четверг, 13 октября 2016 г.

На все свій час

До редакції „Променя” вже неодноразово зверталися читачі з проханням розповісти про причини випилювання частини дерев у міському лісопарку – на території, яка прилягає до райлікарні та стадіону. Оскільки тема лісокористування дійсно становить чималий громадський інтерес, по коментар до цієї ситуації довелося звернутися до керівника Щорського лісництва Андрія Бібіка. Отже, просто на околиці міста Сновськ валять сторічні сосни. Чому і навіщо? Хто дозволив?




Якщо повернути з вулиці Спортивної до лісу, на асфальтований шлях, то майже відразу в око впадає знак із написом „Природно-заповідний фонд”. І ось за ним із землі зараз „стирчить” чимало пеньків. Не так давно тут попрацювали лісоруби. То які ж причини спонукали їх взятися за бензопили?
Лісничий Андрій Бібік, перш ніж роз’яснити суть питання, дістав товстелезну теку документів під назвою „Проект організації та розвитку лісового господарства у Щорському лісництві Корюківського держлісгоспу. 2012 рік”. І розповів, що вся діяльність лісівників регламентована і обгрунтована збіркою саме цієї документації. Строк її дії – 10 років. Підготували яку фахівці зі спеціалізованої установи на підставі наукових висновків й давно діючих галузевих нормативів. Як доглядати ліс, скільки його рубати, на якій площі висаджувати – написано все. Тобто будь-яка вирубка – справа планова і підтверджується реальною необхідністю. – Від деяких людей доводилося чути запитання, - каже Андрій Бібік: навіщо валити ліс? Хай росте, гарно ж! З одного боку, можна погодитися з цією позицією, бо й справді, ліс є окрасою нашого краю і одним із провідних факторів формування місцевої екологічної системи. Проте, з іншого боку – будь-яке господарювання має бути ефективним, тобто приносити прибуток і користь людям. Візьмемо для прикладу яблуню: на ній восени висять гарні червоні плоди, радують око. Але ж ніхто не пропонує: залиште їх на дереві до Нового року, шкода зривати таку красу! Бо усі знають, що як почнеться зима – фрукти просто померзнуть і згниють. Приблизно те ж саме й з лісом. Усьому свій час. Тобто ліс, якщо він стиглий або перестиглий, треба пиляти. (Звісна річ, у межах допустимого). Разом з цим щороку в лісництві плануються санітарно-оздоровчі заходи. В обході №2, до якого належить і міський лісопарк, майстер лісу свого часу провів лісопатологічне обстеження і виявив сухі та хворі дерева у 23 кварталі. Вони росли неподалік асфальтованої дороги через ліс. До того ж поруч знаходиться місце відпочинку мешканців Сновська, територія, де тренуються спортсмени, прокладені стежки. Тобто існувала імовірна загроза того, що при більш-менш сильному пориві вітру дерева можуть впасти на транспорт або спричинити загрозу здоров’ю та життю людей. Бездіяльність у таких випадках явно протипоказана. Отже, у нашому лісництві було складено акт обстеження ділянки, де зазначалося про необхідність проведення санітарно-вибіркової рубки. Надалі цей документ вивчили спеціалісти держлісгоспу в Корюківці, а затвердили – в обласному управлінні лісового господарства. Вирубці підлягали сторічні сосни – загалом обсяг їхньої деревини перевищив 50 кубометрів ліквідної маси. Ці дерева подекуди були вражені грибковими захворюваннями, підсохлі. Саме тому і довелося провести вибіркову санітарну рубку.
Загалом міський лісопарк має площу 312 гектарів. Два квартали - №№23 і 24 (95 га) мають статус лісопаркової частини зелених зон, а решта – це категорія лісів природоохоронного, наукового й історичного призначення. Росте там переважно сосна (найстарші мають вік у 135 років), є дуб (теж 135).
На завершення розмови виникла ідея спитати в Андрія Бібіка про „прямокутник” суцільної вирубки, розташований на іншому боці міського лісопарку. Його можна роздивитися через Інтернет – ресурс Goog|Earth, простіше кажучи – на супутниковій фотозйомці навколишньої місцевості. На це лісничий відповів, що дійсно, у 2012 році було проведено суцільну вирубку ділянки площею 1,4 га з 77-річними ялинами. Підставою для проведення таких робіт послужило масове поширення захворюваності цих дерев. За однією з версій - через пониження рівня ґрунтових вод у тому місці дерева недоотримували вологи і почали хворіти. Як наслідок – ялини втрачали здатність протистояти різноманітним комахам-шкідникам і бактеріям. Почався так званий природній відпад лісу. Щоб лісове господарство не зазнало великих збитків – і було ухвалене рішення про вирубку ділянки. На її місці посадили сосну.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий