового стажу та виплат за обома місцями роботи, причому бухгалтер вже не зможе нарахувати лікарняні працівнику-суміснику без довідки з основного місця роботи.
Ще однією зміною у нарахуванні середньої заробітної плати є те, що до розрахунку середньої заробітної плати входять всі грошові забезпечення працівника, які відображені у відомостях, що подаються до ДФС.

Комментариев нет:

Отправить комментарий