пятница, 20 июня 2014 г.

Про те, що буде після можливого підписання угоди про асоціацією з ЄС

Днями пройшов виїзний семінар-тренінг «Очікуваний вплив Угоди про асоціацію й посилену зону вільної торгівлі України з Європейським Союзом на агропромисловий розвиток Чернігівської області». Перед посадовими особами місцевого самоврядування Щорського району виступили кандидат історичних наук Володимир Бойко, доцент кафедри природокористування та техногенної безпеки Чернігівського інституту економіки і управління, кандидат економічних наук Михайло Селінський та заступник начальника управління харчової та переробної промисловості, розвитку сільських територій, ринків сільгосппродукції та інвестицій, начальник відділу харчової та переробної промисловості Департаменту агропромислового розвитку Ганна Сич.


В процесі проведення семінару присутніх було детально ознайомлено, зокрема, зі змістом Угоди про асоціацію та посилену зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, з її можливостями та загрозами для агропромислового сектора та розвитку сільських територій, з очікуваним впливом на аграрний бізнес, домогосподарства та розвиток сільських територій, висвітлено основні питання сільського господарства та розвитку сільських територій в контексті існуючої ситуації та очікуваного впливу від можливого підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.
Доповідачі детально проаналізували такі сфери, як управління якістю, органічне фермерство, генетично модифікована продукція, стандарти торгівлі рослинами, насінням рослин, продуктами, отриманими з рослин, фруктами та овочами, стандарти торгівлі живими тваринами та продуктами тваринництва.
Було звернено увагу і на торгівлю сільськогосподарськими товарами в рамках створення зони вільної торгівлі. Окремо йшлося про національний режим та доступ товарів на ринки, позатарифне регулювання, захисні, а також санітарні заходи. Крім інформації, що стосувалась безпосередньо теми виступів, присутнім був представлений також аналіз ситуації в Україні, в Європейському Союзі тощо. Доповідачі не лише надали слухачам готові висновки та прогнози, а й ознайомили їх з існуючою ситуацією в агропромисловому секторі України та вимогами, які висуває Європейський Союз, аби вони мали можливість зробити власний порівняльний аналіз.
Разом з тим у виступах було зазначено: вплив на домогосподарства та бізнес не у всіх сферах є на сьогоднішній день чітко прогнозованим, оскільки не завжди можна визначити, який вплив матиме приведення регулярного середовища функціонування аграрного сектора України у відповідність до законодавства ЄС.

Комментариев нет:

Отправить комментарий