вторник, 10 июня 2014 г.

Продаж нерухомого майна

Найбільш поширеним видом є договори купівлі-продажу, дарування житла, земельної ділянки. Договір купівлі-продажу є двостороннім, оплатним, оскільки за його відчуження одержується певна грошова сума і переходить право власності від продавця до покупця.


Договори купівлі-продажу, дарування житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна укладаються в письмовій формі і обов’язково підлягають нотаріальному посвідченню та реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
Посвідчення договорів відчуження нерухомого майна провадиться за місцезнаходженням цього майна або за місцезнаходженням однієї із сторін відповідного правочину. Для посвідчення таких видів договорів нотаріусу надаються: правовстановлюючий документ на житловий будинок, квартиру, на земельну ділянку; витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності; звіт про проведення незалежної оцінки вартості об’єкта; технічний паспорт на будинок, квартиру; висновок про експертну грошову оцінку земельної ділянки; витяг з державного реєстру земель; довідка про склад сім’ї; якщо договір укладається щодо спільного майна подружжя - заява про згоду на продаж/придбання майна дружини/чоловіка, засвідчена нотаріально, або особиста присутність подружжя; свідоцтво про шлюб; якщо у відчужуваному об’єкті зареєстрована малолітня дитина віком до 14 років або неповнолітня від 14 до 18 років, або вона є стороною в договорі, необхідний дозвіл органу опіки і піклування місцевої ради, свідоцтво про народження дитини, присутність батьків. Правочини щодо малолітньої дитини вчиняються її батьками спільно. Щодо неповнолітньої дитини віком від 14 до 18 років батьки дають згоду на вчинення неповнолітньою дитиною зазначених вище правочинів; при відчуженні частки третій особі - заяви співвласників про відмову від першочергово права придбання частини об’єкта, засвідчені нотаріально, або особиста присутність, оскільки співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною продавцем, а якщо бажання придбати частку виявлять кілька співвласників, то продавець має право вибору покупця на свій розсуд і при відмові співвласників від здійснення переважного права купівлі чи не здійснення цього права протягом місяця, продавець має право продати свою частку іншій особі); паспорти (з оновленою фотокарткою по досягненні особою 25 та 45 років). Іноземці подають закордонні паспорти за наявності чинної візи і відмітки про перетинання кордону України.
Продати будинок без землі неможливо. Відповідно до ч. 6 ст. 120 Земельного кодексу України та ст. 377 Цивільного кодексу України істотною умовою договору про перехід права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер та площа (розмір) земельної ділянки, на якій розташована зазначена нерухомість. З операцій купівлі-продажу нерухомого майна сплачується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 1% від вартості нерухомого майна.
Т.ВАСИЛЬЧЕНКО,
державний нотаріус

Комментариев нет:

Отправить комментарий