пятница, 23 ноября 2012 г.

Відповідальність лише згідно із законом

Пропонуємо читачам «Променя» розповідь прокурора району Юрія ЗАЙЦЯ про ситуацію в сфері захисту прав громадян.
На території Щорсівщини функціонує близько 20 контролюючих та правоохоронних органів, які уповноважені здійснювати адміністративне провадження. Ними з початку року притягнуто до адмінвідповідальності понад тисячу осіб. Ця цифра доволі відчутна з огляду на те, що в районі мешкає 25 тисяч осіб.

За значної кількості органів та їх посадових осіб, уповноважених складати протоколи та розглядати справи про адміністративні правопорушення, прокуратура в сучасних умовах є одним з найважливіших гарантів безумовного додержання вимог законодавства та забезпечення належної якості провадження у справах про адмінправопорушення. Як засвідчили прокурорські перевірки, посадовці правоохоронних та контролюючих органів нерідко допускають порушення вимог законодавства про адміністративні правопорушення, а відтак – порушуються конституційні права громадян. З початку року, реагуючи на порушення закону у зазначеній сфері, прокуратурою Щорського району опротестовано 16 незаконних постанов про накладення адмінстягнень. З метою усунення виявлених порушень та їх недопущення у подальшій роботі внесено 10 документів прокурорського реагування. За наслідками їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 15 службових осіб правоохоронних і контролюючих органів – зокрема, міліції (у тому числі ДАІ), прикордонної служби, держтехногенбезпеки, районних управлінь ветеринарної медицини та Пенсійного фонду.
У поточному році на виконання вимог Генерального прокурора України прокуратурами усіх рівнів вживались заходи до оптимізації роботи та забезпечення найбільш ефективного здійснення правозахисної функції. Проводилася послідовна робота до остаточного припинення практики підміни прокуратурою органів державного контролю.
Загалом з початку року прокуратурою району на усунення виявлених порушень як в економічній сфері, так і сфері забезпечення прав та свобод громадян й інтересів держави внесено 70 документів прокурорського реагування, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 65 службових осіб органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування, у тому числі 24 – органів державного контролю. Опротестовано 29 незаконних рішень, які на вимогу прокуратури скасовані. (Зокрема – і в сфері земельних відносин).
З 1 грудня набудуть чинності зміни до Закону «Про прокуратуру». Скасовуються існуючі сьогодні такі форми реагування, як протест і припис, окремі їх складові частково трансформовано в єдиний прокурорський акт – подання. Нововведення орієнтують діяльність прокуратури винятково на захист суспільних інтересів, прав людини та її свобод, представництво інтересів держави в суді. Докорінно переглянуто підстави представництва прокуратурою інтересів громадянина в суді.
Разом з цим основними конституційними функціями прокуратури залишаються нагляд за проведенням досудового розслідування та підтримання державного обвинувачення в суді, де прокурор має рівні права з іншими учасниками процесу. Це максимально наближає діяльність органів прокуратури до міжнародних стандартів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий