воскресенье, 4 ноября 2012 г.

Символ залізниці на гербі

Вже майже півтораста років минуло, відколи залізниця стала невід’ємною складовою життя нашого краю. Можна лише приблизно уявити, як вплинуло тоді на світобачення наших предків прокладання колії через глушину під назвою північна Чернігівщина. За великим рахунком це, напевно, дорівнювало б відкриттю під сучасним Щорсом міжнародного аеропорту.
Повітряним лініям нині у той час цілком відповідали лінії сталеві. В другій половині XIX сторіччя близькість залізниці значила для людей багато, передовсім – робочі місця, долучення до нової системи освіти, зміни у побуті й можливість подорожувати. Як і кожна велика справа, робота налагодження залізничного руху від Лібави (це в Латвії) до Ромнів (Сумська область) просувалася не дуже легко, але впевнено. Доречним буде згадати про деякі моменти цього процесу.
У грудні 1873 року інспектор-інженер Н.Меженінов підготував рапорт до технічно-інспекційної комісії залізниць Міністерства шляхів сполучення за підсумком освідчення ділянки новозбудованої колії від Гомеля до Бахмача. Серед іншого в цьому документі згадується, що на станції «Сновська» вже встановлено поворотне коло, вона забезпечена дровами у достатній кількості, переїзди обладнані, сигнальні ліхтарі й будки стрілочників є, всі служби організовані. Станційні приміщення продовжують умебльовуватися, але на відтинку від Сновської до Бахмача не вистачає пожежного інструменту і приладів для штемпелювання квитків. У планах – завезти верстатне обладнання на Сновську для налагодження ремонту рухомого складу. Вагонний парк укомплектовано повністю, на ділянку «Гомель-Бахмач» вже доставлено 18 пасажирських і 50 товарних паровозів, але потрібно ще, відповідно, 18 і 22. З огляду на стан справ Н.Меженінов вніс пропозицію відкрити товарний рух між Гомелем та Бахмачем і пасажирський – від станції «Гомель» до станції «Сновська». І вже у січні 1874 року голова правління Лібаво-Роменської залізниці Р. фон Некке попрохав дозволу в міністра шляхів сполучення дозволити експлуатацію цієї магістралі. Незабаром було ухвалене рішення про будівництво проміжної майстерні на «Сновській», бо прибудову до паровозного депо у Бахмачі віддали для військових потреб. Незабаром до редакції «Урядового вісника» для публікації прийшло повідомлення з міністерства про відкриття правильного залізничного товарного руху на ділянці довжиною 184 версти між Гомелем та Бахмачем й пасажирського – від Гомеля до Сновської (94 версти). Наступного ж дня міністр (генерал-лейтенант, граф Бобринський) повідомив про цю важливу подію «його імператорській величності» московському царю…
Йшов час. Залізниця працювала на повну потужність. У 1898-1899 роках тривали роботи з підняття дамби біля мосту через річку Снов, адже повеневі води інколи сягали аж до краю залізничного насипу. Також на мосту (2 прогони по 35 сажнів) планувалося облаштувати другі ферми. У 1900 році активно обговорювалася необхідність будівництва на станції чергових кімнат для паровозних бригад (площа приміщення – 70 квадратних сажнів). З цього приводу між членом ради управління Лібаво-Роменської залізниці й представником міністерства фінансів виникла суперечка стосовно кошторису робіт (фінансист хотів обмежити суму асигнувань дев’ятьма тисячами карбованців). На той час у Сновському депо було 12 пасажирських і 46 товарних паровозів, з них у русі знаходилося, відповідно, 9 і 39, а решта – на ремонті. Середній пробіг пасажирського протягом місяця складав 5000 верст, товарного – 3600.У депо було 15 паровозних стійл при існуючій потребі 23. Тому вище галузеве керівництво ухвалило рішення звести прибудову до круглої паровозної споруди на 8 локомотивів. Кошторис робіт визначили у 36 тисяч карбованців. Модернізувалося й водопостачання станції. Будувалася нова водокачка з житлом і службовими приміщеннями (4100 крб.), приймальний колодязь (1000 крб.), замінювалися труби (7605 крб.), вводилася в дію друга половина водонапірної башти (7600 крб.).
У 1901 році виник проект прокладання другої колії між Гомелем та Бахмачем. У зв’язку з цим до депо Сновська мали б «перекинути» 40 восьмиколісних паровозів (наразі ж там знаходилися 46 товарних шестиколісних). Це дало б змогу підвищити транспортуючу здатність майже на 50%, адже кількість вагонів в одному ешелоні зростала з 32 до 45. Земляні роботи для другої колії завершили швидко, мостову опору через Снов зробили теж. У 1902 році на ділянці довжиною 95 верст від Сновської до Гомеля відкрито рух по ще одній колії, але другий міст через нашу річку вирішили не будувати. У жовтні 1903 року друга колія почала діяти від Сновської до Макошиного.
Прийшов 1910-ий рік. Колектив депо в складі 129 майстрових і 31 чорнороба активно працює. З 1 січня по 27 червня відремонтовано 35 паровозів. Ще 7 ремонтуються, 3 – чекають своєї черги. Загалом до Сновська були приписані 92 паровози. Заробіток майстрового тоді складав 91 копійку на день, чорнороба – 64.
До речі, цікавий факт. У липні 1914 року за клопотанням міністра шляхів сполучення московський цар Микола ІІ нагородив помічника начальника депо «Сновськ» шляхтича Мечислава Рассинського орденом Святого Станіслава ІІІ ст. Вищенаведені факти промовисто свідчать: наприкінці XIX й на початку ХХ сторіч місцева залізнична галузь активно розвивалася, а разом з нею розвивався і наш край – у сферах економічній, освітній, соціальній тощо. Тож недарма на гербі сучасного Щорського району розміщено символ залізниці.
За матеріалами, зібраними в архівах Санкт-Петербурга нашим земляком Євгеном Михайленком, підготував Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий