пятница, 7 октября 2016 г.

Кролики – не дуже примхливі тварини. Їх просто треба правильно годувати і доглядати

Принаймні, такої думки перша фахова особа ветеринарної справи, в.о. начальника управління держпродспоживслужби у районі В.П. Білашко.



Саме до нього ми звернулися за коментарем щодо випадків загибелі цих вухастих тварин. Володимир Петрович запевнив: те, що у приватних господарствах гинуть кролі – не епідемія. – Почасти люди заводять кролів, але не знають, чим і як їх годувати. Буває, що дають траву, яку не можна, зокрема, мокрець, або траву, яку можна, але з росою, після дощу. Через це тварини гинуть, - зауважив співрозмовник. Також кролі, як і всі живі істоти, хворіють, причому на захворювання, що не поширюються шляхом епідемій, але завдають суттєвої шкоди господарству. Це стоматоз, кокцидіоз, інші болячки.
Якщо тварина захворіла, важливо не гаяти часу і не займатися самолікуванням, а одразу ж звертатися по допомогу до ветеринарів. Тим паче, що спеціалісти, лабораторія й потрібні препарати є у нас на Сновщині. Від самолікування більше шкоди, ніж користі, - переконує В.П. Білашко. За його словами, кролики – не дуже примхливі тварини. Їх просто треба правильно годувати й доглядати. Як, зрештою, всю домашню живність.
Декілька дієвих правил догляду за кроликами
Поїлки і годівнички повинні бути чистими.
Воду міняти в поїлці 2-3 рази у холодну пору року, і 4-5 разів на день влітку в спеку.
Прикорм молодняка давати з особливою обережністю. Через різку зміну раціону у молодняка можуть виникнути проблеми з кишківником. Якщо кишківник надувся, то через кілька днів, як правило, тваринки гинуть.
Не можна допускати застою корму в годівницях. Корм (твердий, сухий, свіжу траву, відварені і свіжі овочі) треба готувати відразу перед подаванням, а недоїдки – прибирати після годівлі, не даючи скисати, пліснявіти і т.д.
Кожен день необхідно чистити клітки від калу і сечі. Кожен тиждень дезінфікувати окропом з розчином соди, мити клітки дезінфекторами і препаратами, що вбивають конкретну інфекцію.
Треба знищувати гризунів і особливо щурів. Вони частенько навідуються у клітки ночами, причому не стільки за рештками корму, а й у спробі з’їсти новонароджених кроленят (й заразом перенести різні інфекції).
Щойно придбаних кролів треба витримати на карантині близько трьох тижнів, і тільки потім підсаджувати їх до кроликів-старожилів.
Неінфекційні типи загибелі кролів: падіж від перегріву; виснаження від голоду; укус мошок, комарів, мух; поїдання щурами.
Інфекційні типи: стрижені лишаї; здуття кишківника; отруєння мухами (кролі їдять мух, що заводяться у брудних клітках); зараження поголів’я кролями із нещодавно закупленої партії.
За даними відділу статистики, всього у приватних господарствах
(у сільській місцевості) налічується близько 2200 кролів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий