вторник, 21 января 2014 г.

З любов’ю до Щорсівщини


Підведено підсумки конкурсу «Люби і знай свій рідний край», який (за сприяння внучатого племінника Миколи Щорса - О.О.Дроздова) проводив Щорський історичний музей. Учасників було 25 (як з районного центру, так і з багатьох сіл району – Старих Борович, Тихонович, Єліного, Петрівки і т. ін.). Наймолодша учасниця – учениця 8 класу, найстарший розміняв дев’ятий десяток. Усіх їх об’єднала любов до своєї малої батьківщини, гордість за людей, що звеличують та прославляють її.



Конкурс мав 5 номінацій – «Від минулого до сучасного», «Історія, люди, пам’ять», «Людина легендарної долі», «Мій край на сторінках літературних творів наших земляків», «Історія рідного краю в фотографіях». Згідно з ними кожен учасник мав представити на конкурс одну із запропонованих видів робіт – реферат, наукову довідку, фотоматеріали. Захист робіт відбувся на практичній конференції в музеї. Кожен, хто прийшов на неї, не пошкодував: було по-справжньому цікаво. Практично всі роботи були ґрунтовні і різнопланові.
В.Г. Маринченко зі Щорса вразив спогадами про минувшину міста, О.С. Жерденко розповів про шахове життя району, Ф.С. Романенко – на основі спогадів та документів відтворив сторінки німецької окупації його рідного с.Смяч. Про с.Тихоновичі в роки війни розповіла в своїй роботі студентка Ірина Чечко. Вчитель історії Петрівського НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів-ДНЗ» Г.М. Білоус присвятила своє дослідження легендарному землякові – П.І. Семаку. Член військово-патріотичного гуртка «Зірниця» Щорської ЗОШ №2 Володимир Сидоров, молодший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім.В.В. Тарновського Д.С. Дрозд – партизанському руху на Щорсівщині. У дослідженнях Дениса Дрозда, зокрема, йшла мова про нові знахідки і картографування партизанських таборів, стоянок та інших пам’ятних місць на території урочища «Єлінський ліс». (Знайдено і схематично позначено 52 землянки, багато речей побуту, фрагментів зброї, спорядження тощо).
Детальну розповідь (від заснування села до сьогодення) про Великий Щимель підготувала місцевий бібліотекар Ю.П. Меська. Без перебільшення – подарунком для усіх патріотів Щорсівщини стане робота «Моє коріння тут, у цьому краї». Її репрезентувала директор Щорської ЦРБ Н.П. Мокросноп. У дослідженні – стислі довідки про населені пункти Щорсівщини – із зазначенням місцевих діалектів та найбільш поширених прізвищ. Учениця 11 класу міської ЗОШ №1 Оксана Скотаренко розповіла в своїй роботі про людей, чиї імена носять райцентрівські вулиці, а гімназистка Тетяна Ковальковська представила фотопортрет рідного міста. Затамувавши подих, слухали присутні розповідь восьмикласниці ЗОШ №1 Ірини Дейнеко, створеної за спогадами А.П. Дейнеко – про афганця, людину надзвичайної сили волі і мужності В.М. Максименка.
Значна частина робіт була присвячена М.О. Щорсу (зокрема, дослідження учениць ЗОШ №2 Марії Купрієнко та Інни Анікієнко «Його іменем названі». Пам’ятники, листівки, поштові марки, населені пункти, літературні, музичні твори, фільми про Щорса та імені Щорса - про все це розповідається в рефераті).
Підсумовуючи, можна сказати, що зусилля учасників конкурсу дали прекрасний результат: науково-практична конференція пройшла на високому рівні. І нагороди (100 грн. – за перше місце, 80 – за друге, 50 – за третє) була заслуженими.
Насамкінець учасники конкурсу із задоволенням відвідали музейну виставку «Ювіляри 2013 - знані люди Щорсівщини».
Марія ІСАЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий