пятница, 7 октября 2016 г.

На Віру, Надію, Любов не сваталися, зате на Покрову весілля грали, усе прощали і добра бажали

У день „бабиного свята”, яке у нас відзначалося 30 вересня і по-новому називалось Днем Віри, Надії, Любові і Софії, деякі снов’яни демонстрували надзвичайні давні традиції. Можливо, вони комусь здадуться застарілими, але від цього суть їх і досі не змінилася.


Словом, ранок цього дня починався з плачу. І цей плач був не тільки виразом горя чи смутку, але й формою ритуальної поведінки, своєрідним оберегом. Бо ж так вважається: якщо 30 вересня оплакати всіх близьких і свою долю, то протягом року ніяка велика біда в дім не постукає. У цей день також не дозволялося свататися, щоб майбутній шлюб слізьми не залити.
Зате на свято Покрови Богородиці незаміжні дівчата можуть просити Богородицю, Божу Матір про швидке заміжжя і гарного чоловіка. Дівочі молитви на Покрову мають величезну силу і, як правило, ті, хто виходить заміж на Покрову, живуть під покровительством самої Пресвятої Богородиці. І всі люди в цей день читають свої молитви Богородиці з проханням про захист, допомогу в любові і сімейному житті, тому що „Покров” означає покривало, захист.
Перед святом, у ніч на 14 жовтня дівчина може перед сном замовити свого майбутнього чоловіка і побачити його уві сні. Для цього треба вимовити: „Зіронько-зірнице, червона дівице, Мати Пресвята Богородице! Накрий мої печалі і хвороби твоєю ковдрою! Приведи до мене судженого...”
Свято Покрови треба зустрічати з настроєм. Перед цим слід очистися – очистити тіло, розум і душу. Краще попоститися, не вживаючи м’ясних страв, риби, яєць. Тіло важливо обмити водою вранці, а розум – очистити від негативу за допомогою прощення і молитви. Простіть усіх чоловіків (що були у вашому житті), і побажайте їм щастя, щоб не було прив’язки до минулих зв’язків, поспілкуйтеся зі своїми родичами по жіночій лінії і також побажайте їм захищеної жіночої долі, попросіть пробачення і вибачте їх.
А ще краще, якщо ви щось смачне спечете і роздасте людям. І хай ваш дім повниться щастям, хай буде в нім гармонія і довге сімейне життя, хай квітнуть у нім живі квіти і довго живуть найчистіші почуття.
14 жовтня відзначатиметься ще одне нове свято – День захисника України (День українського козацтва), яке офіційно визнане вихідним днем. Згідно з указом Президента України Петра Порошенка свято було засноване „з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності держави, військових традицій і перемог українського народу”.
Якраз Матір Божа вважається захисницею і покровителькою козаків.

За інформацією, наданою очільницею нашого відділу РАЦС Юлією Реутою, цьогоріч у жовтні стануть на весільний рушничок 7 пар. Одна пара реєструватиме свій шлюб у суботу, 15 числа. Намічалася святкова церемонія і на 14 жовтня, але вона вже відбулася (у пришвидшеному варіанті).
А всього за 9 місяців поточного року зіграно 60 весіль. Порівнюючи з минулим роком, коли ця цифра становила 89, скажемо: тенденція невесела!

Комментариев нет:

Отправить комментарий