воскресенье, 4 ноября 2012 г.

ПРОГОЛОСУВАЛИ

Власне, процес народного волевиявлення 28 жовтня минув на Щорсівщині без якихось явних ексцесів. Була подекуди незрозуміла нервозність поміж членів виборчих комісій, на окремих дільницях з якогось дива так захопилися «самодіяльністю», що навіщось поховали інформаційні плакати партій і кандидатів у депутати. (Приклад – Старі Боровичі).






Але все це радше можна пояснити некомпетентністю відповідальних осіб. Спостереження за функціонуванням дільниць теж дало поживу для роздумів. Скажімо, у Жоведі на ганку сільради (в якій тривало голосування) стояли «вартові» й пильно вдивлялися в обличчя тих, хто підходив виконати свій громадянський обов’язок. А коли бачили, що під’їжджають незнайомці, повідомляли «кому треба». Вже у фойє чатувала жінка, котра починала розпитувати гостя (в даному випадку – журналіста) – «хто він, звідки й куди», казала: «Якщо хочете поговорити з головою комісії, я її покличу сюди», тобто склалося враження, ніби хтось не хоче стороннього ока в місці для голосування. І навіщо така схема поведінки? Цікаво склалася ситуація у Великому Щимелі. О 7-ій ранку дільнична комісія ще тільки почала своє організаційне засідання, а в коридорі вже стояло декілька місцевих мешканців, готових зробити свій політичний вибір. Оце так громадянська свідомість!
Вельми оригінально виглядала виборча практика наших земляків. У першій половині дня більшість з них чомусь вкидала свої бюлетені лише до однієї скриньки. Решта дві, три або й чотири стояли майже порожні. Трохи згодом ситуація «вирівнялася». Незаперечним хітом цьогорічних виборів стало вивчення людьми можливостей роботи камер відеоспостереження. Багато хто через відповідний сайт в Інтернеті переглядав події на дільниці, й коли бачив на екрані знайомого, що саме підходив до виборчої скриньки, міг йому зателефонувати й радісно повідомити: «А я тебе зараз бачу!»
Наостанок варто поспівчувати тим членам дільничних комісій та міліціонерам, яким довелося після «доби голосування» поморочитися ще чимало часу в Корюківці при здачі до ОВК виборчої документації. За роботу в таких умовах усім їм треба подякувати. (Бажано – в матеріальній формі).
***
На 14-у годину на виборчій дільниці, що розміщувалася в районному Будинку культури, проголосувало 680 виборців (з 1887-ми, що були внесені у списки).
- Розпочав голосування член дільничної комісії Анатолій Коритін. Згідно з давнім повір’ям «чоловіча рука» більш вдала для будь-якого почину, - розповідає голова дільничної комісії Ольга Павличенко. – Голосування проходить спокійно, інцидентів, на щастя, не було. На підтвердження слів Ольги Павлівни – картина виборів, що розгорнулася в фойє РБК. Натовпу, черг нема: люди заходять до зали через кілька хвилин одне після одного. Багато хто прийшов голосувати усією сім’єю. Як-от, Раїса та Микола Мелащенки (на фото). Вона працює в їдальні ЗОШ №2, він – в історичному музеї. Зізнаються: чекають на позитивні переміни в державі.
Процес виборів на дільниці проходить під пильним наглядом спостерігачів. Їх 16. Побували на дільниці і представники ЗМІ (зокрема, газет «Сіверщина», «Події і коментарі»), іноземний спостерігач (з Канади).
Про намір проголосувати вдома повідомили 30 виборців (26 з них неспроможні самостійно пересуватись, 4 звернулися із відповідними заявами, додавши до них медичні довідки).
Марія ІСАЧЕНКО, фото автора
   

Комментариев нет:

Отправить комментарий