воскресенье, 30 августа 2015 г.

Африканська чума свиней поряд!

Африканська чума свиней (АЧС) – висококонтагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, яке викликається ДНК-вірусом. Він надзвичайно стійкий до високої температури та рН середовищ і може зберігатися в трупах свиней до 2,5 місяця, у м’ясі від хворих тварин – 155 днів, у гною – до 3 місяців, копченостях та напівфабрикатах – до 6 місяців, в замороженому м’ясі – до 3 років.


Останнім часом ускладнилась епізоотична ситуація в Україні щодо АЧС. На даний час в Чернігівській області зареєстровано 10 неблагополучних пунктів, а саме: с.Пересаж Ріпкинського р-ну, с.Киселівка, с.Городище Менського р-ну, с.Тужар, с.Сорокошичі, с.Косачівка, с.Боярівка Козелецького р-ну, с.Фаївка Н.-Сіверського р-ну, м.Ічня Ічнянського р-ну, с.Лісне Чернігівського р-ну.
Характерними клінічними ознаками для даного захворювання є лихоманка, значні крововиливи, синюшність шкіри та чернувато-фіолетові плями черева, вух, п’яточка та кінцівок, раптова загибель тварини без видимих клінічних ознак, підвищення температури тіла до 40,5-42 0С, слабкість тазових кінцівок, посилена спрага, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа.
Тому для запобігання зараження тварин необхідно дотримуватись наступних правил. Тримайте своїх тварин у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу; не дозволяйте відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам; не згодовуйте тваринам корми та харчові відходи без попередньої термічної обробки; регулярно здійснюйте обробку ваших тварин проти комах та кліщів; регулярно та комплексно боріться з мишовидними гризунами; не перевозьте живих та забитих тварин без ветдокументів; не утримуйте в приватному господарсті свиней, якщо ви полюєте на диких свиней; ні в якому разі не купуйте м`ясо або сало на стихійних ринках чи в місцях несанкціонованої торгівлі, воно може бути небезпечним!
При найменших ознаках захворювання свиней у ваших господарствах, а також про всі випадки просимо терміново повідомляти до управління ветеринарної медицини в Щорському районі тел. (050) 465 35 70, до лікарні ветеринарної медицини тел. (096) 729 29 20 або до районної державної лабораторії ветеринарної медицини тел. (098) 591 25 36.
Я.ТЕРЕЩЕНКО,
зав. протиепізоотичним відділом РДЛВМ

Комментариев нет:

Отправить комментарий