пятница, 17 января 2014 г.

Не давайте шахраям жодного шансу!

Науковий прогрес не лише в деякій мірі полегшив життя людини, але і породив нові різновиди такого злочину як шахрайство. Наведемо деякі приклади видів шахрайства, які зловмисники використовують на Чернігівщині.
Цей вид набирав обертів разом з розвитком Інтернету. Його принцип теж простий. Зловмисник на сайтах з оголошеннями виставляє на продаж товар, наприклад - дорогий мобільний телефон за дуже привабливою ціною. Громадяни замовляють товар. Але шахрай пропонує спочатку перерахувати кошти. Як тільки людина перерахувала гроші, ніякого товару вона не отримує. 5 січня співробітниками карного розшуку Чернігівського міськвідділу спільно з працівниками відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС виявлено факт шахрайських дій, вчинених 27-річним мешканцем обласного центру, який під приводом продажу товару через мережу Інтернет, тричі ошукав жителя м.Бобровиця, отримавши від нього 33 тис. грн. В діях зловмисника вбачається склад злочину, передбачений ч.3 ст.190 «шахрайство, вчинене у великих розмірах або з використанням електронно-обчислювальної техніки», що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 8 років.
Ще один найпоширеніший метод. Схема його проста, але вирішальними тут є фактори несподіванки та гра на емоціях. Шахраї дзвонять на мобільний, як правило, увечері або вночі. Якщо відповідає жінка, починається словесна атака. Питають, чи є син (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то «голос» повідомляє, що він затриманий працівниками міліції. Якщо жінка починає нервувати, розпитувати подробиці, шахрай тріумфує - жертва «на гачку». Аферисти - хороші психологи, вони не дають людині вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві і слухняно виконують поради «доброго» посередника. А інколи міняють голос і представляються родичами. Мета одна - виманити у вас гроші, які ви повинні, «рятуючи» родича, переказати на певний банківський рахунок або на сім-карту. 7 січня до Ніжинського МВ надійшла заява від місцевої жительки 1960 р.н. про те що, невідома особа шахрайським шляхом заволоділа її коштами в сумі 4000 грн. Злочинці координували її дії по телефону всю дорогу до банкомату. Тож, щоб не стати жертвою таких шахраїв, треба дотримуватись наступних правил: 1. Не впадати в паніку і не поспішати виконувати умови аферистів. 2. У таких випадках ніколи не називайте своїх близьких на ім’я. Попросіть людину, яка представилася працівником міліції, назвати прізвище, ім’я, по-батькові і дату народження затриманого родича. 3. Уточніть в якому саме відділі міліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть в міліцію (телефон чергової частини «102») і перевірте інформацію. 4. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги».
Буває і таке. До вашої оселі приходить чоловік та пропонує за надзвичайно низькою ціною поставити вам металопластикові вікна. Бере передоплату та зникає. Коли ж ви через деякий час починаєте дзвонити на мобільний, який зловмисник вам залишив, він не відповідає. Шановні громадяни! Якщо ви вже потрапили на гачок аферистів, якнайшвидше телефонуйте до міліції. Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах».
А.ЗЕЛЯК, начальник РВ УМВС

Комментариев нет:

Отправить комментарий