пятница, 23 ноября 2012 г.

Тези звіту голови районної ради І.Г.Орди на 14 сесії районної ради 16.11.2012 року (за 10 місяців з початку року)

Цей період був насичений різними подіями. Серед політичних – вибори до Верховної Ради України, які відбулися 28 жовтня поточного року. Наш район входив до 207 виборчого округу. На території району були утворені 32 виборчі дільниці, з яких одна – спеціальна.
Органи виконавчої влади, місцевого самоврядування створили необхідні для роботи комісій умови, надали їм всебічну матеріально-технічну підтримку. Явка виборців по району склала 59,3 відсотки. П’ятьом партіям жителі району віддали свою перевагу, це: Партія регіонів – 22,4%; Батьківщина – 21,2 % голосів; Комуністична партія України – 21,2 %; Радикальна партія Олега Ляшка - 13,5 %; УДАР - 11,8 %.
Чотири з них увійшли до Верховної Ради України. Серед мажоритарних кандидатів переконливу перемогу на окрузі отримав І.О. Рибаков.
Коротко проаналізую діяльність районної ради за звітний період та окреслю основні напрямки роботи надалі.
У своїй роботі прагну керуватися принципом – тісна співпраця з виконавчою владою, місцевими радами, з усіма структурними підрозділами району. Стабільність соціально-економічного розвитку нашого району напряму від цього залежить. Ми – єдина команда, об’єднана спільною метою: працювати на благо регіону. Для виборців ми влада, яка  повинна відповідати за все, що робиться в районі.
 Саме на це спрямовані основні зусилля діяльності депутатського корпусу. Серед головних критеріїв - підвищення якості прийнятих радою рішень, їх спрямованість на отримання конкретного результату у вирішенні проблем соціально-економічного розвитку Щорсівщини.
Варто наголосити, що всі сесійні засідання районної ради проходили організовано, відкрито, із запрошенням керівників органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів, територіальних громад, представників засобів масової інформації.
За 10 місяців поточного року проведено 4 сесії районної ради, ухвалено 84  рішення, із них: 13 стосувалися бюджету та соціально-економічного розвитку; 34 – районної комунальної власності; 18 – соціального захисту та гуманітарної сфери; 11 – законності та правопорядку.
Серед головних прийнятих рішень - Середньострокова програма соціально-економічного розвитку Щорського району на 2011-2015 роки та Програма соціально-економічного розвитку району на 2012 рік, де передбачені конкретні наміри і шляхи  їх виконання з метою створення умов розвитку усіх секторів економіки та підвищення рівня добробуту і соціального захисту населення.
Заслухано звіт про виконання цієї Програми за І півріччя п.р. Щоквартально заслуховувалися інформації про хід виконання районного бюджету.
У звітному періоді затверджено 18 районних програм. Серед головних:  районна програма «Цукровий діабет» на 2011-2015 роки (обсяг коштів обласного та районного бюджетів – 257,1 тис.грн.); заходи з оздоровлення та відпочинку дітей – 15,1 тис.грн.; районна програма розвитку фізичної культури і спорту на 2012 рік - 25,6 тис.грн.; програма надання соціальних послуг особам, які потребують сторонньої допомоги, на 2011-2015 роки – 24,7 тис.грн.; районна програма «Щорсівщина для дітей» на період 2011-2016 роки» - 3,4 тис.грн.; районна програма надання матеріальної допомоги громадянам, які опинилися у складних життєвих обставинах на 2012-2015 роки - 5,6 тис. грн.; програма розвитку ветеранської організації району на 2012 рік - виділено 21,8 тис.грн. та інші.
На жаль, не всі програми були достатньо підкріплені фінансово.
На даний час на контролі районної ради знаходиться 44 Програми.
Окрім затвердження районного бюджету, районна рада спільно з райдержадміністрацією вживала всіх можливих заходів для залучення коштів на будівництво необхідних для жителів району об’єктів з інших джерел. Завдяки відчутній підтримці народних депутатів України М.В.Чечетова, І.О.Рибакова для реалізації соціальних та інфраструктурних проектів було залучено 10 млн. 764 тис.грн.
З них використані в повному обсязі на: реконструкцію покрівлі спортивного залу і їдальні, заміну віконних та дверних блоків даних приміщень в Петрівському НВК – 905,6 тис.грн.; реконструкцію приміщення Тур’янської ЗОШ (заміна віконних та дверних блоків) – 713,4 тис.грн.; реконструкцію внутрішніх туалетів Петрівського НВК – 373,6 тис.грн.; реконструкцію будівлі Щорської центральної районної лікарні – 178,5 тис.грн.
Об’єкти, які знаходяться в стадії завершення: будівництво теплого надвірного туалету в Щорській ЗОШ №2 –226 тис.грн.;капітальний ремонт Великощимельського клубу – 397 тис.грн.; реконструкція дощової каналізації по вул.Залізничній та Матросова – 973 тис.грн.; реконструкція автономного опалення СЛА с.Рогізки – 299 тис.грн.
Інші об’єкти: реконструкція житлового будинку по вул.К.Цеткін – 257 тис.грн.; реконструкція каналізаційних мереж по вул.Леніна, Некрасова, Р.Люксембург – 3 млн. 423 тис.грн.; будівництво водогону в мікрорайоні Носівка – 1млн. 320,9 тис.грн.; реконструкція покрівлі житлового будинку по вул.Енгельса – 403 тис.грн.
Спільно тримали на контролі питання надходження та використання коштів з Державного та обласного бюджетів на ремонт доріг.
Рішенням 12 сесії 6 скликання Щорської районної ради від 22 червня 2012 року була затверджена Програма реконструкції, капітального ремонту вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах району на 2012 рік та обсяг субвенції з державного бюджету районному та місцевому бюджетам у сумі 331,3 тис. грн. За 9 місяців надійшло 237,6 тис.грн., які перераховані розпоряднику коштів – управлінню капітального будівництва ОДА.
Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на поточний ремонт та утримання вулиць за 9 місяців становить 112,7 тис. грн.
В межах виділених коштів у місті проведені роботи по капітальному ремонту частини вул. Леніна. Загальна вартість проекту складає 2918,3 тис.грн. Фінансування проводиться за рахунок коштів субвенції з державного бюджету. Згідно розпорядження голови облдержадміністрації від 11 квітня 2012 року № 126 у 2012 році профінансовано 643 тис.грн.
Щорська дільниця Корюківської філії ВАТ «Облавтодор» проводила частковий ремонт мосту через р. Снов біля с. Гвоздиківка в рамках витрат на експлуатаційне утримання.
Виконується угода про партнерство між ПРООН, райдержадміністрацією та районною радою, результатом якої стало прийняття11 сесією райради від 16 березня 2012 року Програми «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ у Щорському районі». На даний час вже закінчені ремонтні роботи по двох об’єктах, а саме «Енергозберігаючі заходи в дитячому садку с.Сновське - капітальний ремонт» (185 тис. грн.) та «Енергозберігаючі заходи в школі с.Тихоновичі – капітальний ремонт» (169 тис. грн.).
По двох сільських радах, що беруть участь в проекті ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-2», проведено конкурсні відбори та визначено виконавця робіт. Вже розпочалися будівельно-ремонтні роботи по мікропроектах «Капітальний ремонт Староборовицького сільського фельдшерсько-акушерського пункту» (173 тис.грн.), на черзі «Капітальний ремонт приміщення фельдшерсько-акушерського пункту по вул. Федорова, 84 с. Єліне» (183 тис. грн.).
Бюджет Щорського району виконаний на 93,1 %. Власні надходження склали 64,7 % від планового завдання, трансферти – 100 %. План по власних надходженнях не виконали 13 сільських та міська ради.
Протягом звітного періоду більшість депутатів брала активну участь в роботі пленарних засідань ради. Явка на сесії в середньому становила 33 депутати, або 67 відсотків від загального складу ради.
В практиці депутатської діяльності - зустрічі з виборцями, вивчення проблемних питань на місцях та вирішення їх шляхом внесення відповідних депутатських запитів.
За звітній період до районної ради надійшло три депутатські запити від Яковця Михайла Івановича – депутата із фракції Народної партії; Зайончковського Віталія Броніславовича - депутата із фракції Партії регіонів; Скидана Григорія Антоновича – депутата із фракції ВО «Батьківщина».
Активно працювали п’ять постійних комісій районної ради. За звітній період ними було проведено 22 засідання, на яких розглянуто 123 питання. Постійною комісією з питань бюджету та соціально-економічного розвитку району, яку очолює депутат Тарасюк Всеволод Васильович, проведено 9 засідань, розглянуто 45 питань. Основна увага членів комісії була зосереджена на контролі за ходом виконання районного бюджету, його коригуванні, на виконанні показників програми соціально-економічного розвитку району, розподілі та використанні субвенцій з Державного бюджету. Активну участь в роботі комісії брали депутати Раїса Аникієнко, Михайло Яковець, Алла Біба, Раїса Матвієнко, Любов Удод та інші. Постійна комісія з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів (голова Ігнатенко Анатолій Петрович) зосереджувала свою увагу на вирішенні профільних питань. Проведено 3 засідання, 2 з них спільно з постійною комісією районної ради з питань законності, регламенту і депутатської діяльності. Було розглянуто 11 питань, заслухані інформації про хід виконання Програм «Про поводження з побутовими відходами», «Про затвердження тимчасового порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників за межами населених пунктів на території Щорського району», «Про стан виконання робіт з нормативно-грошової оцінки земель населених пунктів району». Треба відмітити, що нормативно-грошова оцінка виконана по сільських радах району на 100%, залишилося провести повторну оцінку по місту. Активну участь у засіданнях комісії брали депутати Микола Колодюк, Віталій Піскун, Валерій Радибеда. Постійна комісія з питань законності, регламенту і депутатської діяльності, яку очолює депутат Приходько Володимир Володимирович, на 3-х засіданнях розглянула 9 питань. Основні питання, що розглядалися: «Про стан боротьби з наркоманією та злочинністю серед неповнолітніх у Щорському районі», «Про затвердження списку присяжних Щорського районного суду Чернігівської області», питання заміни депутата районної ради замість вибулого та інші. Активну участь у роботі комісії беруть депутати Олексій Колотуша, Лариса Мартиненко, Олексій Логвиненко.
Продуктивно працювала постійна комісія з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності (голова Павленко Геннадій Володимирович). Нею проведено 4 засідання, розглянуто 41 питання. Серед них – ефективність використання комунального майна, дозволи на здачу в оренду, списання майна, безоплатна передача майна комунальної власності, надання пільг з орендної плати. Активну участь в роботі комісії брали депутати Неллі Перегуда, Олена Компанець, Володимир Кузьменко, Максим Кирилюк.
На території району функціонують 73 об’єкти комунальної власності, 2 комунальні підприємства та 1 комунальна організація.
Від здачі в оренду комунального майна надійшло за 9 місяців 2012 року більше 180 тис. грн. Укладено і діє більше 70-ти договорів оренди.
Злагоджено працювала комісія з питань гуманітарної сфери, соціального захисту населення, сім’ї та молоді (голова Желій Володимир Григорович) та депутати Володимир Алексєєв, Федір Леонов, Алла Станішевська, Марія Весела. Проведено 4 засідання, розглянуто 22 питання, поставлено на контроль виконання 9-ти Програм. Були розглянуті питання про хід виконання Програм «Щорсівщина для дітей», розвитку дошкільної освіти, дитячої оздоровчої кампанії, протидії захворювання на туберкульоз та інші.
Напередодні сесії відбулося виїзне засідання цієї комісії спільно з медичною радою Щорської Центральної районної лікарні.
Розглядалися питання ходу виконання районних Програм «Шкільний автобус», «Цукровий діабет», «Репродуктивне здоров’я населення Щорського району».
Щодо функціонування окремих галузей бюджетної сфери.
Охорона здоров’я: середня вартість одного ліжко-дня становить – по медикаментозному забезпеченню – 4,09 грн. ; по харчуванню – 3,61 грн.; по енергоносіям – 34,41 грн.; по всім витратам – 211,13 грн.
В районі працює 44 лікарі, 217 середніх медичних працівників, 120 молодших медичних сестер та 84 чоловіки обслуговуючого медперсоналу. Забезпеченість лікарями – 17,5 на 10 тис. населення (обласний показник 35,4).
За 9 місяців в районі народилося 172 дітей (на 13 менше, ніж за відповідний період минулого року).
Освітянська галузь. Кількість учнів в загальноосвітніх навчальних закладах – 2069, що на 62 учні менше, ніж у минулому навчальному році. В перший клас пішло 212 учнів. В загальноосвітніх школах працює 320 педагогічних працівників. Станом на 1 жовтня в дошкільних навчальних закладах виховувалось 582 дитини, що становить 58,2% від загальної кількості дітей дошкільного віку, в т.ч. місто – 391 ; село – 191. З 1 жовтня 2012 року відкрито додатково дошкільну групу в Петрівському НВК, що дасть можливість охопити суспільним дошкільним вихованням дітей сіл Хотуничі, Стара Рудня, Смяч. До початку навчального року Щорська ЗОШ І-ІІІ ст.№1, Петрівський НВК та Новоборовицька ЗОШ І-ІІІ ст. отримали мультимедійне обладнання. Охоплено різними видами харчування (буфетна продукція, гаряче харчування) 2069 учнів. Організовано підвозяться учні з 20 населених пунктів до 14 шкіл. Для підвозу учнів задіяні 10 шкільних автобусів, отримано 2 нових. В цьому році заплановано освоїти 3,5 млн.грн. по реконструкції та ремонту освітніх закладів.
Заклади культури. В районі функціонує 31 клубна установа, 24 бібліотеки, Щорський історичний музей, народний музей с. Клюси, дитяча музична школа ім. Н.Г.Рахліна. В клубних закладах працює 172 різножанрових та різновікових клубних формувань, 5 колективів носять звання “народний”, 2 – дитячий “зразковий”. На сьогоднішній день до формувань залучено 1678 учасників, з них 693 – діти та молодь. В закладах культури району працює 182 особи, але тільки 123 з них на повну ставку. За підсумками обласного конкурсу «Краща бібліотека 2011 року» Щорська центральна бібліотека посіла 1 місце. Закладами культури надається більше 20 видів платних послуг, з початку року до спеціальних рахунків установ залучено понад 220 тис.грн. В цьому році розпочато капітальний ремонт Великощимельського клубу, проведено поточні ремонти у 8 закладах культури.
Соціальний захист. Відділенням Пенсійного фонду України обслуговується 8427 пенсіонерів або 34% від чисельності жителів району. Середній розмір пенсії по району станом на 1 жовтня 2012 року склав 1208,74 грн., що на 41,21% перевищує прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність. За 9 місяців поточного року виплачено пенсій та допомог на суму 89 182,7 тис. грн. На обліку в управлінні праці та соціального захисту населення перебуває 7802 особи пільгових категорій громадян, або кожен третій житель району. 1931 сім’я отримала державну допомогу, передбачену сім’ям з дітьми на загальну суму 13937 тис.грн., в т.ч. одноразову допомогу при народженні дитини в сумі 5 209,8 тис.грн. отримали 417 сімей. Допомогу інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам отримали 254 сім’ї на суму 2 213,6 тис.грн. Державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям – 101 сім’я на суму 900 тис.грн. Тимчасову допомогу дітям – 109 сімей на суму 474 тис. грн. За 9 місяців поточного року на утримання Новоборовицького стаціонарного відділення територіального центру, яке обслуговує одиноких громадян похилого віку та інвалідів, спрямовано 463,3 тис. грн. (що на 19% більше, ніж за відповідний період минулого року), з яких 58,6% – бюджетні кошти. Зараз там перебуває 26 чоловік. Територіальний центр налічує 96 працюючих, які обслуговують 2583 особи похилого віку та здійснюють виїзне обслуговування населення з наданням комплексу послуг: перукарських, ремонту одягу та взуття тощо. Обсяг побутових послуг складає 15,6 тис. грн. за звітний період. З метою забезпечення сільського населення товарами першої необхідності у 13 населених пунктах органами виконавчої влади на місцях налагоджена виїзна торгівля.
В поточному році приватними підприємцями відкрито 7 об’єктів торгівлі. Останнім часом активізувалися роботи по облаштуванню торгівельно-офісного комплексу на базі колишнього кінотеатру «Космос».
За 9 місяців п.р. обсяги промислового виробництва склали 20309,8 тис. грн., що в порівняних цінах складає 74,4 % до відповідного періоду минулого року.
ПАТ «Щорський завод продтоварів» збільшив обсяги продукції на 5,7 %, ТОВ «Техсервіс» - на 0,1 %. Колектив ТОВ «Щорська меблева фабрика» виробив продукції на 250,1 тис.грн., що становить 91,2 % до 9 місяців 2011 року, Новоборовицького МПД ДП «Укрспирт» на 5031,6 тис.грн. або 49,2 % до відповідного періоду минулого року.
По сільському господарству можна відзначити збільшення активності у розвитку тваринництва, як результат виробництво валової продукції в цій галузі склало 10847 тис.грн., що становить 112 % проти минулого року. Будується тваринницький комплекс у с.Жовідь. Ведеться реконструкція приміщення з будівництвом доїльного залу у с.Тихоновичі. Рільнича галузь вже виробила валової продукції на 33 093 тис.грн. (98%), триває збирання пізніх зернових. Загальний обсяг інвестицій в основний капітал за рахунок усіх джерел фінансування за І півріччя 2012 року склав 7799 тис.грн., що на 22,2 % більше 6 місяців 2011 року.
На території 4 сільських рад створені кооперативи по наданню послуг населенню. Основні види послуг, які надають комунальні господарства – це закупівля молока, запліднення корів, обробка присадибних ділянок, обслуговування водогонів, реалізація деревини та інше. Загальна сума наданих послуг та виконаних робіт для сільського населення за 9 місяців складає 672,6 тис. грн. Закуплено с/г продукції на 7456 тис. грн. Надано зооветеринарних послуг на 115,8 тис. грн. В шести сільських радах працюють дільниці по обслуговуванню водогонів, в дев’яти сільрадах - по наданню ритуальних послуг. В районі працює 12 пунктів штучного запліднення корів і телиць, 3 з них – приватні. Працює мережа ветеринарних аптек, яка охоплює 6 сільських рад та 4 одиниці в районному центрі (7 з них приватні).
Традиційні форми участі громадян у справах місцевого самоврядування - загальні збори громадян. У січні – лютому 2012 року проводені загальні збори громадян у 24 сільських радах та у м.Щорсі. В роботі сходів взяли участь майже 1050 громадян ( в минулому році 1338), 21 депутат – районної, 102 – міської та сільських рад. Виступило 172 громадянина, було внесено 136 пропозицій. Після їх аналізу і узагальнення складено заходи з реалізації із 125 пунктів. Щодо автобусного сполучення, на яке надійшло найбільше нарікань. Місцеве автопідприємство має у своєму розпорядженні 10 одиниць зношеного рухомого складу, з них на лінію виходить 6, загалом автобусним сполученням охоплено 36 населених пунктів або 64,3%. За 9 місяців п.р. Щорським автопідприємством 17446 перевезено 98,7 тис. пасажирів, ріст становить 1,5 %. У 2012 році укладено 2 додаткові угоди з перевізниками по перевезенню пільгових категорій населення по приміських маршрутах, всього укладено 7 угод по таких маршрутах.
До відшкодування за звітний період в межах кошторисних призначень прийнято звітів перевізників на суму 216,8 тис. грн., профінансовано витрат на суму 154,9 тис. грн.
Належна увага приділяється роботі із зверненнями громадян.За минулий рік до районної ради надійшло 105 звернень громадян, в т.ч. 97 під час особистого прийому громадян, 12 колективних. Багато звернень стосується соціального захисту населення, земельних питань: здача паїв в оренду, оформлення пасовищ, узаконення земельних ділянок. Покращенню роботи зі зверненнями громадян сприяють виїзні приймальні за участю голови та заступника голови районної ради, які проводяться два рази на місяць. Протягом 2012 року також було проведено 10 днів відділів, 18 ліній прямого телефонного зв’язку.
За звітний період проведено 9 засідань президії райради, з яких 2 - спільно з колегією райдержадміністрації.
Як голова – брав участь у загальних зборах Асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Чернігівщини», які проходили на базі Борзнянського, Козелецького та Ріпкинського районів.
Працює Щорська районна Асоціація місцевих рад. У вересні було проведене виїзне засідання на базі міста Путивля Сумської області. Під час поїздки учасники ознайомилися з культурною та історичною спадщиною старовинного міста, відвідали Мовчанський монастир та Спадщанський ліс (Меморіальний комплекс з’єднання Ф.А.Ковпака).
За підтримки Асоціації місцевих рад, депутатів обласної, районної рад, підприємців у травні команда депутатів місцевих рад вже вдруге взяла участь у обласній спартакіаді, присвяченій Року спорту та здоровому способу життя. До складу команди увійшли депутати як районної, так міської та сільських рад. В цьому році Щорсівщина зайняла почесне п’яте місце серед 23 команд у рейтинговій таблиці.
Районна рада взаємодіє з міською та сільськими радами, надає їм методичну й практичну допомогу. Для забезпечення оперативного зв’язку за кожною сільрадою закріплені відповідальні працівники виконавчого апарату районної ради.
Згідно зі ст.37 регламенту роботи районної ради 6 скликання одночасно зі звітом голови районної ради заслуховується також звіт про здійснення державної регуляторної політики. З метою недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів районною радою проводиться робота щодо регулювання господарських відносин між радою та суб’єктами господарської діяльності.
Рішенням 13 сесії 6 скликання від 7 вересня 2012 року затверджені зміни до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад міста та сіл Щорського району .
Зміни до Методики оприлюднено шляхом розміщення на офіційному Веб-сайті райдержадміністрації та опубліковані на сторінках газети «Промінь» від 16 червня 2012 року. Відповідно до ст.10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» у липні 2012 року було проведено базове відстеження результативності даного регуляторного акту з додержанням принципів регуляторної політики.
Після прийняття регуляторний акт «Про внесення змін до рішення районної ради від 29 липня 2011 року «Про затвердження Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад міста та сіл Щорського району у новій редакції» зі змінами від 29 грудня 2011 року» був опублікований на Веб-сайті райдержадміністрації .
Важлива ланка в роботі - інформаційна складова. На виконання статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» у травні поточного року прийнято розпорядження голови районної ради «Про забезпечення доступу до публічної інформації». На офіційному сайті райдержадміністрації відкрито новий розділ «Доступ до публічної інформації». Робота районної ради регулярно висвітлювалася на сторінках районної газети „Промінь” та на сайті райдержадміністрації. У 2012 році на підтримку засобів масової інформації з районного бюджету виділено на підтримку газети 57,5 тис.грн. Тираж газети на 1 листопада складає по передплаті 4314 екземплярів, ще 200 екземплярів – через роздрібну торгівлю. Це 5-6 місця в області.
Щодо дисципліни депутатів. Турбує той факт, що деякі не виявляють особливого бажання працювати в комісіях. Були випадки переносу засідання через відсутність кворуму.
Для виконання повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», і надалі потрібна злагоджена робота всього депутатського корпусу, тісна співпраця органів місцевого самоврядування та державної виконавчої влади і, насамперед, по виконанню затверджених програм соціально-економічного розвитку та бюджетів, ефективному використанню спільної власності територіальних громад.
Попереду нас чекає напружена робота, яка вимагатиме високої організованості та відповідальності заради стабільного економічного та соціального розвитку району.

Комментариев нет:

Отправить комментарий