пятница, 28 октября 2016 г.

Вогонь торкнувся нашої гімназії

Якщо небесні світила, як вважають астрологи, дійсно впливають на хід подій у нашому житті, то в третій декаді жовтня зірки утворили справді химерну і несприятливу комбінацію. У Сновську сталися пожежі в приміщенні гімназії та в приватному будтинку по вул.Неретіна, а в Нових Боровичах поламався насос на водокачці й мешканці села тимчасово залишилися без водопостачання.
Здавалося, день 24 жовтня був цілком звичайним. Але ближче до вечора у місті почало коїтися лихо. Близько п`ятої години люди, які проходили повз гімназію, побачили дим, що піднімався над навчальним закладом. А коли вгору почали здійматися язики полум`я – всі зрозуміли: пожежа.
Як розповів „Променю” начальник місцевої державної пожежно-рятувальної частини Роман Силенко, виклик на пожежу черговий отримав майже відразу після 17-ої години. Черговий караул негайно виїхав до гімназії. Після прибуття на місце події було констатовано, що вогонь охопив уже близько половини даху того корпусу, де знаходилася їдальня. (Схоже, очевидці займання не відразу зателефонували на службу „101”, згаявши таким чином дорогоцінний час). Оскільки масштаби пожежі виглядали вельми великими, довелося негайно викликати ще один караул на другій машині. Розпочалося гасіння. Про ситуацію відправили повідомлення до оперативно-координаційного центру обласного управління державної служби з надзвичайних ситуацій. Там ухвалили рішення – скерувати до Сновська пожежні автомобілі з Корюківки та Городні. На місцевому рівні до боротьби з вогнем долучився екіпаж пожежно-сторожової охорони Щорського лісництва.
„З самого початку на гасіння пожежі негативно вплинув вітер, який вперто роздмухував і роздмухував полум`я, - розповів Роман Силенко. – Епіцентр займання знаходився в приміщенні для техперсоналу гімназії, яке розташоване в корпусі їдальні. Вогняна стихія стрімко поширилася по дерев’яних конструкціях даху і навіть трохи прорвалася до навчального двоповерхового корпусу. Через деякий час полум’я через порожнечі в конструкціях стін і перекриттях будівлі дійшло до другого поверху і навіть „заскочило” на горище. Всередині споруди підійти близько до вогню для гасіння не вдавалося через сильну задимленість кімнат і коридорів – не було чим дихати, та й видимість виявилася дуже низькою. Наявні у пожежних дихальні апарати з балонами мало зарадили проблемі, з ними вдавалося хіба що проводити розвідку”.
По ходу подій вогнеборці визначили пріоритет - запобігти поширенню пожежі на горищі гімназії. (В інакшому випадку розміри збитків могли б стати у декілька разів більшими). Довелося в двох місцях пробивати дах – щоб через ці отвори подати брандспойтами воду. Піднялися драбинами на майже десятиметрову висоту. Але виявилося, що виконати задумане напрочуд складно, бо під шифером збереглася стара металева покрівля. Викликали машину з підйомником (у народі її звуть „люлька”) і вже за допомогою такої техніки пожежні таки змогли створити умови для гасіння на горищі. Поміж тих, хто особисто виконував ці завдання, можна було бачити і начальника місцевої ДПРЧ Романа Силенка.
Позитивним фактором стало те, що біля гімназії виявився справним гідрант для забору води із водогону пожежними автомобілями. Другий гідрант, до якого їздили машини на заправку, знаходився теж неподалік – по вулиці Чернігівській. (З керівництвом підприємства залізничного водопостачання була усна домовленість про збільшення подачі води в мережу). Загалом на гасінні задіяли шість спеціалізованих машин, вони використали близько шістдесяти тонн води.
Про серйозність ситуації в гімназії свідчило й прибуття з Чернігова керівника оперативно-координаційного центру управління ДСНС. Також у деяких мікрорайонах міста зникло електропостачання, а робітники РЕМ відновили подачу електрики десь після 7-ої години вечора, а подекуди й значно пізніше.
Завершилося гасіння пожежі близько другої години ночі, хоча деякі дерев’яні уламки продовжували потроху диміти. На об’єкті залишилися чергові, які час від часу оглядали згарище й продовжували заливати водою те, що тліло. Довелося розібрати частину підлоги в одній кімнаті на другому поверсі. Паралельно боротьбі з вогнем вони допомагали персоналу рятувати деяке майно закладу. Наразі причини виникнення пожежі з’ясовують поліційні слідчі. Фахівці пожежної служби складуть акт про своє бачення передумов, що викликали таке велике лихо. За попереднім висновком займання виникло через коротке замикання електропроводки, спричинене порушенням правил користування електроприладами в приміщенні для техперсоналу або біля нього. Схоже, без «людського фактора» тут не обійшлося... За словами Романа Силенка, хтось почав розпускати чутки, ніби займання було зафіксоване у котельні, яка обігрівала їдальню. Таке твердження є абсолютною нісенітницею, адже це фактично єдине приміщення одноповерхового корпусу, котре практично не зазнало впливу вогняної стихії та вціліло (на фото 2).


Коли б усе почалося звідси – картина виглядала б інакше.
Після пожежі розпочалася активна робота різних державних структур для ліквідації наслідків. У Сновську побували перший заступник голова облдержадміністрації Леонід Сахневич, начальник управління освіти ОДА Микола Конопацький, заступник начальника департаменту житлово-комунального господарства ОДА Сергій Ситник. На нараді з головою райдержадміністрації Валерієм Радібедою, головою райради Павлом Мірошниченком та іншими відповідальними особами йшла мова про оперативне використання допомоги з фондів матеріального резерву району та області й першорядні завдання для налагодження навчального процесу гімназистів. Бо справа виглядає дійсно неоднозначно. За інформацією директора гімназії Олександра Щербини, окрім повністю знищених вогнем їдальні та кухні, постраждали в основному корпусі кабінети естетики, німецької мови, методичний (на фото 1) і лінгафонний (обладнаний зовсім нещодавно), приміщення викладача предмета „Захист Вітчизни” і частково – коридори. Подекуди пошкоджена стеля між першим і другим поверхами. Під час гасіння вода потрапила до двох комп’ютерних класів, але техніку вдалося врятувати. (Це спростовує чутки якихось „доброзичливців” про те, що усі комп’ютери погоріли).

Що ж робити далі? Таке запитання довелося поставити начальнику відділу освіти РДА Тетяні Булденко. „Першочергове завдання зараз, - сказала вона, - розчистити згарище й усунути наслідки пожежі всередині приміщення гімназії. Принагідно хочу подякувати персоналу навчального закладу та іншим освітянам, які власноруч взялися за наведення ладу. І обсяг роботи попереду ще дуже великий. Очистити все від попелу і бруду, висушити чималі ділянки стелі та підлоги, провітрити все. Поверховий огляд завданої шкоди дає підстави стверджувати: більша частина будівлі, на щастя, не постраждала.




Вже є попередня домовленість зі спеціалістами-будівельниками про відновлення пошкодженої частини даху. Наступним кроком буде встановлення вікон. Зрозуміло, що внутрішній ремонт окремих навчальних приміщень і тим більше – їдальні – справа не дуже близької перспективи. Найоптимальнішим варіантом може стати зведення тимчасових перегородок у коридорах, щоб «від’єднати» пошкоджену частину споруди. Проте необхідно, щоб пожежна і архітектурно-будівельна служби та санстанція документально визнали придатність вцілілого корпусу гімназії для експлуатації і можливості навчати там дітей. Зараз саме тривають осінні канікули. Розглядається ідея продовжити їх ще на деякий час – доки приміщення не дозволять використовувати. Спочатку думали організувати навчальний процес для гімназистів у стінах міської школи №1. Однак тоді вирішили спитати думку людей. У підсумку більшість трудового колективу і чимало батьків висловилися за те, щоб залишитися в гімназії. Тож тепер спільними зусиллями ми маємо зробити все необхідне для цього. А для з`ясування поточної ситуації в середу відбулася зустріч батьків дітей з керівництвом району та галузі. Її результатом стало рішення у найближчий час проводити заняття на базі міжшкільного навчально-виробничого комбінату і станції юних техніків. Таким чином навчальний процес триватиме в одну зміну. І вже згодом всі чекатимуть на дозвіл повернутися до гімназії. Надалі ж перед освітянською галуззю району стоїть нелегке завдання. По-перше, укласти проектно-кошторисну документацію на ремонт. По-друге – віднайти кошти. (І зрозуміло – за рахунок лише райбюджету нам цього зробити не вдасться, потрібна допомога обласного керівництва і депутатів Верховної Ради – для залучення необхідного фінансування). Хоча я переконана – за наявності доброї волі й одностайної згоди все вдасться зробити. Зрештою, мова ж йде про майбутнє наших дітей. Наостанок додам, що в причинах виникнення пожежі розбиратимуться співробітники компетентних органів. І вже на підставі їхніх рішень відділ освіти діятиме далі. Маємо справу з випадковістю, недоглядом чи нехлюйством - з’ясує слідство. Стосовно ж ситуації в гімназії до пожежі, то ще 11 жовтня, у контексті підготовки до опалювального сезону, спеціалісти склали позитивний акт про перевірку та прочищення димовентиляційних каналів у приміщенні гімназії. А до того , 30 червня, електротехнічна лабораторія ПП „Енерго сім” провела випробовування величини опору заземлюючого устаткування, перехідного опору контактів обладнання, опору ізоляції дротів, кабелів тощо. За всіма пунктами випробовувань у документах зазначено висновок „У нормі”.
На завершення цього матеріалу треба зазначити, що перебіг гасіння пожежі в гімназії викликав різну реакцію в людей. Хтось з цікавістю спостерігав за подією, ведучи відеозапис на свій мобільний телефон. А комусь було відверто моторошно, такі наші земляки не могли довго дивитися на лихо, тож швидко поверталися додому. Вже ближче до світанку на службу „101” надійшло повідомлення про займання в будинку по вулиці Неретіна. Туди вирушив черговий караул, але самотужки впоратися з вогнем не зміг, тому йому на допомогу прибули ще кілька екіпажів. Вогонь знищив дах хати, пошкодив майно, перекриття, стіни. Що найгірше – в оселі знайшли труп, загинув місцевий мешканець. Причини його смерті з’ясовуються. А про те, що викликало займання, фахівці висловили припущення: замикання електропроводки. І що воно за період таки, коли пожежа за пожежею?
Олег МІРОШНИЧЕНКО, фото автора

Щорським відділом Менської місцевої прокуратури здійснюється процесуальне керівництво кримінального провадження за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки. З`ясовано, що 24 жовтня до чергової частини Сновського ВП Менського ВП ГУНП в Чернігівській області надійшло повідомлення про пожежу в їдальні районної гімназії. Внаслідок цього, серед іншого, знищено 150 м2 покрівлі на даху їдальні. На час виникнення пожежі дітей у закладі не було, навчальний процес не відбувався у зв›язку з канікулами. Загиблі та травмовані відсутні. За фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, якою заподіяно майнову шкоду у великому розмірі, відкрито кримінальне провадження за частиною 1статті 270 Кримінального кодексу України.

Комментариев нет:

Отправить комментарий