вторник, 25 октября 2016 г.

Оплата листка непрацездатності на період санаторно-курортного лікування Чорнобильцям І категорії


На звернення застрахованиих осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до І категорії, щодо призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності на період санаторно-курортного лікування за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування, повідомляємо наступне.

Відповідно до ст. 31 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 N 1105-XІV (зі змінами) (далі - Закон N 1105) підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.
Особи, віднесені до І категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи згідно з п. 16 ст. 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991                № 796-ХІІ, мають право на одержання лікарняного листка на весь період лікування в санаторіях і спеціалізованих лікувальних закладах з урахуванням часу проїзду туди й назад, з виплатою допомоги по державному соціальному страхуванню незалежно від того, ким і за чий рахунок видано путівку.
Згідно п.2.21 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, від 13.11.2001 N 455 (зі змінами), передбачено працюючим особам, які віднесені до I категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи видавати листок непрацездатності на весь період лікування в санаторно-курортних закладах та спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах з урахуванням часу проїзду в обох напрямках, але не більше строку, передбаченого пунктом 4.1 розділу 4 цієї Інструкції.
Ураховуючи це, застраховані особи, які постраждали внаслідок Чорнобиль-ської катастрофи та віднесені до І категорії, мають право на отримання санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду, з одержанням листка непрацездатності на весь період зазначеного лікування (з урахуванням часу проїзду в обох напрямках), із виплатою допомоги по державному соціальному страхуванню.
Допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам на період санаторно-курортного лікування за наявності посвідчення постраждалого від Чорнобильської катастрофи І категорії, має оплачуватись застрахованій особі, в порядку, встановленому частиною 2 статті 22 Закону N 1105, згідно якої оплата перших п’ять днів тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок коштів роботодавця, а починаючи з шостого дня виплачується за рахунок коштів Фонду.
За роз’ясненнями та консультаціями просимо звертатись за телефонами: у м. Корюківка – 3-12-36, 3-12-38 ; 3-14-98; у м. Сновськ – 2-18-64 та у м. Городня – 2-75-18.
                                                                                  Єрмоленко Т.О., директор Корюківської
                                                                                  міжрайонної виконавчої дирекції
                                                                                  обласного відділення Фонду



Комментариев нет:

Отправить комментарий