пятница, 7 октября 2016 г.

Про ліс і розкрадання

У четвер відбулася робоча нарада за участю голови райдержадміністрації В.Радібеди, голови райради П.Мірошниченка, інженера Корюківського лісгоспу П.Устименка, керівника місцевої прокуратури О.Котоноса і представників лісництв Сновщини, окремих сільгосппідприємств.
Районне відділення поліції та райагролісгосп проігнорували участь у цьому зібранні.
Причиною проведення наради послужило відповідне доручення керівництва облдержадміністрації. П.Устименко, коментуючи ситуацію в угіддях підприємства, серед іншого зазначив, що для ефективнішої протидії незаконним вирубкам лісу потрібна тісніша взаємодія між органами охорони лісу, правоохоронцями, виконавчою владою та самоврядуванням. Щоб не повторювалися випадки, коли торік на Корюківщині злочинці вирубали близько гектара лісу, лісівники затримали виконавців цієї „операції”, транспорт. Підозрювані зізналися, що відправляють вкрадене на пилорами Щорського району. Але коли до справи взялися „люди з погонами” – все загальмувалося, віз і нині там... Тобто винні не покарані.
Прокурор О.Котонос у своєму виступі закцентував увагу на тому, що якщо в держлісгоспах кругляк чипують пластиковими бирками і це допомагає контролювати обіг деревини, то в райагролісгоспі так не роблять. Тож непоодинокими є випадки, коли зупиняється автомобіль, у кузові – ліс, супровідних документів немає. Але коли починається перевірка – „папери” раптом знаходяться... Взагалі, контроль за дотриманням правил лісокористування належить до пріоритетів у роботі прокуратури. Але протидіяти злочинності у цій сфері складно. Торік, у грудні, під Петрівкою у лісосмузі незаконно випиляли 400 (!) дубів. Однак замовник цього злочину досі не встановлений.
Начальник відділу агропромрозвитку РДА Н.Дятел звернула увагу на те, як крадії лісу, маневруючи своєю технікою біля полів, нерідко витолочують посіви зернових. Сільгоспвиробники обурюються з цього приводу і вимагають реагування відповідних органів.
На нараді також пролунало нагадування, що легальний ліс відпускається в лісництвах лише у світлу пору доби і в робочі дні. Тож якщо машина везе кругляк вночі або в неділю – є всі підстави припускати: цей вантаж може мати незаконне походження.
Взагалі, тема проблем лісового господарства – дуже широка, їх розв’язання багато в чому залежить від державного керівництва найвищого рівня. Як-то кажуть, риба гниє з голови. Наразі ж люди спостерігають, як загальнодержавне надбання – ліс – є джерелом надприбутків для певних осіб. І такі реалії не викликають в народі жодного схвалення.
За підсумками наради було вирішено сформувати контактну групу, яка б у рамках конструктивної співпраці нарешті вплинула на стан справ у лісовому господарстві нашого краю.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий