пятница, 23 ноября 2012 г.

Гуманітарна сфера потребує грошей

Незадовго до чергової сесії депутати райради присвятили час роботі у профільних комісіях. Зокрема, у вівторок група народних обранців на чолі з В.Г. Желієм провела виїзне засідання на базі районної лікарні і розглянула ряд питань гуманітарної сфери.
У присутності лікарів комісія ознайомилася з ситуацією в сфері реалізації деяких спеціалізованих програм. Від ендокринолога О.Мохнюк присутні почули детальну розповідь про протидію поширенню цукрового діабету. Загалом на Щорсівщині такий діагноз поставлено 566 особам (з них одній дитині й одному підлітку). Лише торік лави хворих поповнилися 64 людьми, цьогоріч процес продовжився. Показник поширення хвороби у нашому районі вищий, ніж у середньому по області. Серйозною проблемою в цьому контексті залишається те, що не всі хворі вчасно звертаються по лікарську допомогу. А це призводить до ускладнень й більш негативних наслідків. (У 2012 році одна людина через цукровий діабет стала інвалідом). Протягом 9 місяців для інсулінозалежних громадян було виділено 158 тис. грн. на препарати (інсулін). На жаль, мізерним є фінансування закупівлі препаратів таблетованого типу для зменшення рівня цукру в крові. (Саме такі пігулки утримують хворобу на початковій стадії й заважають їй розвиватися). Виділеної 1 тисячі гривень (замість потрібних 65 тисяч) на всіх не вистачає, тому існує необхідність звернутися до райради з проханням передбачити у бюджеті на 2013 рік необхідну суму грошей.
Надалі виступив лікар Ф.Леонов, який повів мову стосовно тенденції у сфері репродуктивного здоров’я населення. За його словами, існуючі проблеми належать до компетенції не лише галузі медицини, а й економіки, соціального забезпечення, суспільної моралі тощо. Своєрідним продовженням його промови послужила інформація від районного педіатра І.Карпушиної. Вона сказала, що вжиті протягом останніх років заходи дозволили суттєво покращити стан справ у питанні догляду за здоров’ям дітей, їхнім лікуванням. Хоча, звісна річ, є і достатньо проблемних моментів. Скажімо, апаратура для лікування вражених жовтяницею малюків доживає, як-то кажуть, свого віку. А коли вона, не дай Бог, вийде з ладу, то що робити? З цієї причини цілком обгрунтованою є пропозиція предметно розглянути можливість оновити деяку апаратуру в дитячому відділенні ЦРЛ. Принагідно учасники обговорення висловили думку, що було б доречним звернутися до всієї територіальної громади, підприємців, депутатів обласної та Верховної рад з проханням взяти участь у зборі коштів для купівлі інкубатора – для порятунку новонароджених немовлят. Коштує він 80 тисяч гривень.
Ще одним пунктом порядку денного роботи комісії було забезпечення школярів підвезенням до місць навчання. Директор МВНК В.Зотік зазначив, що освітянський транспортний парк складається з 12 автобусів, якими 275 учнів з 20 населених пунктів підвозяться до 16 шкіл. Разом з ними їздять і кілька десятків вчителів. Поміж негараздів, які торкаються ходу перевезень, відчутними є стан і розчистка взимку від снігу доріг. Минулої зими через замети було зірвано 4 рейси шкільного автобуса… До речі, медичні працівники Щорсівщини виступили з клопотанням, щоб їм дозволили діставатися до місць роботи у сільській місцевості на освітянському транспорті. Такий дозвіл вони отримали, але за умовою: при наявності в салоні вільних місць.
Наприкінці засідання комісії головний лікар району В.В. Тарасюк провів для депутатів ознайомчу екскурсію по деяких відділеннях лікарні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий