пятница, 7 октября 2016 г.

Через чотири роки тут буде ферма-сад

Наведені вище слова можна було б вважати жартом, але ж це правда: на вільній території молочно-товарної ферми у селі Жовідь посаджено кількасот молодих яблунь, груш, персиків, абрикос і слив. Ідея замовити сортові дерева на напівкарликових підщепах виникла у фахівців сільгоспвиробництва В.П. Авраменка та О.В. Кравченка, залучених свого часу для розбудови агропромислової структури ПСП „Яна Плюс”. Таким чином вже через декілька років навколишню місцевість прикрашатимуть не лише квітники – як оце зараз, а й імпровізовані фруктові садки.
Поза тим робота на молочно-товарній фермі триває за унормованим графіком. Доярки приходять ще удосвіта, бо о 6-ій годині вже треба починати доїння. (На фото 1 – А.В.Полевичок та І.П.Безбородько).


Процес займає трохи більше двох годин, адже корів зараз у наявності – лише 215. Потім надходить час прибирання у доїльному залі й до 6-ої вечора у приміщенні тихо – доки не надходить час доїти вдруге. За технологією період між доїнням не повинен складати більше 12 годин. Взагалі більш ефективним вважається, коли молоко беруть у корів тричі протягом дня. (Подібний метод уже практикують деякі господарства).
У Сновському районі лише три сільгосппідприємства офіційно займаються тваринництвом. „Яна Плюс” – одне із них. Воно дає 46% загальнорайонного надою молока. Продукцію збуває на переробне підприємство до Куликівки.
Валовий збір сягає майже ста тонн на місяць. Середній надій від однієї корови складає за 9 місяців 5220 літрів. (Загальнорайонний показник – 2826 літрів). Непогано виглядає набір ваги молодняком - по 757 грамів на добу. (По району – 440). З телятами працюють А.І. Примак і Г.О. Кручко. До своїх „підопічних” ставляться дбайливо. (На фото 2 ).

Завідуючий молочно-товарною фермою О.О. Шеремет (на фото 3 він разом зі співробітницею відділу агропромрозвитку РДА Г.В.Бебех) розповів „Променю”, що загалом комплекс МТФ розрахований на утримання 800 голів великої рогатої худоби.


Наразі приміщення заповнені менш ніж наполовину. Тому першочерговим завданням господарства є закупівля нетелів. Торік придбано 46 голів молодняка в Ічнянському районі, купували і в Менському, і в Київській області. Цьогоріч планують закупити ще сотню нетелів. Хоча коштують вони дорого – від 60 до 80 гривень за кілограм живої ваги. (Тобто одна молода корова обходиться в 25-30 тис. грн).
Разом з цим у ПСП „Яна Плюс” триває робота з самостійного відтворення власної дійної череди. Кажучи по-простому - корів «покривають» голштином. Поступово звичним чорно-рябим, червоно-рябим й сименталкам (породам м’ясо-молочного напрямку) прийдуть на зміну ті, для яких пріоритет – молоко. Також нова череда має бути високопродуктивною, вже зараз деякі корови дають до 30 літрів на добу. Функціонує сучасний зал доїння, пропускна здатність якого потенційно здатна до збільшення втричі. Утримання худоби на фермах – стійлове, годівля – так звана монотонна. Раціон має бути збалансований, інакше належних показників доїння не досягти. Тому згодовується силос, сінаж, сіно, зелена маса, додаються комбікорми – соняшниковий шріт, сіль, кальцій, соя, кукурудза тощо. Для зимівлі кормів заготовлено достатньо.
Колектив МТФ – майже двадцять працюючих. Для роботи в наявності є необхідна техніка. Персоналу виданий спецодяг: робітникам – синій, управлінцям – зелений, керівникам – сірий. Територію огороджено сіткою і впорядковано. (Це раніше голова колгоспу міг зібрати кількох підлеглих, видати їм сокири й відправити до найближчого ліска – нарубати стовпчиків та жердок на огорожу. Тепер усе інакше). Поступово, але упевнено молочно-товарна ферма набуває необхідних ознак ефективного агроформування.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий