воскресенье, 26 января 2014 г.

На кінець січня та початок лютого прогнозується значне зниження температури повітря, що може призвести до переохолодження та обмороження

Обмороження – це пошкодження тканин організму внаслідок дії на них низьких температур. Обморожують переважно ніс, кінчики пальців рук і ніг. Ознаки обмороження: обморожена частина тіла втрачає чутливість, шкіра стає блідою, температура її знижується. За глибиною ураження розрізняють обмороження 4 ступенів.
І ступінь – шкіра стає блідою.ІІ ступінь – з’являються пухирі, шкіра навкруги них має синювато-червоний колір. ІІІ ступінь – часткове змертвіння м’яких тканин. IV ступінь – поряд із змертвінням м’яких тканин настає змертвіння кістки. При обмороженнях І ступеня, насамперед, необхідно відновити кровообіг: для цього обморожену ділянку протирають спиртом або горілкою, змащують вазеліном або несолоним жиром і обережно розтирають знезараженою спиртом сухою рукою у напрямку до серця, поки відновиться чутливість шкіри. Робити розтирання слід обережно, бо замерзлі судини легко ламаються, що може призвести до крововиливів. При ІІ-ІІІ ст. на ушкоджене місце накладають пов’язку, змочену одеколоном або горілкою, а потім – стерильну пов’язку і потерпілого відправляють до лікарні. Якщо виявлене обмороження: не тріть і не масажуйте постраждалу ділянку; не прикладайте сніг чи лід — це небезпечно; не використовуйте для відігрівання гарячий камінь чи вогонь; не давайте пити алкогольні напої; не дозволяйте потерпілому ходити, спираючись на недавно відморожену ногу; не розкривайте пухирів, що можуть з’явитися.
Перша допомога потерпілим. Якщо відбулося переохолодження ніг, варто чинити в такий спосіб: 1. Дуже акуратно висушити ноги, не розтираючи шкіри.2. Ті місця, де шкіра тріснула, змажте антисептичним кремом. 3. Забинтуйте ноги (не туго!). 4. Тримайте тіло в теплі, але постарайтеся, щоб ступні відігрівалися так повільно, як тільки можливо; ноги підніміть. 5. Не дозволяйте потерпілому ходити. Якщо тіло втрачає тепло швидше, ніж організм у стані його компенсувати, виникає переохолодження. Серед умов, що сприяють цьому, варто виділити холодну, вологу погоду, мокрий одяг, занурення в холодну воду, виснаження, недостатній одяг і недостачу їжі і питва. Переохолодження не завжди легко діагностувати. Тому важливо стежити, чи не проявилися у вас наступні симптоми: блідість і сильне, некероване тремтіння; ненормально низька температура тіла; слабкість і втома м’язів; сонливість і ослаблення зору; скорочення частоти серцебиття і подиху; непритомність, утрата свідомості. На додаток до цих ознак, вказівкою на початок переохолодження є помітні зміни психічного складу потерпілого. З метою припинення втрат тепла тілом необхідно: 1. Якомога швидше забезпечити укриття від вітру і холоду. 2. Якщо є сухий одяг чи які-небудь покривала, замініть ними мокрий одяг. Заміна повинна відбуватися поетапно, відкриваючи на кожнім етапі мінімальну поверхню тіла і на мінімальний час. 3. Якщо немає сухого одягу, залишіть вологий одяг на потерпілому, але закрийте його зверху додатковою ізоляцією від холоду, а зовсім зверху — вологонепроникним покриттям, що різко знижує тепловіддачу. 4. Підведіть тепло до тіла потерпілого. 5. Якщо потерпілий знаходиться в свідомості, дайте йому гарячу їжу і питво. У випадку переохолодження продовжуйте процедури, навіть якщо подих і серцебиття не виявляються. У цьому випадку буде потрібне штучне дихання і непрямий масаж серця; поводьтеся з постраждалим обережно, тому що змерзлу шкіру і плоть легко пошкодити; не відігрівайте постраждалого занадто швидко.
О.КОЛОТУША,
начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій РДА

Комментариев нет:

Отправить комментарий