четверг, 9 января 2014 г.

Невтомний дослідник творчості Великого Кобзаря

4 січня виповнилося 90 років від дня народження відомого літературознавця, прозаїка, професора, лауреата Державної премії України ім. Павла Тичини та Державної премії ім. Тараса Шевченка, заслуженого працівника культури України, директора науково-дослідного інституту Тараса Шевченка Оренбурзького державного університету Большакова Леоніда Наумовича (1924-2004 рр.).
Народився він у нашому місті на тринадцятому році спільного життя батьків і був довгоочікуваною дитиною.
У Сновську сім`я жила 5-6 років і переїхала до Чернігова. З початком Вітчизняної війни евакуювалася до Оренбуржжя. З містом Орськ пов’язане становлення Л.Большакова як журналіста, письменника, тут відбулося знайомство з майбутньою дружиною. Потім він стояв біля витоків створення телестудії в Оренбурзі, яку через 7 років був вимушений покинути «за власним бажанням».
Уже через рік захистив у Києві дисертацію з оренбурзького періоду життя Тараса Шевченка. Так шевченківська тема стала однією з головних у його житті. Крім книг про Кобзаря, Большаков створив і очолив щорічне свято «Шевченківський березень», Оренбурзький інститут Тараса Шевченка. Він є автором 85 книг та інших видань, в тому числі про Т.Г. Шевченка.
Особливо знаково, що цього року співпали визначні дати Великого Кобзаря і невтомного дослідника його життя і творчості, зберігача пам’яті Тараса Шевченка в Оренбуржжі.
У нашому місті Леонід Большаков був тільки раз (на святі «В сім`ї вольній, новій»). Очевидці розповідають: знайшов будинок, в якому народився, і довго-довго стояв біля нього.Був дуже вдячний бібліотекарям за вітання з 80-річчям. Надіслав свої книги.
До 90-річчя Л. Большакова у центральній бібліотеці представлена викладка його книг.
Ніна МОКРОСНОП,
директор ЦБС

Комментариев нет:

Отправить комментарий