четверг, 26 июня 2014 г.

Ситуація складна, але не критична

Фінансування бюджетних галузей і протидія корупції – такими були основні пункти порядку денного на розширеному засіданні колегії райдержадміністрації. Відразу слід зауважити: усі виступаючі доволі відверто висловлювали свої думки, ніхто не уникав реальних оцінок існуючої ситуації. Мабуть, саме тому на заході панувала суто робоча атмосфера.



Про додаткові заходи щодо забезпечення виплати зарплати працівникам бюджетних установ доповіла заступник начальника фінансування РДА Ліна Савченко. За її словами, бюджет нашого району дотаційний на 70%. За попереднім прогнозом, дефіцит асигнувань складає 13,9 млн. грн., з яких 12,2 млн. грн. – оплата праці та 1,7 млн. – енергоносії. Наразі ще не усім бюджетникам вдалося виплатити повністю зароблені гроші за травень (950 тис. грн.). Також існує борг в сумі 1 млн. 170,7 тис. грн. за енергоносії. Одна з причин – району не дозволяють брати позичку в обсязі, необхідному для розрахунків. Є завдання уряду щодо збалансування місцевих бюджетів та економії коштів. Відповідно райдержадміністрацією розроблено план заходів, що передбачає пошук додаткових джерел надходжень до скарбниці (на суму 1 млн. 226 тис. грн.) й посилення фінансово-бюджетної дисципліни. Що стосується видаткової частини, то попередній план з економії коштів має скласти 1 млн. 788 тис. грн. Удосконалення мережі бюджетних установ, упорядкування штатної чисельності та нагляд деяких складових оплати праці може скласти понад півтора мільйона гривень, а запровадження режиму ощадливості в енергоспоживанні надасть ефект у понад сто тисяч. Приблизно стільки ж вдасться зекономити завдяки скороченню непершочергових видатків.
Надалі виступила начальник відділу освіти РДА Тетяна Булденко. Вона розповіла, що через складні демографічні процеси в районі галузь постала перед низкою проблем. У школах навчається трохи більше двох тисяч учнів (у місті – 1147, у селах – 910). Середня наповнюваність класів – 14,4 при оптимальному 30. Кошти на освіту виділяються з розрахунку не на кількість навчальних закладів, а на кількість школярів. У бюджеті-2014 передбачено 29 млн. 880 тис. грн. Проте через великі видатки на так звані малокомплектні школи в деяких селах цієї суми не вистачає, аби профінансувати галузь до кінця року. Навіть жорстка економія дозволить заощадити лише близько 1 млн. 200 тис. грн. Тобто висновок один: освіта потребує додаткових надходжень грошей «згори».
Наступним виступаючим була начальник відділу культури і туризму РДА Наталія Добненко, яка констатувала: з року в рік саме культура є тією галуззю, що зазнає регулярного скорочення або «оптимізації». Причина відома – зменшення населення тягне за собою скорочення фінансування. Хоча, правду кажучи, по селах персонал клубів та бібліотек часто-густо працює лише на чверть ставки. І якщо від призупинення роботи деяких закладів культури економічний зиск і буде, то мінімальний, але чи вартий він у кожному окремому випадку того негативу, який торкнеться сільської місцевості? Словом, до ухвалення будь-якого рішення в цьому питанні слід підходити дуже зважено.
Другим питанням порядку денного значився стан дотримання законодавства з питань державної служби та протидії корупції в органах державної влади. Доповідь виголосила керівник апарату райдержадміністрації Олеся Гориченко. Коментуючи почуту інформацію, прокурор району Дмитро Василець зауважив, що його практика спілкування з держслужбовцями та працівниками органів місцевого самоврядування свідчить про їхню вкрай низьку обізнаність з основними засадами антикорупційного законодавства. («Цей недолік треба виправити», - відреагував голова райдержадміністрації Павло Мірошниченко, доручивши апарату РДА оперативно провести навчання на правову тематику для місцевих держслужбовців). Продовжуючи свій виступ, прокурор, серед іншого, звернувся до присутніх керівників (зокрема – сільських голів) із закликом: «Давайте почнемо із себе. Якщо ми не піддаватимемося корупції, то й наші підлеглі теж не піддаватимуться…»
Завершилася колегія розглядом стану виконання районної програми «Шкільний автобус». За всіма розглянутими питаннями були ухвалені відповідні рішення.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий