пятница, 23 ноября 2012 г.

Країна творчості, добра, краси

Центр дитячої та юнацької творчості відзначає свій 75-річний ювілей. Це – сучасна назва організації, яка відігравала велику роль у житті багатьох поколінь. Перші її кроки припадають на 1937 рік. Саме тоді у нашому місті розпочав свою роботу піонерський клуб. Для юних щорсівчан почалось нове, цікаве, життя. Тут працювали гуртки художньої самодіяльності, діяли кімнати настільних ігор для піонерів і жовтенят.

У роки Великої Вітчизняної війни педагоги і вихованців піонерського клубу стали на захист своєї Батьківщини. Вони виборювали свободу свого народу на всіх фронтах, у партизанських загонах, доглядали за пораненими. У 1943 році, після звільнення Щорсівщини, піонерський клуб поновлює свою роботу. Згодом він стає Будинком піонерів, якому в 1956 році присвоєно ім’я нашої героїчної землячки Ніни Сагайдак.
З 1957 року Будинок піонерів розташовується у приміщенні колишньої МТС по вулиці Лермонтова. Тут проходили конкурси і фестивалі, був створений клуб інтернаціональної дружби, що мав дружні зв’язки з різними країнами, клуб «Юний патріот», проводились зльоти та огляди піонерських дружин, паради жовтенятських військ.
1992 рік. Будинок піонерів стає районним Будинком школяра. Пріоритетним напрямком його роботи стає національне виховання підростаючого покоління.
Неоціненний вклад у розвиток позашкільної освіти в районі зробили Л.М.Скоблик, В.В.Тупик, Т.С.Борисова, О.К.Закружний, В.Д.Бережний, В.В.Омельченко, В.О.Недзвецький, М.М.Аксьончик, Р.Д.Бредюк, Ф.М.Довбиш, Н.С.Лазуренко, Т.І.Порошенко, Л.М.Шлома, В.В.Руденок, С.С. Пушкар, Л.І.Корінь та багато-багато інших педагогів, які назавжди залишаться для нас прикладом.
2003 рік. Будинок школяра набуває статусу районного Центру дитячої та юнацької творчості.
У 2004 році Центр був атестований з відзнакою, а з 2010-го заклад є членом Всеукраїнської Асоціації позашкільних навчальних закладів. Через рік Центр отримав відзнаку «Гордість Щорсівщини-2011».
Сьогодні Центр – комплексний позашкільний заклад, який працює за напрямками: декоративно-ужитковий, художньо-естетичний, еколого-натуралістичний, спортивно-оздоровчий, соціально-реабілітаційний, гуманітарний. В 31 гуртку розвивають творчі здібності 490 вихованців віком від 3 до 21 року. Гуртки Центру творчості працюють на базі Кучинівської ЗОШ І-ІІІ ст., Тихоновицької ЗОШ І-ІІІ ст., Смяцької ЗОШ І-ІІІ ст., Щорської ЗОШ І-ІІІ ст. №2, спортивного клубу «Витязь».
Педагогічний колектив – 20 педагогів, з них 2 відмінники освіти (О.В.Скотаренко та Н.В. Скотаренко), 1 – лауреат Премії Софії Русової (директор Центру дитячої та юнацької творчості Н.В. Скотаренко). 90% нинішніх педагогів Центру – колишні вихованці закладу.
Методична робота спрямовується на підвищення професійного рівня педагогів, на вирішення поставлених перед колективом завдань. Працює районне методоб’єднання педагогів-організаторів шкіл району.
Велика увага надається залученню педагогів до участі в обласних конкурсах професійної майстерності. За останні три роки переможцями та лауреатами стали: Л.М.Жигульська, М.В. Медик – лауреати обласного конкурсу виховних заходів «Пам’ятаємо минуле заради майбутнього»; Л.В. Пусь – ІІІ місце в обласному конкурсі «Мапа здоров’я» в номінації «Розробка заняття гуртка»; Л.М. Жигульська – лауреат обласного конкурсу методичних матеріалів «Шкільний європейський клуб»; О.В. Скотаренко – ІІ місце у XV обласному педагогічному ярмарку; О.В. Свириденко - перемога в номінації «Мистецтво спілкування з глядачем» ІV обласного фестивалю «Гра збирає друзів»; Н.В. Скотаренко - ІІІ місце в обласному етапі конкурсу «Джерело творчості» в номінації «Директор позашкільного закладу».
Методичні рекомендації керівника гуртка О.В. Скотаренка «Розвиток творчих здібностей гуртківців засобами декоративно-ужиткового мистецтва» схвалені науково-методичною радою ЧОІППО імені К.Д.Ушинського та рекомендовані до використання в практичній діяльності педагогічними працівниками області.
Система роботи, створена в Центрі дитячої та юнацької творчості, спрямована на формування творчої особистості кожного вихованця, громадянської активності та національної свідомості. Позашкільний заклад став справжнім центром естетичного виховання дітей.
Виконуючи державну програму розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року, педагоги закладу об’єднують свої творчі зусилля навколо реалізації довгострокових програм «Соціальна реабілітація дітей з функціональними обмеженнями», «Творча обдарованість», «Злагода». Діяльність закладу як опорного продовжується за напрямками «Школа сприяння здоров’ю», «Розвиток творчих здібностей дітей засобами декоративно-ужиткового мистецтва».
Традиційними в закладі стали Дні відкритих дверей, родинні свята, обряди колядування та щедрування в установах та організаціях міста, проведення новорічних свят, районних конкурсів дитячої творчості, конкурс «Молодь обирає здоров’я», екологічна акція-конкурс «Замість ялинки – зимовий букет», відзначення Дня матері та Дня сім’ї, організація тематичних виставок, творчі звіти гуртків.
Одним із пріоритетних напрямків діяльності закладу є робота з обдарованою молоддю. Наслідком цього є висока результативність участі вихованців Центру дитячої та юнацької творчості в обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах, фестивалях, виставках, змаганнях. За останні три роки педагогами Центру (Т.Л. Корінь, А.З. Косевичем, О.В. Скотаренком, Л.В. Пусь, Ю.А. Жиженко, К.О. Красільніковою, Л.Л. Петренко, Н.В. Бережною) підготовлено 46 переможців та призерів обласних, 11 - всеукраїнських, 2 – міжнародних виставок та конкурсів. Гордістю закладу є Анна Бівалькевич, Роман Хуторний, Владислав Тітенко, Оксана Скотаренко, Данило Корінь, Катерина Зорко, Марія Манойло, Дарина Осико, Микола Куценко, Ілля Плюта, Ярослав Науменко.
Два вихованці ЦДЮТ стали стипендіатами Чернігівської обласної державної адміністрації. У цьому році колективу декоративно-ужиткового мистецтва «Вітрила творчості» присвоєно звання «Зразковий».
У Центрі створений і більше 10 років діє клуб дітей з функціональними обмеженнями «Повір у себе» (керівник Д.О. Данильченко), який створює можливості для реабілітації та подальшої соціалізації дітей-інвалідів, допомагає цій категорії дітей жити повноцінним життям.
Протягом 15 років успішно працює школа раннього естетичного та творчого розвитку для дошкільнят «Сонечко». Діти 3-4 років займаються в школі «Малятко». На базі сільських шкіл працюють школи для дошкільнят «Світлячок».
З кожним роком зростає популярність гуртка «Англійська мова» (керівник О.В. Ільєнко), де діти отримують якісні знання. З успіхом, з творчим підходом працюють керівники інших гуртків – Н.Л. Бредюк, М.Л. Крапивна, О.С. Жерденко, Г.М. Опецько, Р.В. Решетник.
Налагоджена тісна співпраця з батьками вихованців. Спільно з батьківським комітетом вивчається попит батьків та дітей – з метою задоволення їхніх потреб та інтересів у творчій самореалізації.
17 листопада о 15-ій годині в районному Будинку культури Центр святкуватиме 75-річний ювілей. Запрошуємо на зустріч своїх випускників, колишніх працівників, ветеранів праці, вихованців, батьків, друзів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий