пятница, 23 ноября 2012 г.

Багато показників зі знаком «плюс»

Про те, як працівники сільського господарства працюють над виконанням показників Програми економічного і соціального розвитку району, розповідає начальник управління агропромислового розвитку РДА М.Ф. КОЛОДЮК.
- Розрахунково за десять місяців поточного року сільськогосподарськими підприємствами вироблено 49,3 млн. грн. валової продукції в постійних цінах 2010 року, що на 2,7 відсотока більше, ніж за відповідний період минулого року, в т.ч. в галузі рослинництва - 37,7 млн.грн. (100,4%), в галузі тваринництва - 11,6 млн.грн. (110,9%). Очікуємо до кінця року ще отримати близько 10 млн. грн. валової продукції.
Сільськогосподарськими підприємствами району збільшено проти минулого року площі посіву під кукурудзою, гречкою, картоплею та овочами. 92% площ були підготовлені з застосуванням агрегатів поверхневого обробітку ґрунту. Вперше за багато років був застосований безводний аміак на площі 1200 гектарів під посіви кукурудзи в приватних сільськогосподарських підприємствах „Яна Плюс» та „Щорссільгоспімпульс».
Станом на 1 листопада зібрано майже 95 відсотків зернових та зернобобових культур, намолочено з кукурудзою 25 тис. тонн зерна (+5392 тонни до минулого року), середня урожайність зернових по району становить 25,2 ц/га. Урожайність зернових коливається по району від 38,6 ц/­га - це в СТОВ «Щорсільгоспсервіс»: до 7,2 - 9,5 ц/га, в псп «Стиль». Форвардні контракти на поставку зерна до Аграрного фонду виконано. Керівництво райдержадміністрації вдячне керівникам шести сільськогосподарських підприємств за своєчасне укладання договорів на формування та закладку продовольчого зерна до регіональних ресурсів. Вжиті заходи щодо забезпечення посіву озимих культур в оптимальні терміни з повним дотриманням технологічних вимог. Посів озимих проведено кондиційним насінням не нижче II репродукції. Вперше в п’яти господарствах застосовані біологічні препарати під посів озимих. Всього під урожай 2013 року посіяно озимих 4415 га . Майже упорядковані всі кормові запаси та взяті на облік. Для зимівлі громадської худоби сільськогосподарськими підприємствами заготовлено 14604 тонни готового силосу та 3124 тонни сіна, що, відповідно, складає 147 та 164 відсотки до минулого року. У розрахунку на 1 умовну голову заготовлено 15,6 ц кормових одиниць, що значно більше, ніж в минулому році.
Завдання для керівників сільськогосподарських підприємств раціонально та ефективно використати наявні корми, для збалансування кормів по поживних речовинах, закупити необхідну кількість макухи , кормових добавок.
Вживаються організаційні заходи по виконанню завдань, визначених національним проектом «Відродження скотарства».
В сільськогосподарських підприємствах району станом на 1 листопада утримується 3389 голів великої рогатої худоби, в тому числі корів 1588 голів, та 23972 голови птиці, що становить до відповідного періоду минулого року 115, 105 та 96 відсотків.
За десять місяців вирощено 437 т худоби та птиці, надій молока склав 2832 тонни, що більше, ніж в минулому році, відповідно, на 19 та 10 відсотків. Реалізовано на забій 148 ­т худоби та птиці, 109 % до минулого року. Збільшено показники продуктивності громадської худоби. Надій молока на корову на початок року складає 2916 кг, середньодобовий приріст великої рогатої худоби - 369 грам, що, відповідно, складає 109 та 106 відсотків до минулого року. На 100 корів одержано 73 голови приплоду, це на вісім голів більше, ніж в 2011 році.
На виконання завдання Президента України Віктора Януковича по відродженню тваринництва на селі, на належному рівні організована робота спеціалістами управління та сільськими головами по оформленню дотації за утримання та збереження поголів’я молодняка великої рогатої худоби, населенню. В поточному році звернулось 572 людей, всього оформлено дотації на суму 299,5 тис. грн. Ця робота буде продовжена і в 2013 році.
Подані документи на грошову компенсацію придбаних 3-х доїльних установок від громадян, які утримують три і більше корів.
Сільським головам необхідно провести роботу серед населення про впровадження чергової дотації для фізичних осіб, це 2,5 грн. за молодняк великої рогатої худоби живою масою не менше 330 кілограмів, 1,5 грн. за свиней живою масою від 100 до 120 кілограмів отримає селянське домогосподарство від продажу на м’ясопереробні підприємства.
Ведеться робота по підготовці тваринницьких приміщень до зимівлі худоби. В псп „Яна Плюс» та свк „Райдуга» завершуються роботи по будівництву доїльних залів.
За оперативними даними сільськогосподарських підприємств за десять місяців обсяги інвестицій в галузь становлять 7775,4 тис. грн. Основні інвестиції направлені на придбання сільськогосподарської техніки та обладнання. Введена в дію сушарка потужністю 460 т/ ­добу в СТОВ «Щорссільгоспсервіс» 2,5 млн. грн. Ведуться роботи по будівництву елеватора та сушарки в ПСП «Яна Плюс», це близько 13 млн. грн.. В кінцевому рахунку це додаткові робочі місця, можливість розширення посівів кукурудзи та своєчасного збирання урожаїв зернових культур.
Користуючись нагодою, хочу привітати з Днем працівників сільського господарства усіх трударів полів і ферм – і нинішніх, і тих, що уже на залуженому відпочинку! Здоров’я, любові, добробуту вам і вашим родинам!

Комментариев нет:

Отправить комментарий